Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prestať fajčiť je jednoduché

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Ak sú médiá plné reklám na rôzne tabletky, pomôcky a potravinové doplnky na chudnutie, ale najmä na odvykanie od fajčenia, netreba pozerať ani do kalendára, je tu nový rok, čas predsavzatí, že začneme lepšie a zdravšie žiť.

Kto kašle na novoročné predsavzatia, toho žiadne reklamy, žiadne obmedzenia a zákazy, žiadne ochranárske opatrenia, žiadne výstrahy na škatuľkách, dokonca ani žiadne strašidelné štatistky o ochoreniach a úmrtnosti nepresvedčia. Skôr naopak. Človek, ak si potrebuje zdôvodniť a ospravedlniť svoje neresti, je tvor neuveriteľne racionálny. Kto však prestal racionalizovať a dospel k rozhodnutiu, že fajčenie nie je príjemná spoločenská aktivita, ale zlozvyk, ktorý obťažuje jeho i jeho nevinné okolie, oberá ho o čas a peniaze, že je to choroba, ktorá ho pomaly zabíja, ten už nepotrebuje agitku ale praktickú navigáciu a účinnú pomoc.

.pomoc pre 72,5 percenta fajčiarov
Na Slovensku podľa oficiálnych odhadov WHO denne alebo príležitostne fajčí 41 percent dospelých mužov a 20 percent žien, vo vekovej kategórii 13-15-ročných si aspoň jednu cigaretu za mesiac zapáli asi 26 percent adolescentov. Až 75 percent dospelých fajčiarov chce podľa prieskumov prestať fajčiť. V priebehu roka však skutočne prestane fajčiť bez pomoci asi 2,5 percenta fajčiarov. Ak však všeobecný lekár v rámci päťminútovej preventívnej prehliadky poskytne minimálnu intervenciu, zvýši sa toto percento na dvojnásobok. Už len takého lekára nájsť.
„Toto je u nás problém,“ hovorí MUDr. Tibor Baška, prezident Národnej koalície pre kontrolu tabaku v SR a zástupca Slovenska vo viacerých medzinárodných organizáciách zaoberajúcich sa touto problematikou. „Náš systém zdravotníctva,  a žiaľ, aj celková filozofia medicínskeho vzdelávania je orientovaný najmä kuratívne, význam prevencie sa podceňuje. Viacerí všeobecní lekári sú schopní poskytnúť kvalifikovanú pomoc, je to však všetko najmä na báze osobného zanietenia a presvedčenia. Pomoc pri odvykaní nie je zaradená medzi štandardné služby, nie je ani adekvátne obodovaná z hľadiska platby poisťovňami, preto sa ani rutinne neposkytuje.“

.zázračný liek existuje
Dobrá správa pre nádejných budúcich exfajčiarov, ktorí vyfajčia svoju prvú cigaretu do polhodiny po zobudení a za deň zvádnu minimálne ďalších 20 cigariet je, že dnes existujú pomerne účinné lieky, pomáhajúce zvládnuť aj silnú závislosť od nikotínu. Ako nikotínová náhradná liečba sa používa bupropion a vareniklín. Bupropion bol pôvodne vyvinutý ako antidepresívum, ale vzhľadom na to, že zvyšuje hladinu dopamínu v centrálnej nervovej sústave, znižuje chuť na cigaretu. Vareniklín funguje tak, že sa naviaže na špecifické receptory, čím ich akoby obsadí a zabráni, aby sa na ne naviazal nikotín. Tým stratí pre fajčiara nikotín svoj efekt, takže prípadné zlyhanie abstinencie vo forme vyfajčenia cigarety nevedie k recidíve fajčiarskeho návyku. Vareniklín vyvoláva čiastočne aj účinky nikotínu, čím potláča abstinenčné príznaky, takže má dvojaký účinok. Vzhľadom na niektoré kontraindikácie a možné vedľajšie účinky sú oba dostupné len na lekársky predpis, ich užívanie treba vždy konzultovať s lekárom. Pacient si tieto lieky musí plne hradiť sám. Nie je to lacný špás, ale fajčiarovi, čo vyfajčil škatuľku denne, sa náklady na lieky vrátia v podobe ušetrených peňazí pomerne rýchlo.

.fajčenie je choroba, nie zlozvyk
Horšia správa pre nádejných exfajčiarov je, že fyzická závislosť od nikotínu nie je jediná závislosť, s ktorou sa stačí vyrovnať len farmakologicky. Sú tu ešte sociálne a psychologické faktory, najmä príjemné rituály spojené s fajčením, ktoré sa toľkokrát opakujú, že sa už pre fajčiara stali nenahraditeľnou súčasťou odpočinku, spoločenských stretnutí či zvládania záťažových a stresových situácií. Navyše, fajčiari často práve fajčením riešia ďalšie ľahšie i ťažšie psychologické problémy, ako sú úzkostné stavy, depresie, schizofrénia, poruchy stravovania, ďalšie závislosti. „Ide tu vlastne o kombináciu diagnóz, preto je potrebné najprv urobiť vyšetrenie a potom psychoterapiou liečiť dve choroby naraz,“ tvrdí MUDr. Ľubomír Okruhlica, riaditeľ bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí a zdôrazňuje: „Fajčenie je choroba, nielen obyčajný zlozvyk.“ V Centre pre liečbu drogových závislostí majú jeden zo 16 programov zameraný práve na kongnitívno-behaviorálnu terapiu fajčenia, vďaka ktorej by pacient mal rozpoznať úskalia svojich problémov. „Nestačí len zo dňa na deň prestať fajčiť, fajčiar musí vo svojom živote zmeniť oveľa viac vecí, aby bol v odvykaní úspešný a po čase sa k tomu nevrátil,“ dodáva MUDr. Okruhlica.
Farmakologická liečba je teda len súčasťou celkovej liečby. Intenzívnou liečbou, čo znamená týždenné, asi hodinové sedenia v trvaní minimálne 4 týždňov, následne sedenia ďalších 8-9 týždňov, pokračovanie cez telefonický kontakt do pol roka v spojení s farmakoterapiou možno podľa doktora Tibora Bašku dosiahnuť vyše 50-percentnú účinnosť, čím sa myslí abstinencia trvajúca viac ako jeden rok. Až po roku sa dá totiž o odvykajúcom hovoriť ako o exfajčiarovi s nízkym rizikom recidívy.

.pozor na alternatívcov
Zatiaľ čo voľnopredajné nikotínové žuvačky, inhalátory, tabletky či náplasti hodnotia odborníci ako vhodné podporné prostriedky na doplnenie vyššie spomínanej dvojzložkovej liečby, dôrazne vystríhajú pred rôznymi alternatívnymi metódami, ako sú napríklad biorezonancia, akupunktúra či hypnóza. Netvrdia, že tie metódy by nemohli byť účinné, minimálne ako placebo podporujúce silnú vôľu fajčiara po vyliečení. Aj ich vysoká cena môže byť veľkou osobnou motiváciou. Upozorňujú však na to, že zväčša ide o liečebné postupy, ktoré nie sú dostatočne overené klinickými či inými pokusmi. Tie musia preukázať nielen účinnosť postupov, ale aj to, či sú bez ďalších rizík a vedľajších účinkov.
Zázračné metódy bez odriekania a tvrdej práce nefungujú ani pri odvykaní si od fajčenia . Ak teda nepovažujeme za zázrak už samotný vyššie spomínaný vareniklín, ktorý pomohol s odvykaním mnohým silným fajčiarom, len to museli s liečbou myslieť naozaj vážne a komplexne. „Úsilie odborníkov sa v súčasnosti sústreďuje najmä na nájdenie metód, ako vedecky podložené účinné metódy priviesť do praxe,“ vysvetľuje MUDr. Baška. „Rezervy nie sú v účinnosti liečby, ale v tom, že veľká časť lekárov ju nevie kvalifikovane poskytnúť. Aj keď sa zdá  tento problém triviálny, keď sa ním začne niekto hlbšie zaoberať, zistí, že je veľmi komplikovaný. Trochu zlomyseľne by som to prirovnal k problému poslaneckej imunity – každý o nej hovorí, súhlasí jednoznačne, že je kontraproduktívna, ale doteraz sa nenašla sila, ktorá by ju dokázala obmedziť.“

.poradne, linky, samoštúdium
Kde inde ako u všeobecného lekára sa môže nádejný nefajčiar dočkať odbornej pomoci? Pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva poskytujú štandardne pomoc Poradne zdravia. Ich zoznam a kontaktné údaje nájdete na stránke www.uvzsr.sk. Okrem toho funguje viacero centier pre odvykanie v rámci činnosti pľúcnych kliník, oddelení či ambulancií. Už od roku 2006 funguje na čísle 0850 111 682 interaktívne telefonické poradenstvo, žiaľ, len veľmi obmedzene, dve hodiny podvečer v pracovných dňoch. Mimo tohto času dostáva volajúci základné informácie z odkazovača, kde môže v prípade záujmu zanechať odkaz. Linka nie je bezplatná, volajúci platí cenu miestneho hovoru. No a samozrejme, je tu ešte internet a samoštúdium. Množstvo informácií a rád sa dá nájsť na slovenskej stránke www.stopfajceniu.sk, v Česku na adrese www.dokurte.cz, existuje viacero kvalitných stránok v angličtine v rámci internetových stránok American Cancer Society či Centers for Disease Control and Prevention.

Väčšina fajčiarov rada cituje aforizmus Marka Twaina, že nie je nič jednoduchšie, ako prestať fajčiť, veď sám to už urobil tisíckrát. Pridávame k nemu ešte jednu Twainovu múdrosť: Návyk nie je možné len tak vyhodiť oknom. Musíme ho láskavo zviesť zo schodov, odprevadiť ku vchodu a vypoklonkovať z dverí. Veľa štastia!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite