Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Peniaze pre lekárov
Ministerstvo zdravotníctva predložilo návrh znížiť platby pre záchrannú zdravotnú službu, aby našlo ďalšie zdroje na avizované zvyšovanie platov lekárov v nemocniciach. Aby naplnilo očakávania lekárov bude zdravotnícky rezort potrebovať na tento rok asi 35 miliónov eur. Voľné zdroje sa hľadajú všelikde – v liekovej politike, ale aj v záchrankách. Minister Ivan Uhliarik (KDH) chce upraviť cenu starostlivosti, ktorú poskytujú ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci aj cenu za kilometer jazdy záchranky tak, aby rezort výraznejšie ušetril. Očakáva, že by sa takto mohlo ušetriť ročne asi 4,7 milóna eur. Príjmy záchraniek by klesli približne o 12 percent.  
V prognózach na budúci rok ministerstvo zdravotníctva očakáva, že pri poklese rastu ekonomiky sa výber poistného od ekonomicky aktívnych poistencov zníži približne   o 40 až 50 miliónov eur ročne. Navyše parlament schválil nižšiu platbu štátu za svojich poistencov, ako chcela vláda, čo znamená, že rezort dostane o vyše 100 miliónov eur menej, ako očakával. Preto hľadá spôsoby, ako nájsť voľné zdroje aj vo vlastnom rezorte.
Proti návrhu znížiť platby pre záchranky okamžite začali protestovať zástupcovia zdravotných záchranárskych služieb. Tvrdia, že šetriť už niet z čoho a nepáči sa im, že ministerstvo s nimi o tomto návrhu vopred ani nehovorilo a volajú preto po spoločnom okrúhlom stole. Asociácia zdravotnej záchrannej služby avizuje aj zníženie kvality poskytovaných služieb, pretože záchranky budú musieť znížiť náklady, budú musieť šetriť na ľuďoch, na vzdelávaní i vybavení sanitiek.
Návrh ministerstva zdravotníctva síce prišiel neočakávane, ale má svoju logiku. Platby za záchranárske služby sú nastavené tak lukratívne, že sa práve záchranky stali jedným z najatraktívnejších biznisov v rezorte, o ktorý tvrdo bojovali rôzne skupiny. Keďže išlo o finančne zaujímavú službu, využívali sa pri získavaní kontraktu aj rôzne formy lobingu vrátane politického. Nemocničným lekárom sa takéto finančné zvýhodňovanie záchraniek nepáčilo a dlhodobo ho kritizovali. Pôvodná myšlienka – zabezpečiť štedrými platbami skvelú zdravotnú záchranársku službu – bola možno správna, akurát že vo finančne podvýživenom rezorte sa ukázala sporná a vzbudzovala v nemocniciach veľkú nevôľu aj pocit nespravodlivosti.
.eč, SITA
 
Vyznamenaní

Prezident aj tento rok pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky udelil viacero štátnych vyznamenaní. Medzi ocenenými sú lekári Ladislav Mach a Svetozár Dluhocký, architekt Ivan Matušík, herec Jozef Adamovič a archeológ Karol Pieta. In memoriam dostali vyznamenanie historik Ladislav Deák, právnik Vojtech Hatala, sociológ Alexander Hirner a herec Gustáv Valach.  
.jm
 
Opäť štrajk?  

Odborová organizácia strojvodcov vyhlásila štrajkovú pohotovosť a uvažuje o štrajku. Odborárom sa nepáči nová kolektívna zmluva v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia. Podľa nej by platy zamestnancov firmy mali rásť v tomto roku v priemere o 2 percentá.  Kolektívnu zmluvu nepodpíslo ani ďalšie železničiarske odborové zoskupenie Federácia vlakových čiat.  
.jm
 
List prezidentovi

Poslanci za stranu OKS ako aj ďalší kandidáti za Obyčaných ľudí Igora Matoviča poslali prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi otvorený list, aby čo najskôr vymenoval Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora. Signátari upozorňujú, že je neúnosné, aby o dôležitých kauzách stále rozhodoval Dobroslav Trnka, ktorý je notoricky známy ich odkladaním a zastavením.
.jm
 
Liberalizovaná pošta  

Od 1. januára je poštový trh na Slovensku liberalizovaný. Účinnosť totiž nadobúda nový zákon o poštových službách, ktorý okrem iného ruší tzv. poštovú výhradu. Čo sa týka univerzálnej poštovej služby, Slovenská pošta ju bude poskytovať na základe licencie do konca tohto roka. Potom sa budú môcť uchádzať o jej poskytovanie aj ostatní poštoví operátori.  
.lk
 
Žaloba od U.S. Steel

Spoločnosť U.S. Steel hrozí Slovensku žalobou za minuloročné zavedenie emisnej dane. Prekáža jej aj zvýšenie poplatkov za elektrinu, ktorú si sama vyrobí i spotrebuje. Ministerstvo financií zatiaľ list od americkej firmy posudzuje a zváži následné kroky. Odborníci sa však domnievajú, že firma by na súdoch mohla byť s presadzovaním svojho stanoviska úspešná. Emisnú daň totiž preveruje už Európska komisia aj Ústavný súd.   
.lk  
 
 
Juraj Miškov/
Minister hospodárstva požiadal premiérku, aby zvážila pôsobenie Anny Bubeníkovej v pozícii šéfky FNM. Dôvodom je jej účinkovanie v spise Gorila. Radičová mu odkázala, že navrhovať odvolanie šéfa FNM je v jeho kompetencii. Ministrovou žiadosťou by sa tento týždeň mala zaoberať vláda.  
 
Ladislav Nagy/
Reprezentačného útočníka nečakane prepustili z hokejového klubu KHL HC Lev Poprad. Predstavitelia klubu ho navyše obvinili, že simuluje zranenie. Nagy to odmieta a tvrdí, že utrpel otras mozgu, čo potvrdzujú aj vyjadrenia dvoch lekárov.  
 
Radoslav Procházka/
Poslanec za KDH zvolal v súvislosti s kauzou Gorila mimoriadne zasadnutie Ústavnoprávneho výboru parlamentu. Pozval naň aj ministra vnútra Daniela Lipšica a námestníka generálneho prokurátora Ladislava Tichého. Na rokovaní sa majú ujasniť kompetencie okolo vyšetrovania kauzy. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite