Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA PREKOVAŤ: Zbrane na šperky
Prekúvať meče na pluhy, ako to robí tá socha Jevgenija Vučetiča od roku 1957 v záhrade OSN, odkedy ju tam Sovieti darovali, sa dnes už nenosí. Najnovšie sa prekúvajú zbrane na šperky, konkrétne oceľové časti z pušiek AK-47 skonfiškované v africkom Kongu sa v kombinácii so zlatom použili na výrobu kolekcie prsteňov, náušníc a manžetových gombíkov. Cieľom misie s názvom Fonderie47 je výrazne zredukovať vyššie spomenuté pušky v Afrike. Doteraz sa im podarilo odstrániť 6 000 kusov. A práve na zničenie týchto zbraní má slúžiť aj výťažok z predaja netypických šperkov. Za jedny manžetové gombíky bude možné zlikvidovať až 100 pušiek, za náušnice 500. Ceny šperkov sa pohybujú od 23- do 35-tisíc dolárov.

TREBA STOLOVAŤ: Stôl pre výchovu i zábavu
Ľudovo sa tej vahadlovej detskej hojdačke hovorí kvargle. V detstve sme si na nej skúšali, kto má väčšiu hmotnosť, prípadne lepšie znalosti z fyziky. Holandská dizajnérka Marleen Jansen sa kvargľami inšpirovala a vytvorila zábavný kus nábytku v rámci svojho projektu De tafelwip, ktorý je súčasťou dizertačky zaoberajúcej sa slušným správaním pri stolovaní. Tento špeciálny stôl so sedením na kvargliach by mal nielen deti, ale aj dospelých trochu hravo a trochu aj drsne naučiť, že od stola sa nevstáva, pokiaľ ostatní nedojedli či nedopili. Pri tomto stole je to totiž nielen neslušné, ale aj nebezpečné. Len škoda, že na zem padne ten, čo zostal, a nie ten, čo vstal skôr.

TREBA SI SVIETIŤ: Okuliare na zimné depresie
Aj keď sa slepačími krokmi už vzďaľujeme od nevľúdnych tmavých zimných dní, nedostatok denného svetla nám ešte stále môže privodiť sezónne depresie. Tento problém trápi v Európe najmä Severanov, a tak traja inžinieri z Dánska prichádzajú s riešením, ktoré sa objavilo cez Kikstarter, známu stránku hľadajúcu investorov pre dobré nápady. SEQINETIC sú okuliare, ktoré jeho nositeľovi rozjasňujú pohľad. Vytvárajú umelé denné svetlo, ktoré je rozptýlené okolo očí nositeľa, ale nesvieti mu priamo do nich. Dá sa s nimi pokojne pracovať aj za počítačom. Svetlo produkuje šesť lediek, poháňaných dvoma AAA batériami. Podľa výrobcov stačí nosiť okuliare tridsať minút denne a zimné depky sa stratia.  

TREBA ZAŽIŤ: Vedecká výstava Virtuálny svet
Od pondelka do štvrtka trvá v bratislavskom Avione vedecká výstava, ktorú pripravila Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK a ktorá ponúkne trvalky, zážitky a akcie. Popri výstave posterov mladých vedcov aj vedeckých vtipov tu budú zážitkové exponáty v kioskoch a kójach – virtuálne priestory, animácie, projekcie. Pripravené sú sprievodné programy pre školy, súťaž vedeckých a umeleckých animácií, programovanie robotnačiek, divácka súťaž, exkurzia do laboratória Spinnstube, multitouch display šou, laserová šou, rozšírená realita s tabletom, ako vidieť za roh, 3D v 3D teda experimentálne spojenie Kinectu a 3D televízie. Časť programu pobeží na veľkoplošných obrazovkách. Program podujatí nájdete na stránke www.virtualnysvet.info.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite