Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fussbal über alles

.daniel Johnson .časopis .klub

Futbal bol dlho pre Nemcov a Angličanov (relatívne) mierumilovným spôsobom pokračovania vojny inými prostriedkami. Ako sa to všetko vlastne začalo? Rozkošný príbeh prvého zápasu medzi Anglickom a Nemeckom je námetom nového nemeckého filmu Der Ganz Grosse Traum. Dej sa odohráva na chlapčenskej škole, zasadený do blata militarizmu v Bismarckovej ére.

Mladý a celkom pohľadný nemecký absolvent Oxfordu, ktorého škola najala kvôli výučbe angličtiny, predstaví svojim žiakom futbal. Hrá ho Daniel Brühl, známy z filmu Goodbye Lenin. Film ukazuje školu a spoločnosť, ktorá nielen nepoznala futbal a cudzie reči, ale ani anglický koncept fair-play. Futbal sa stane medzi chlapcami totálnym šlágrom, ale sily, ktoré sa ho snažia zakázať, ho vidia ako hrozbu „nemeckým“ cnostiam povinnosti, poslušnosti a patriotizmu. Vyvrcholením filmu je moment, keď pozvaný anglický tím porazí nemeckých chlapcov a celé mesto sa do tejto krásnej hry zamiluje.
Nie je veľa nemeckých filmov, ktoré uspeli v anglicky hovoriacom svete. Výnimkou sú filmy ako Goodbye Lenin, vojnový film Ponorka alebo Životy tých druhých – ale Der Ganz Grosse Traum má všetky predpoklady na to, aby sa pripojil do tejto vybranej spoločnosti. (Ale len ak tvorcovia vymyslia lepší názov a nájdu vhodného distribútora.) Film nám hovorí, že šport môže prelomiť bariéry medzi národmi a tiež to, že ideál džentlmena nie je vlastný iba Anglicku, ale má univerzálny pôvab. A to je povzbudivý odkaz, ktorý protirečí hrozivým varovaniam kontinentálnych štátnikov (a štátničiek) , ktorí sú presvedčení, že bez spoločnej meny by sa Európa vrátila k vojne a genocíde. Na menej radostnú nôtu: tento film evokuje dobu, keď  bolo Anglicko obdivované za svoju decentnosť. Je to ešte tak? A ak nie, prečo vlastne? 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite