Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Gorila zoťala hlavu Bubeníkovej
Vážny posun v kauze Gorila nastal minulý pondelok, keď ohlásil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) vytvorenie špeciálneho tímu a začatie trestného stíhania pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. „Kauza Gorila má reálny základ,“ povedal Lipšic pre Hospodárske noviny. Vlastný vyšetrovací tím ohlásila aj Generálna prokuratúra, Dobroslav Trnka však jeho členom nie je.
Pre kauzu Gorila vláda odvolala šéfku Výkonného výboru FNM Annu Bubeníkovú (SDKÚ). Lipšic totiž zverejnil informácie, podľa ktorých mal jej manžel podpisové právo vo firme Elementa. Práve cez Elementu mal partner Penty Jaroslav Haščák vyplatiť Bubeníkovej províziu 200 miliónov korún. Ministrov za Most-Híd presvedčili aj vyjadrenia policajného šéfa Jaroslava Spišiaka, ktorý pre denník SME povedal, že slovenská politika mohla fungovať tak, ako je to opísané v Gorile.
Za Bubeníkovej odchod hlasovala spolu s KDH, SaS a Mostom-Híd aj Iveta Radičová. Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda vidí za rozhodnutím koaličných partnerov blížiace sa voľby. „Berieme to na vedomie, očakávam, že teraz začnú upratovať doma,“ povedal Dzurinda s tým, že odstúpiť by mali aj bývalí nominanti KDH vo FNM. Ako prvý to urobil Milan Krajniak, Lipšicov poradca. „Moje meno sa v Gorile spomína trikrát. Pán Dzurinda je tam spomenutý 44-krát, Palacka 54-krát, Mikloš 47-krát a napríklad pán Fico 142-krát,“ pripomenul Krajniak, ktorý odmieta, že vo FNM hlasoval podľa požiadaviek Penty.
Na svoje funkcie rezignovali aj ďalší dvaja bývalí členovia FNM Stanislav Janota (KDH) a Igor Grošaft (SDKÚ). Janota sa vzdal postu riaditeľa Nemocnice sv. Michala a Grošaft už nie je podpredseda Predstavenstva v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave. Krajský súd v Bratislave potvrdil, že v roku 2005 naozaj žiadal o odpočúvanie bytu, v ktorom mali Haščák, Bubeníková a  Malchárek hovoriť o províziách z privatizácie. Podľa Hospodárskych novín vlastní Malchárek s Pentou súkromnú nemocnicu v Banskej Bystrici. Denník SME  informoval, že Bubeníkovej manžel pracuje pre hotel v Tatranskej Lomnici, na ktorý má záložné právo Privatbanka ovládaná Pentou. Spolumajiteľom hotela je firma bývalého člena Výkonného výboru FNM Jozefa Juricu (SDKÚ), ktorý sa tiež spomína v spise Gorila.
.vag

VOP a Radičová
Premiérka, poverená aj riadením ministerstva obrany, sa rozhodla, že odvolá vedenie Vojenského opravárenského podniku Nováky. Rozhodnutie súvisí s pôžičkami, ktoré si štátna akciovka zobrala od Sitno Holdingu Ľudovíta Černáka a príslušnými záložnými zmluvami. Iveta Radičová chce hľadať pre VOP Nováky strategického investora. Veľa času už na to nemá.
.eč, SITA

ÚPN prepúšťa

ÚPN má tento rok o 60-tisíc eur nižší rozpočet, musí preto prepustiť deviatich zamestnancov, oznámil to jeho predseda Ivan Petránsky. Prepustení zamestnanci Dubovský a Gula tvrdia, že je za tým politika. Gula, ktorý kandiduje vo voľbách za KDH, aj Dubovský sa podieľali na práci vládnej komisie, ktorá pripravovala aj zmenu vedenia ÚPN.
.jd

Prepad v rebríčku

V rebríčku Indexu ekonomickej slobody skončilo Slovensko tento rok na 51. mieste, čo oproti vlaňajšku predstavuje prepad o 14 priečok. Podpísala sa pod tým pretrvávajúca korupcia, stav verejných financií i nepružný trh práce. Na prvých miestach rebríčka, ktorý každoročne zverejňuje nadácia Heritage, sa umiestnili Hongkong, Singapur, Austrália, Nový Zéland a Švajčiarsko.     
.lk

SDKÚ pred voľbami

Okrem káuz sa SDKÚ venuje aj tradičným predvolebným témam. Predseda strany vyhlásil, že SDKÚ po voľbách nepôjde do vlády s Robertom Ficom a strana má aj volebný program 4 x 4. V ňom chce dokončiť reformu odvodov či spolitizovať funkciu policajného prezidenta. Po novom by sa mal Spišiakovým nástupcom  stať človek, ktorého schváli celá vláda, nielen minister vnútra.
.jd

Segregácia?

Okresný súd v Prešove rozhodol v duchu antidiskriminačnej legislatívy, že Základná škola v Šarišských Michaľanoch sa dopustila nezákonného konania, keď segregovala deti z rómskych osád od detí nerómskych. Riaditeľka miestnej školy musí riešiť neľahkú dilemu: ak triedy zmieša, väčšina rodičov nerómskych detí vezme svoje deti z tejto školy, a výsledkom bude čisto rómska škola. Skôr ako o etnickú diskrimináciu tu však ide o sociálny problém.
.eč, SITA


Lucia Nicholsonová/
štátna tajomníčka ministerstva práce zmenila svoj názor na segregáciu rómskych detí. Najprv v ankete SME politicky korektne uviedla, že by svojho syna zo zmiešanej triedy, kde by boli aj deti z rómskej osady, nevybrala, potom priznala, že by jej to prekážalo.

Anna Bubeníková/
nesplnila očakávania a neodstúpila sama z postu výkonnej predsedníčky Fondu národného majetku. Ponižujúco čakala, či ju jej politickí ochrancovia udržia vo funkcii. Nepodarilo sa, SDKÚ ostala v boji za Bubeníkovú osamotená a pani Anna vo FNM končí.

Mikuláš Dzurinda/
sa prekvapujúco vyjadril, že to, čo sa stalo (odvolanie Anny Bubeníkovej) „nás ešte viac zblížilo s KDH, Mostom-Híd a možno aj so SaS“. To je však len zbožné želanie lídra SDKÚ, v skutočnosti kauza Gorila pravicu rozdelí zrejme viac ako euroval.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite