Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský botoxový prezident  sa vracia

.nina L. Chruščovová .časopis .týždeň vo svete

Keď sa cár nespráva so cťou, ale je na posmech, je  na čase, aby uvažoval o odchode, alebo aby sa pripravil na palácový prevrat.  Správanie ruského  premiéra Vladimira Putina, ktorý sa chystá na  slávny  návrat do Kremľa ako prezident po voľbách plánovaných na marec budúceho roka, by malo  ovplyvniť váš výber.

Tento rok sa začal (na ruské pomery)  intenzívnou internetovou petíciou vyzývajúcou Putina, aby prijal prvú spomínanú  možnosť. Potom sa celá krajina sa smiala, keď počas svojej obvyklej návštevy vlasteneckého  letného tábora „Naši“( proputinovské mládežnícke hnutie),  demonštroval svoju fyzickú zdatnosť tým, že sa vyšplhal na  horolezeckú stenu, a potom zistil, že nemôže zliezť  dole.
Rusi sa teraz čudujú, čo sa stalo s tvárou ich vodcu. Jeho nová hladká tvár vyvolala fámy o botoxe, či dokonca o plastickej chirurgii. Vyvolalo to nepreberné množstvo vtipov o upírovi.
Nedávno, pri skoku do vody na Krasnodare v južnom Rusku, Putin ako zázrakom objavil dve starobylé grécke urny. Celé Rusko sa smialo, keď Putinov hovorca Dmitrij Peskov oznámil bez ďalšieho vysvetlenia, že urny tam boli umiestnené, aby Putin získal  pocit dôležitosti.
Keby som nebral neschopnosť ruského štátu ako bernú mincu, mohol by som mať  podozrenie,  že išlo o pokus zdiskreditovať Putina. A nejde o omyl: Putin bol zdiskreditovaný. Po nedávnom zápase v bojových umeniach  medzi americkými a  a ruskými športovcami Putin, nadšenec džuda, vstúpil  na tatami zablahoželať ruskému víťazovi, členovi jeho strany Jednotné Rusko. Publikum  počas toho divoko kričalo „Putin, choď domov!“, až kým neodišiel. Politici, jasne vyjadril dav, by mali vypadnúť zo športu  – a Putin z politiky.
Putin si myslí, že jeho výkony sú pre vládu nevyhnutné. Bozkával delfíny  a deti, zachráňoval  tigre a novinárov a vystavoval na obdiv svoj obnažený  hrudník  pri jazde na koni aj pri prechádzkach  sibírskou divočinou. Ale Putin-zabávač neznáša zlé hodnotenie. Zmätený z fiaska na džude odvolal všetky svoje ďalšie improvizované verejné vystúpenia.
Nie je to vôbec predčasné. Napriek jednomyseľnému hlasovaniu 600 delegátov  na zjazde strany Jednotného Ruska za jeho nomináciu na kandidáta na prezidentský úrad v roku 2012 v parlamentných voľbách, ktoré sa konali 4. decembra, získala strana sotva 50 %. Pri mohutnej popularite Putina, ktorý je schopný zabezpečiť si okolo 70 %,  tentoraz aj zmanipulovaných 50 % bolo dosiahnutých tvrdým nátlakom a zabezpečených ohromujúcou  policajnou účasťou. Pozorovatelia boli vystavení obťažovaniu a obštrukciám, monitorujúce internetové stránky boli vypnuté alebo hacknuté vládou. Voľby sa konali pod dohľadom misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá  poznamenala, že „väčšina strán vyjadrila nedôveru v spravodlivý priebeh volebného procesu".
Odkedy sa nespokojnosť tisícov Rusov preniesla z internetových stránok do ulíc, požiadavka na Putinov odchod zaznieva z rôznych námestí v Moskve, Petrohrade a mnohých ďalších miest. Putin spopularizoval svoju falošnú predstavu o vlastnej majestátnosti ešte viac, keď  absurdne obvinil Hilary Clintonovú zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny, keď vyhlásil, že demonštrantov platí.
V podstate ide o koniec éry, keďže Putin svojou extravagantnou samoľúbosťou  vážne podkopal obraz silného muža, ktorý si budoval v  posledných dvanástich rokoch. Koniec koncov, narcistické okázalé kúsky a plastické operácie – ktoré tak fungovali u jeho priateľa Silvia Berlusconiho v Taliansku (až kým neprestali) – nemajú budiť strach ani rešpekt medzi Rusmi, kde má pravidlo želenej päste vždy prednosť. Takže Putinov obraz  tvrdého muža v politike sa navždy stratil. Je ťažké ukazovať tvár despotu, keď  je vaša tvár lesklá a hladká.
Možno, že väčšina Rusov  protestuje proti Putinovi nie preto, že  premenil Rusko na priemyselnú banánovú republiku, kde vývoz ropy a ďalších komodít udržiava kváziautoritársky štát, ale preto, že už nehrá svoju úlohu presvedčivo. Koniec koncov, masívne protesty nevolali po demokracii či slobode Michaila Chodorkovského, ktorého zmanipulovaný súd bol tmavou škvrnou na medzinárodnej reputácii Ruska. Predsa však, nespokojnosť s Putinom  je irelevantná, túžba po slobode sa musí niekde začať. Dovtedy, kým Rusi cítia oprávnenosť postaviť sa proti režimu s opovrhnutím či smiechom, alebo požadujú nové voľby, je nádej na zmenu. Keď car stráca imidž všemohúcnosti,  nakoniec stratí aj svoju moc.
Po dlhotrvajúcej melodráme Putina v Kremli sú možnosti pokračovania dosť obmedzené.  Súčasný prezident Dmitrij Medvedev je len bábkou a každý očakáva, že po voľbách v marci si pravdepodobne, aj keď nerád, vymení rolu s Putinom. Pravdepodobne odíde a  dá Putinovi možnosť prevziať predsedníctvo okamžite, a  marcové voľby sa úplne zrušia. Spomínané  masové  protesty, ktoré iba  posilňujú túto totalitnú voľbu, bude ťažké zastaviť, aj keď podľa Putinovej predstavy je to pravdepodobne jediný spôsob, ktorý uprednostňuje. Medzitým na upokojenie rozvášnenej verejnosti Michaila Prochorov, vyše dvojmetrový premiérov príručný oligarcha, ktorého aktivity siahajú od ropných obchodných sietí v New Jersey až po vydavateľstvá, ohlásil svoju vlastnú prezidentskú kampaň, akoby vyzýval Putina. Navyše je v zálohe bývalý minister financií Alexej Kudrin, ktorý by mohol vytvoriť tandem s Prochorovom, ak by Rusko potrebovalo uistenie o úprimnosti zamýšľaných ekonomických reforiem. Prochorovovo obrovské bohatstvo a Kudrinova povesť pokojného a kvalifikovaného  politika  môžu len pomôcť Putinovi získať čas navyše, aby prišiel na spôsob, ako zostať v blízkosti Kremľa o niečo dlhšie.
S podporou týchto trhových „guruov" teraz (a možno aj v budúcnosti) prezident tvrdí, že odkedy posilnil pozície Ruska, vyhnú sa finančnej neistote panujúcej veľkej časti rozvinutého sveta v roku 2012 a stanú  sa ostrovom ekonomickej stability, ktorú im budú mnohé krajiny závidieť.  Bude potrebovať veľa šťastia, lebo je ťažké byť na jednej strane hrdinským vodcom a na druhej strane terčom populárnych vtipov súčasne.
Putina často prirovnávali k Stalinovi, ale v súčasnosti, po 20. výročí rozpadu Sovietskeho zväzu v predvianočnom období roku 1991, je na nerozoznanie od Leonida Brežneva – symbolu  politického systému, ktorý bol v minulosti vyhovujúci, ale v súčasnosti je už po záruke. Azda jediné, čo mu chýba, je Brežnevov podbradok.

Nina Chruščeva, autorka knihy Imagining Nabokov: Russia Between Art and Politics , vyučuje medzinárodné vzťahy na The New School a je staršou členkou Eworld Policy Institute v New Yorku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite