Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chýbajú nám skutoční lídri

.lukáš Krivošík .jaroslav Daniška .časopis .rozhovor

Keď sme prišli pred jeho dom v londýnskej štvrti Notting Hill, z ulice bolo vidieť, ako sedí hore vo svojej knižnici a píše. Jeden z najčítanejších historikov posledných desaťročí, ktorý má slabosť pre ľudí z východnej Európy. Paul Johnson.

.v Bruseli sa skončil údajne historický summit, na ktorom sa britský premiér David Cameron postavil proti nemecko-francúzskemu plánu na vytvorenie fiškálnej únie v Európe a opustil rokovania EÚ. Ako to vidíte?
Európskym politikom nerozumiem. Sú takí nerozhodní. Hádajú sa už šesť mesiacov a nechápem, prečo sa nevedia prepracovať k dohode. Jedna vec, ktorú trhy nemajú rady, je nerozhodnosť. Majú rady rozhodnutia. Dokonca aj keď sa občas ukážu ako nesprávne. Nerozhodní sú obaja, Merkelová i Sarkozy. Zlé je, že všetko sa to odohráva v čase, keď aj Ameriku vedie nerozhodný prezident. Obama je totiž rovnaký váhavec. .prečo si myslíte, že je to tak?
Neviem. Nemecko sedí na peniazoch a nechce sa o ne deliť. Je to staromódna hausfrau, ktorá sa drží svojho mešca. V každom prípade, v tom Merkelovej dobre rozumiem. Pretože dávať peniaze Grékom je ako spláchnuť ich dolu odtokom. Už ich opäť neuvidíte. .angela merkelová to nemá ľahké. Okrem toho, že si musí kryť chrbát na domácej politickej scéne, je nútená manažovať sedemnásť vlád eurozóny...
Nemci majú jeden hrozný problém. Ak sú rozhodní, hneď ich začnú porovnávať s Bismarckom alebo Hitlerom. Merkelovej líderstvo nesmie byť príliš očividné. Tento problém totiž nemôže kvôli minulosti obísť. Nemecko však musí byť lídrom, pretože inak ním nebude nikto. Rozhodne nie Francúzi, ktorým sa nedá veriť. .prečo neveríte Francúzom?
Sme susedia a naša skúsenosť hovorí, že nie sú príliš dôveryhodní. Ja sám som v 50. rokoch žil v Paríži tri roky. Viem o nich všetko (smiech). Poznal som aj Charlesa de Gaulla. U neho to bolo rovnaké. Išlo síce o veľkého lídra, no jeho postoj k Anglicku bol veľmi zložitý. Nikdy nám totiž neodpustil upálenie Jany z Arcu. .tá však bola upálená v 15. storočí...
Pre neho to bola stále živá prítomnosť. A nikdy nám neodpustil. Bol tiež veľmi nevďačný a nevďačnosť považoval za pozitívnu vlastnosť. .hovoríte, že nám chýbajú lídri. Čo presne znamená byť lídrom?
Povedať, že toto sa musí urobiť, a potom to aj dotiahnuť. .ale Merkelová sa o to aj pokúša. Jej riešením je fiškálna únia a centralizovanie Európy.
Áno, len to sa bude považovať za nemecké prevzatie Európy. .je nemecké vodcovstvo možné bez toho, aby niekto na nich vytiahol Hitlera?
Ale áno. Podľa mňa sa Nemci z minulosti poučili a ja som ochotný im dôverovať. Ale mnohí iní nie. .ako bude vyzerať Európa o desať rokov?
Bohvie, netuším. Ale skúsim to povedať takto: Myslím, že jedným z veľkých problémov Európy je neschopnosť Ruska vytvoriť slušnú vládu. Je to jedna z veľkých tragédií ľudstva, že Rusi, ktorí sú veľmi talentovaní, bystrí ľudia, neboli nikdy počas svojich dejín schopní mať slušnú vládu. Keby ju mali, mohli byť súčasťou Európy a urobiť ju tak reálnejšou. Teraz im vládne ten chlap Putin, ktorý je podľa mňa darebák.   .prečo potrebuje Európa Rusko?
Aby bola silnejšia. Keby bolo Rusko skutočnou demokraciou, s vládou zákona, Európu by to veľmi posilnilo. Navyše, vnútri Únie by ste mali mocnosť, ktorá by vyvažovala vplyv Nemecka. Neexistoval by ani taký strach z Berlína. S členstvom v takejto Európe by ani Británia nemusela mať problém. Dnes však Rusko do EÚ vpustiť nemôžete, pretože mu vládnu kriminálnici. .ako je možné, že Británia nedokáže v Európe vyvažovať vplyv Nemecka? Trebárs aj v spojenectve s inými národmi?
To je ťažká otázka. Už nie sme taká mocná krajina ako kedysi. Poviem len toľko, že Briti vo všeobecnosti dávajú prednosť únii suverénnych štátov. Nemáme radi myšlienku Európy, ktorej dominuje bruselská byrokracia. .euroúradníci sú však realitou. Rovnako ako trend čoraz tesnejšej integrácie. Kam to môže viesť?
Ak neprídu slušní lídri, Európska únia sa môže rozpadnúť. Jean Monnet, ktorého som osobne poznal a ktorý bol naozajstným architektom zjednotenej Európy, zvykol hovoriť, že sa musíme vyhnúť dvom veciam. Po prvé, nemali by sme byť antiamerickí. Namiesto toho by sme sa mali Spojenými štátmi inšpirovať. To sa porušilo, napríklad Jacques Delors Ameriku nenávidel. Po druhé, Európa sa nesmie stať byrokratickou organizáciou. Aj to sa porušilo. .monnet a Schuman však hneď na začiatku pri zakladaní európskych inštitúcií získali podporu francúzskej vlády ľsťou, keď zatajili skutočný úmysel...
Áno, Monnet sa nie vždy držal svojich princípov. .čelíme finančnej a hospodárskej kríze. Skúste ju porovnať s ekonomickými otrasmi, ktoré ste zažili. V čom je rozdiel oproti 30. či 70. rokom?
Tridsiate roky boli veľmi smutným desaťročím. Podobali sa dnešku v tom, že aj vtedy sme mali slabých vodcov. U nás Chamberlain, vo Francúzsku Daladier. Hitler od nich dostal, čo chcel. Ľudia navyše tušili, že ten vývoj zrejme povedie k vojne. Dnes tento pocit nemáte. Nestrachujem sa o budúcnosť a nezaspávam s myšlienkami na vojnu. Kríza sa predlžuje vinou slabých lídrov, ale riziko vojny nám nehrozí. Mohlo by to vyzerať aj horšie. .nie je nebezpečné to, ako sa zmenili ľudia? V minulosti hľadali zamestnanie a zobrali to, čo bolo. Zatiaľ čo dnes mnohým ide len o pohodlie a ľahký život.
(Smiech.) Nezazlievam ľuďom, že chcú ľahký život. Ale aj na vlastnej koži som zistil, že keď zostarnete a idete do dôchodku, nie ste šťastný. Lebo práca ľudí baví. Možno reptáte, že by ste chceli viac voľného času, no pracujete rád. Nezamestnanosť je hrozná kliatba. .dnes sa nachádzame v čase prechodu, keď sa vzmáha viacero rozvojových krajín. Čína, India, Brazília a mnohé menšie štáty, najmä v Ázii a Latinskej Amerike, pomaličky dobiehajú Západ. Je sa čoho báť?
Je to výborný trend! Jedna z najlepších vecí, ktoré sa za môjho života odohrali, je rast životnej úrovne v Číne a Indii. Kedysi to boli jedny z najchudobnejších krajín sveta, no počas uplynulých desaťročí sa veľmi vzmohli. Inak, osobne uprednostňujem spôsob, akým to robia Indovia, ktorí majú demokraciu a napriek všetkým problémom si ju udržali. Dúfam, že Číňania ich v tom budú nasledovať. .ekonomická moc je prepojená s vojenskou mocou. Do akej miery zmenia tieto krajiny súčasnú mocenskú rovnováhu?
 To neviem, ale dúfam, že Indovia i Číňania sa ochotnejšie zapoja do medzinárodného spoločenstva. Teda že sa prestanú správať, ako keby bola stále studená vojna, čo je, žiaľ, pravda najmä o Číne. A takisto dúfam, že začnú cítiť viac zodpovednosti za svet.  .spomenuli ste, že by bolo dobré, keby Rusko dokázalo vstúpiť do EÚ. Dnes sa však zdá, že Rusko je skôr absorbované Čínou. Vidíte v tom hrozbu?
Určite áno a dúfam, že to nie je pravda. Číňania si Rusov veľmi nevážia. Považujú ich za veľmoc v úpadku. .čo je podľa vás v dejinách dôležité?
Ja verím vo veľké osobnosti, ktoré vedú svet. A neúrekáža mi ani, keď majú nejaké chyby, tak ako de Gaulle, Churchill a vlastne každý. V každom prípade v 80. rokoch sme mali na čele Západu tri veľké osobnosti, ktoré v podstate zničili sovietsku Ríšu zla: Ronalda Reagana, Margaret Thatcherovú a Jána Pavla II. Všetci traja sa zhodovali na niekoľkých základných princípoch a spoločne v ich duchu konali. Dnes nikoho takého nemáme. .vôbec nikoho?
Myslím, že nie. Je len pár jednotlivcov. Napríklad kanadský premiér Stephen Harper. To je veľmi správny chlapík. Lenže Kanada nemá taký veľký medzinárodný vplyv... .a čo Obama?
Mám o ňom veľmi nízku mienku. .prečo?
Veď dokopy nič neurobil. Akurát jedinú vec. A to Obamacare (pejoratívne označenie pre reformu zdravotníctva – pozn. red.) .v zahraničnej politike bol však v niektorých ohľadoch realistickejší ako Bush.
Mne nepripadá ako niekto, kto má veci pod kontrolou. Ako som povedal, mám o ňom nízku mienku. .republikánska strana teraz hľadá kandidáta, ktorý by Obamu vyzval v nasledujúcich voľbách. Máte favorita?
Poznám Newta Gingricha. Je to milý chlapík. No má za sebou všeličo. Takže neviem. .aké vlastnosti by mal mať správny líder?
Veľký vodca musí mať dve-tri základné presvedčenia, ktoré sú pravdivé a mali by tvoriť stred jeho politiky. Nemusí mať názory na milión vecí. Dôležité sú správne základy. .čo by to podľa vás malo byť?
Viera v demokraciu, vo vládu zákona a v to, že treba hovoriť pravdu. Reagana a Thatcherovú som poznal veľmi dobre a oni tie princípy vyznávali. To je však len prvá vec. Musíte byť schopný tie základné princípy nasledovať konzistentne a vytrvalo. A napokon, musíte mať odvahu podstupovať riziká. V dlhodobej perspektíve totiž nestačí mať správne presvedčenie. Musíte mať aj odvahu. Tá je možno najdôležitejšia vlastnosť politika. A dnes asi politikom najviac chýba odvaha. .keby bol teraz v Európe politik podľa vašich predstáv, ako by sa mal správať?
Ja osobne by som strhol celý Brusel a začal odznovu. Lenže to asi nepôjde. Tak by som ho aspoň urobil demokratickým, predložil ľuďom veci cez referendá na hlasovanie a podobne. .poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski nedávno v Berlíne predniesol prejav, v ktorom volal po federácii v Európe. Zachytili ste ho?
Ten prejav som, žiaľ, nezachytil. Ale Poliakom by sme v každom prípade mali načúvať. Je to dôležitá krajina, ktorá si v uplynulom storočí veľa vytrpela. Takže ich názor by som bral vážne. Rovnako ako názor Slovákov alebo Čechov. Osobne by som si prial, keby tieto krajiny mali väčšiu váhu. Váš názor ma zaujíma viac, než čo rozpráva Sarkozy. .prečo?
Lebo máte skúsenosť s tým, aké je to stratiť slobodu. .pred dvadsiatimi rokmi poznal každý slovenský pravičiar Thatcherovú. No dnes by ste ťažko našli niekoho, kto by vedel povedať dve vety o Davidovi Camerovnovi.
Ja o ňom tiež veľa neviem. Stretol som ho len raz. Je to frivolný starý Etončan (odkaz na elitnú školu, poznámka redaktora). Gang starých absolventov Etonu teraz riadi Konzervatívnu stranu. Napríklad starosta Londýna Boris Johnson. Ten je však lepší ako Cameron a bol by dobrým premiérom. .posledný politik, ktorého ste otvorene podporovali, bol Tony Blair.
Áno, ale dosť ma sklamal. Často sem ku mne chodieval a mal som ho veľmi rád. Zo všetkých politikov, ktorých som počas uplynulých šesťdesiatich rokov po svete stretol, má Tony Blair najlepšie spôsoby. Zvyčajne je to dobré znamenie. V katolíckej teológii sú dobré spôsoby považované za vonkajší znak vnútornej milosti. .čím vás sklamal?
Asi bol na politiku príliš dobrý. Gordon Brown je iný prípad, je to protivný muž, vždy proti Blairovi nejako intrigoval. Povedal som mu: Tony, čo ten Brown? A on mi odpovedal: Je to veľmi príjemný človek, nepoznáte ho dobre. Nuž, Tony sa mýlil, bol príliš dobrý na politiku. .blair presadzoval, aby Británia prijala spoločnú menu euro. Predpokladáme, že za to ste ho kritizovali...
Viete, Tony v skutočnosti príliš nevedel, čo chce. Bol trochu oportunista a najmä herec, veľmi dobrý herec. Jeho učiteľka mi povedala, že bol najlepším hercom, akého kedy v škole mala. Na škole hral Marka Antonia v Shakespearovej hre Július Cézar. Jeho žena mala na starosť kostýmy pre tú hru. Antonius bol oblečený v červenom a Brutus v modrom, a to bol podľa nej dôvod, prečo sa Tony stal labouristom. (Úsmev.) .blair je zaujímavý aj tým, že konvertoval na katolicizmus. Na druhej strane, nesie zodpovednosť za legislatívu, ktorá zakazuje kresťanov s kritickým názorom na homosexualitu adoptovať si deti. Ako to ide dokopy?
Neviem. Povedal by som, že jeho katolicizmus je úprimný, ale sám dostatočne dobre nevie, aké dôsledky to má pre politiku. Nemá v tom celkom jasno. .mimochodom, aj vy ste boli kedysi dávno ľavičiar...
...bolo to v stredoveku. (Úsmev.) ...no už dlho podporujete pravicu. Vedeli by ste povedať, či existuje niečo, v čom je ľavica lepšia ako pravica?
Viem, že labouristi sú beznádejný prípad. Kedysi stáli na strane individuálnej slobody, ale to už neplatí. Podobne je to aj s liberálmi. Ich témou sú napríklad veterné elektrárne. Dobrá téma, ale pre 12. storočie. Veterný mlyny boli vtedy veľmi dôležité. No dnes žijeme v 21. storočí. .takže na ľavici nenájdete nič, v čom je lepšia od pravice?
Neviem o ničom, ale možno mi to poviete vy. (Smiech.) .tento rok ste mali svadbu princa Williama a Kate. Ako vidíte budúcnosť monarchie?
Vidím ju dobre, ale poradil by som Charlesovi, že ak má rozum, tak by mal po odchode kráľovnej okamžite svoju moc odovzdať synovi. Neverím mu, je to typický bytový intelektuál, vyberá si samé drobné témy. Má šťastie, pretože má teraz dobrú manželku. Je veľmi milá, navyše s dobrým zmyslom pre humor. Mám ju rád. Chvalabohu, máme tiež dobrú kráľovnú. Vo svojich 86 rokoch stále tvrdo pracuje. Nedávno mi o jej návšteve v Austrálii hovoril líder tamojšej opozície, aký mala úspech a aká je to skvelá žena. Británia mala šťastie na kráľovné, dobre sa nám pod nimi darilo. .takže ste optimista.
Samozrejme. Je mi len ľúto, že si Charles a princezná Diana nerozumeli. Bývala tu neďaleko, dobre som ju poznal. Bolo to skvelé dievča. Skvelé. (Smiech.) .prejdime k vašej práci. Ako dlho vám trvá napísať knihu?
To závisí od konkrétnej témy. Niektoré knihy som písal aj tri roky, napríklad Dejiny židovského národa alebo Dejiny 20. storočia. Dôležité však je, že ak chcete písať, musí vás písanie kníh baviť. Veľmi dôležité sú v knihách vtipy. Život je ťažký, je ako studňa plná sĺz, preto musíte ľudí zabaviť. Kratšie knihy trvajú asi šesť mesiacov. .ktorú vašu knihu považujete za najlepšiu?
Dejiny 20. storočia. .mnohí historici vás kritizujú a hovoria, že Johnsona netreba brať vážne. Čo na to odpovedáte?
Akademickí historici nemajú radi ľudí, ktorí predávajú veľa kníh. Myslia si, že ak to ľudia kupujú, musí tam byť nejaký problém. Ja hovorím, že možno je to tým, že tie knihy sú dobré. (Smiech.) .čo by ste poradili mladému historikovi?
Píšte o ľuďoch, netrápte sa toľko s abstraktnými ideami. Píšte o tých obyčajných i neobyčajných ľuďoch, o lídroch. Vždy som hovoril, že mladí by mali začať písať, mali by byť spisovateľmi. Teraz sa však doba veľmi mení, preto hovorím, aby si radšej založili svoju vlastnú firmu. Nebudete potom závislý od vlády, budete nezávislejší. Ako môj syn Luke. Je úspešný podnikateľ, ktorý založil po celej krajine mnoho malých firiem. Teraz o tom napísal aj knižku s názvom Start It Up. .na záver pár krátkych otázok. Ak budú pokračovať súčasné trendy na Blízkom východe, môže štát Izrael prežiť?
Ale áno, prežije. Každý, kto bol v Izraeli, vie, že je to úžasné miesto. Každý je tam intelektuál, Izraelčania sú naozaj bystrí ľudia. Napokon vo svete vždy najviac záleží na mozgu. A oni dobre vedia, čo spraviť s Iránom a s ich jadrovým programom, robia to už dlho a majú výsledky. Benjamin Netanjahu je správny chlap, mám ho rád. Spolupracovali sme na nejakých konferenciách o terorizme. Bolo to dlho pred tým, než ľudia na Západe začali túto hrozbu brať vážne.  .mnohí vo svete si o ňom myslia opak a boja sa ho.
To je v poriadku, mali by sa ho báť. (Smiech.) .je podľa vás globálne otepľovanie spôsobené človekom?
Nie je, a ani si nemyslím, že na to existujú dôkazy. Boli by sme veľkí hlupáci, keby sme si kvôli takýmto kalkuláciám zničili naše ekonomiky. .čo je výsledkom Arabskej jari?
Počkal by som si, aby sme videli, čo sa vlastne stane. Arabským revolúciám príliš neverím. Je veľmi ťažké vytvoriť demokraciu v moslimskej krajine. Viete povedať jeden príklad moslimskej krajiny, ktorá je demokratická? .turecko.
Turecko je tomu blízke, to je pravda, ale oni majú tradíciu sekularizmu. Otázka je, či si Turecko demokraciu udrží. .ktorému futbalovému mužstvu fandíte?
Žiadnemu, ja som hrával na škole ragby. .na stenách vo vašej knižnici máte okrem krajiniek aj veľa malieb, na ktorých sú ženské akty. V čom je ich krása?
Akt je veľmi ťažké namaľovať. Ak sa to však naučíte, je to veľmi uspokojujúce. .akú knihu teraz píšete?
O živote Mozarta. .mozart je spojený aj s Bratislavou.
Viem, pred dvoma rokmi som Bratislavu navštívil, bol som na ceste po Dunaji. Bratislava je krásne mesto. .stretli ste množstvo politikov, vodcov, umelcov. Kto na vás urobil najväčší dojem?
Ján Pavol II. Pamätám si, že keď som mu na stretnutí v Ríme daroval poľský preklad vlastnej knihy Dejiny 20. storočia, moja žena Marigold celý čas od dojatia plakala. On mi hovorí, pán Johnson, prečo vaša žena plače? Povedzte jej, že sa ma nemusí báť, som len obyčajný kňaz. Bol to neskutočný muž. Podobne aj de Gaulle či Reagan. .v roku 1997 s vami robili rozhovor naši kolegovia, opýtame sa vás aj teraz rovnako. Na Slovensku máme vládu Ivety Radičovej. Čo viete o našej vláde a krajine?
O vláde neviem nič, ale viem, že Slovensko je krásna krajina s veľmi inteligentnými a dobre vzdelanými  ľuďmi. Máte pred sebou skvelú budúcnosť. .ako budete sláviť Vianoce?
Máme štyri deti a desať vnúčat, takže nás bude dosť. Obyčajne sa stretáme u nás, ale tentoraz budeme u môjho syna Luka, ktorý býva tu neďaleko. .aký darček vás najviac poteší?
Najviac ma potešia malé vianočné kresby od mojich vnúčat. Keď som bol dieťa, s otcom sme spolu robievali vianočné pohľadnice, on urobil litografiu a my sme ich vymaľovali. Každý rok sme predali okolo 150 kusov. K Vianociam patria pre mňa odvtedy kresby. Paul Johnson (1928)
je britský historik, spisovateľ a publicista. Vyštudoval Stonyhurst a Magdalen College v Oxforde. Neskôr slúžil ako kapitán britskej armády v Gibraltáre. V 50. rokoch bol parížskym dopisovateľom ľavicového magazínu New Statesman. Dotiahol to až na jeho editora a počas svojej novinárskej dráhy sa stýkal s najväčšími svetovými štátnikmi. V 70. rokoch začal podporovať Konzervatívnu stranu a jej predsedníčku Margaret Thatcherovú. Stal sa jej blízkym poradcom a autorom prejavov. Napísal viac ako štyri desiatky kníh, medzi najznámejšie patria Dejiny 20. storočia, Dejiny kresťanstva, Dejiny židovského národa, Dejiny amerického národa, Intelektuáli, Nepriatelia spoločnosti či Renesancia. Žije v Londýne, je ženatý, má štyri deti a desať vnúčat.   
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite