Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ľubomír Okruhlica: Som viac-menej liberál

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí MUDr. Ľubomír Okruhlica popri manažérskej práci stále diagnostikuje a lieči, robí výskum, publikuje, konzultuje, zastupuje Slovensko v pracovných skupinách pri EÚ aj WHO a snaží sa byť pacemakerom nových programov.

Som introvert
Na konferencie a rôzne pracovné skupiny cestujem pomerne často. Niektorí účastníci idú večer do krčmy, aj si mierne vypijú, pokiaľ nie sú závislí, ale ja to nemám rád, idem, len keď je to nevyhnutné. Tam sa zväčša aj tak nič nerozhodne a ani nápady tam veľmi nepadajú. Som introvert, aj keď na to nevyzerám, radšej si idem zabehať. Tenisky si beriem vždy so sebou.

Nie som závislý
Závislosť od fyzickej aktivity nie je taká častá, ako závislosť od fyzickej lenivosti. Človek veľmi ľahko prestane pravidelne cvičiť, ale ak chce opäť začať, je to duševná námaha. Ten istý mechanizmus ako pri recidíve a prechode do abstinencie. Na druhej strane sú ľudia, ktorí športujú trojfázovo a keď prestanú, majú také fyzické bolesti, ako pri vysadení opiátov, a aj s tým spojené depresie. Pri mojej intenzite, keď týždenne behám 14 hodín, to však nehrozí. Keď som príliš unavený a nechce sa mi, mám na to trik. Poviem si, že sa idem len vyvetrať, len obehnem jeden blok, maličký okruh. Zväčša pri tom zistím, že celkom vládzem, a to svoje minimum 10 km prebehnem.

Tenisky a mobil
Mám veľa bežeckých topánok, osem párov, aj mobil mám outdorový, pretože ten predošlý pri behaní v daždi skorodoval. Tento je vodotesný, má dvojitú batériu, dlho vydrží, občas mi spadne, takže musí byť aj nárazuvzdorný. Má veľmi silnú baterku, už ma to raz zachránilo, keď mi v Tatrách odišla čelovka.

Na jedle mi nezáleží
Jem, niekedy aj veľmi rád, ale keď nemám čo jesť, nezáleží mi na tom. Uprednostňujem zdravé jedlo, ale keď som bol 4 roky v Afrike, v tvrdých podmienkach, jedol som, čo bolo, kukuričnú kašu na sladko, dokola, párky, chleba s paradajkou, čaj. Prekŕmil som sa na 90 kíl, nevedel som si ani poriadne zaviazať šnúrky na topánkach, do schodov som ledva fučal. Zdravá životospráva nedokáže výrazne ovplyvniť dĺžku života, ale rozhodne zvyšuje jeho kvalitu.

Tabletky a medvedíci
Sú takí bežci, čo pravidelne niečo berú, napríklad aspirín po behu, proti svalovici. Nie je to na škodu, ale ja to neberiem. Kupujem si občas izotonické nápoje, najčastejšie pijem magnéziu a denne si dávam kyselinu listovú v tabletkách. Viem, nie je to zdravé, ale mám rád gumové cukríky, tých medvedíkov. Alebo mandle. Keď už si ich kúpim, tak zjem všetko, nemám hranicu, hranicou je balenie.

Ženy ma motivujú
Od otca som počul výrok majstra Benku, maliara, a ja som to od neho „kúpil“, že za všetko, čo som v živote dosiahol pozitívne, vďačím ženám, v prvom rade mame. Ženy boli pre mňa silný motivátor, stále sú, ale už nemám také úžasné plány, ako keď som mal dvadsať. Niektoré neopsychoanalytické školy dokonca tvrdia, že za všetkým sú tieto motívy, ktoré nás ženú. Niečo na tom určite je, nie je všetko len čisto racionálne v živote.

Som nezávislý
V niektorých veciach asi nedám na mienku okolia, aby som sa neobliekal ako bezdomovec, to ma musí donútiť matka alebo exmanželka. Veci si nakupujem až vtedy, keď sa staré roztrhá. Nechcem byť zviazaný vecami. V horách by som najradšej nemal ani mobil, nieto GPS, beriem ho len pre bezpečnosť, ale považujem to za stratu individuality, slobody. Som viac-menej liberál. Aj keď sa zapisujem na nejaké preteky, píšem si do rubriky klubu: Nezávislosť – Independency.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite