Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.do pozornosti

.časopis .hudba

.do pozornosti

.do pozornosti

VÝSTAVA UNDERGROUND FOR HOUSEWIVES

PONDELOK 1. OKTÓBER
V bratislavskom Dizajn štúdiu ÚĽUV-u sa v pondelok otvára výstava dvoch mladých výtvarníčok – Slovenky (a speváčky skupiny Noise Cut) Betty K. Majerníkovej a Nemky Steffany Klemp. Umelkyne predvedú svoju najnovšiu tvorbu, inšpirovanú okrem iného aj tradičnými ľudovými remeselnými postupmi. Obe študovali šperk v nemeckom Triere i na bratislavskej VŠVU a okrem individuálnej tvorby urobili aj niekoľko „spoločných“ diel, ktoré vystavovali doma i v zahraničí.

TANEC NEDERLANDS DANS THEATER II
UTOROK 2. OKTÓBER
Po prvý raz v histórii sa divákom na Slovensku predstaví Nederlands Dans Theater (NDT) z Holandska, ktorý je jedným z najvýznamnejších tanečných súborov súčasnosti a jeho predstavenia uviedli v divadlách na celom svete. NDT vznikol v roku 1959 a v rokoch 1974 –1999 ho umelecky profiloval svetoznámy choreograf  českého pôvodu Jiří Kylián. V SND v Bratislave diváci uvidia Kyliánove choreografie Sleepless, Chapeau a 27’52’’ v podaní juniorskej časti súboru.

MUZIKÁL MAMMA MIA!
UTOROK – NEDEĽA 2. – 7. OKTÓBER
Celosvetovo známy muzikál založený na skladbách skupiny Abba bude mať slovenskú premiéru v bratislavskej Inchebe. V rámci medzinárodného turné zaznie v každom zo siedmich slovenských predstavení 22 skladieb od švédskych klasikov pop music. Libreto  rozpráva o živote na malom gréckom ostrove, kde nevesta v predvečer svadby privádza na ostrov troch mužov, ktorí sa mihli životom jej matky pred dvadsiatimi rokmi a snaží sa zistiť, kto z nich je jej otcom.

HUDBA SLOBODNÁ EURÓPA
STREDA – SOBOTA 3. – 6. OKTÓBER
Punkrocková skupina Slobodná Európa sa vybrala na miniatúrne jesenné turné, ktoré sa začne v stredu v pražskom klube Futurum music bar a pokračovať bude na Slovensku. Vo štvrtok 4. októbra zahrajú Whisky a jeho kamaráti v bratislavskom klube Randal, v piatok 5. októbra v breznianskej Bombure a v sobotu 6. októbra v novozámockom motorkárskom klube Intruders music club, kde sa k nim pridajú miestne kapely ZNT a The Curwy. Veľa piva a ostrý zvuk!

OPERA MADAMA BUTTERFLY
PIATOK 5. OKTÓBER
Opera SND v Bratislave uvedie nové naštudovanie opery Madama Butterfly od Giacoma Pucciniho. Réžie sa ujal Peter Konwitschny, ktorý býva označovaný za najväčšieho operného režiséra súčasnosti. V jeho podaní sa Pucciniho japonská tragédia stáva šokujúco aktuálnym posolstvom o ľudských vzťahoch a medzikultúrnych konfliktoch. Hudobné naštudovanie má na starosti Oliver Dohnányi, v hlavne úlohe budú alternovať Adriana Kohútková, Eva Jenisová a Jana Doležílková.

FESTIVAL NUJAZZDAYZ_FM 2007
PIATOK – SOBOTA 5. – 6. OKTÓBER
Počas prvého októbrového víkendu sa v Bratislave odohrá ďalší ročník festivalu mladej hudby Nu Jazz Dayz_FM. V špeciálne upravenej hale A na výstavisku Incheba sa postupne predstavia domáce skupiny Foolcut, New Folder a 100 múch a zopár atraktívnych hostí zo zahraničia. Medzi nimi sú rakúske trio Cidequa, Nina Hynes s Fabienom Leseurom, Dan Bárta s projektom Illustratosphere a elektronické projekty Boozoo Bajou, The Hi-Fly Orchestra a britský DJ Food.

CHARITA RADNIČKINE TRHY
PIATOK – SOBOTA 5. – 6.OKTÓBER
Na nádvorí Starej radnice v Bratislave môžete počas víkendu navštíviť Radničkine trhy s výrobkami z chránených dielní a zariadení sociálnych služieb, ktoré sa konajú pod záštitou primátora Andreja Ďurkovského. Okrem výrobkov zdravotne postihnutých ľudí, medzi ktorými sú diela z hliny, papiera, textilné hračky, keramika, drôtené ozdoby, tkané tašky a koberce, pohľadnice, tričká a iné úžitkové a umecké predmety, čaká na návštevníkov aj sprievodný umelecký program.

FESTIVAL SLNKOFEST_FM
PIATOK – SOBOTA 5. – 6.OKTÓBER
Druhý ročník Slnkofestu, festivalu, na ktorom hrajú skupiny a interpreti nahrávajúci pre nezávislé hudobné vydavateľstvo Slnko Records, sa bude konať na východe Slovenska. Hlavným pódiom bude nový popradský klub Zóna, kde v piatok vystúpi Soňa Horňáková so Slide & Udu a Sanyland a v sobotu Trojka Zuzany Homolovej a Tu v dome. Počas nasledujúcich októbrových víkendov vystúpia aj ďalšie „slnečné kapely“ – budeme vás o nich včas informovať.

KINO KLIATBA ZLATÉHO KVETU
V podvečer slávnosti sa čínsky cisár neočakávane vracia s princom Jai domov, aby oslávil sviatky s rodinou. Keďže vzťahy medzi cisárom a chorľavou cisárovnou sú chladné, je to zámienka falošná. Cisárovná a jej nevlastný syn, korunný princ Wan, udržiavajú už roky nezákonný pomer. Wan však chce z paláca ujsť s dcérou cisárskeho lekára. Ak chcete vedieť ako to dopadne, máte dôvod ísť do kina.
Man cheng jin dai huang jin jia (Hongkong/Čína, 2006)
Réžia: Yimou Zhang. Hrajú: Chow Yun Fat, Li Gong, Jay Chou.

FILM POSLEDNÁ LÉGIA
Keď sa Rímska ríša rozpadá, mladý Romulus Augustus opúšťa mesto a začína nebezpečnú cestu, aby vytvoril légiu verných, ktorá dostane meno Posledná légia. Tento príbeh z antického Ríma objasňuje korene legendy o kráľovi Artušovi a jeho zázračnom meči Excalibur. Výpravný film so slávnymi hercami a veľkolepými exteriérmi sa nakrúcal aj na Slovensku (Spišský hrad, Červený kameň).
The Last Legion (USA/VB/Franc., 2007)
Réžia: Doug Lefler. Hrajú: Colin Firth, Ben Kingsley    

FILM NABÚCHANÁ
Špecialista na „rodinné komédie“ Judd Apatow nakrútil film o mladej žene, ktorá nechtiac otehotnela práve v deň svojho kariérneho vzostupu po tom, ako sa opitá vyspala s najväčším úbožiakom, čo sa jej priplietol do cesty. Ak si myslíte, že na tejto téme nie je nič smiešne, mali by ste vedieť, že Nabúchaná je vraj jedným z najväčších a najpríjemnejších filmových prekvapení tohto roku. Ó, aký rok!
Knocked Up (USA, 2007)
Réžia: Judd Apatow. Hrajú: Seth Rogen, Katherine Heigl    

FILM GRINDHOUSE – AUTO ZABIJAK
V prvom filme z projektu Grindhouse režisér Quentin Tarantino predstavuje Kurta Russela ako vraždiaceho maniaka za volantom, ktorý nepozná zľutovanie. Do cesty sa mu pripletie nič netušiaca Jungle Julia, najlepšia dídžejka v meste, ktorá sa chystá na dámsku jazdu so svojimi dvoma kamarátkami. Aj keď jednu z malých úloh hrá Eli Roth, slovenský pop tentoraz neodznie, hoci Kaskadér by sa celkom hodil…
Grindhouse – Death Proof (USA, 2007)
Réžia: Quentin Tarantino. Hrajú: Kurt Russell, Rosario Dawson, Eli Roth    

.vladimír Potančok, .peter Konečný
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite