Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zahodená šanca

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Marc Forster (1969) je hollywoodsky režisér, o ktorom sa zvykne hovoriť, že je všestranný. V tom dobrom zmysle slova. Má za sebou minimálne dva zapamätateľné filmy – celkom rozdielne. Prvý je Hľadanie Krajiny-nekrajiny (2004), krehký, zdravo romantický príbeh o Jamesovi Barriem (Johny Depp), literárnom stvoriteľovi jednej z najslávnejších rozprávkových postáv, autorovi príbehov o Petrovi Panovi.

Druhý je drsnejší, oveľa drsnejší. Volá sa Quantum of Solace (2008) a agent nula nula sedmička, Bond, James Bond,  v podaní Daniela Craiga v ňom efektne rozmetá každého a každú, kto mu skríži cestu, a zas raz, našťastie, zachráni náš svet pred skazou.
Najnovší film Marca Forstera sľuboval – vzhľadom na námet –, že vychýrená všestrannosť bude môcť byť na jednom mieste využitá zo všetkých strán. Námet snímky Kazateľ Kalašnikov totiž vychádza z veľmi zaujímavého ozajstného príbehu žijúceho chlapíka menom Sam Childers, z príbehu, v ktorom sa mieša akcia, dráma aj sladkosť.
Sam Childers začínal ako vagabund,  nepáčilo sa mu, že jeho manželka prestala so striptízom a normálne sa zamestnala v obchode, začínal ako motorkársky gauner s vrúcnym vzťahom k zbraniam, pijan, feťák, zlodej, čo by za dávku heroínu možno aj zabiť dokázal. Končí ako kresťan predávajúci vlastnou poctivou prácou nadobudnutý majetok, aby postavil v Afrike sirotinec a ešte viac a účinnejšie (aj s automatom v ruke) pomáhal deťom v Južnom Sudáne a na severe Ugandy. Teda v miestach, kde sa už niekoľko desaťročí odohráva krvavý občiansky konflikt, guerillová vojna teroristov pod vedením Josepha Konyu. Tamojšie štatistiky sú strašné: takmer dva milióny obetí, tisícky osiroteným detí, tisícky chlapčekov vycvičených na zabijakov a dievčatiek vycvičených na prostitútky. (A my si tu žijeme...) Príbeh o ceste odnikiaľ niekam. Také majú v Hollywoode radi. Tentoraz im však skvelá príležitosť pretiekla medzi prstami ako slabá káva.
Kazateľ Kalašnikov, ako  Childersa prezývajú, nie je vo filme (a takmer isto ani v skutočnosti) jednoduchá postava. Miesi sa v ňom celkom neprekonaná minulosť, výbušná a zároveň duchom pomoci predchnutá súčasnosť... Obrátenie v Krista nepôsobí vždy presvedčivo, vnútri tohto chlapíka sa  bije Ježišovo mierumilovné učenie a skutočnosť neustálych  ozbrojených výpadov, ktorých je iniciátorom. Childers kolíše, pochybuje o viere. Niet sa čo čudovať, sudánsko-ugandské pomedzie a partizáni-teroristi, pohľad na granátom zničené detské telíčka či vyvraždené a vypálené dediny – to je priestor na pochybnosti o čomkoľvek zmysluplnom, kresťanstvo nevynímajúc.
Je priam na neuverenie, ako mohol natoľko silný a aktuálny námet o natoľko zaujímavom a dramaticky príťažlivom hrdinovi  pod vedením natoľko kvalitného režiséra tak hlúpo dopadnúť. Zablysnú sa v ňom profi nakrútené scény – najmä tie z rodu akčného, niekedy vznikne zaujímavá konfrontácia amerických a afrických obrazov... No nemajú dosť svetla na prežiarenie celku. Divák sedí v kinosále, cíti potenciálnu silu rozprávanej story based on the true, vidí zväčša nudu.
Napriek tomu, a to je zvláštne, film sa človeku z hlavy len tak ľahko nevykúri. Totiž otázky, ktoré napriek svojej ťažkopádnosti kladie, sú vážne. Skutočnosť prerazila cez celuloid a je fakt hanebná.

Kazateľ Kalašnikov (Machine gun preacher, USA 2011). Réžia: Marc Forster. Hrajú: Gerard Butler, Michelle Monaghan, Katy Baker, Michael Shannom a ďalší. 129 minút.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite