Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šport 2011 .doma

.časopis .bilancia

Big Z
Osobnosťou roka je podľa .týždňa hokejista Zdeno Chára. Nielen preto, že vyhral Stanley Cup, ale aj pre jeho pozoruhodný životný príbeh.
.keď odchádzal do NHL, otec ho vyprevádzal s tromi želaniami: Aby nebol v NHL len bitkárkom, aby strelil hetrik a aby vyhral Stanley Cup. Tento rok tento vysoký hokejsta, ktorému sa v mladosti všetci vysmievali, splnil otcovi všetko. Ako druhý zámorský kapitán v histórii NHL zdvihol nad hlavu vysnívaný Stanley Cup. Jeho Boston vyhral vo finálovej sérii nad Vancouverom 4 : 3 na zápasy.  
Zdenov podiel v tíme Bostonu bol obrovský. Dokonca aj brankár Tim Thomas, ktorý si odniesol cenu Conn Smythe Trophy za najlepšieho hráča play-off, povedal, že mužom vyraďovacej časti bol práve slovenský kapitán: „V každom zápase nám dal šancu vyhrať. Je to skvelý líder,“ povedal zámorským médiám Thomas.
Útočníci z Bostonu sa na neho mohli vždy spoľahnúť, pretože vedeli, že za nimi stojí ešte stena menom Chára. Na ľade vždy trávil najmenej polovicu zápasu. Vo finále, keď na ľad naskočili najnebezpečnejší hráči Vancouveru, bratia Sedinovci, bostonský tréner ho vždy poslal do hry, aby ich eliminoval. Podarilo sa mu  to takmer na jednotku. Každému útočníkovi sa cez neho prechádza veľmi ťažko. Stačí keď rozpaží ruky a niet cesty vpred. „Akoby mal namiesto rúk dlhé páky,“ povedal o ňom Marián Hossa.
Tridsaťtriročný Chára však nie je žiadny hromotĺk, ktorý sa spolieha na svojich 118 kilogramov a 206 centimetrov. Je výborný v práci hokejkou, má prehľad v hre a dáva góly. V posledných rokoch má na obrancu bodové štatistiky také vysoké, že mu môže závidieť priemerný útočník NHL. Pritom na začiatku hokejovej kariéry v Trenčíne ho všetci odpisovali. Veril mu iba jeho otec Zdeněk, bývalý československý reprezentant v zápasení, ktorý je dodnes jeho mentorom. Pre jeho vysokú postavu mal problémy s výstrojom a na ľade pôsobil neohrabane. Trenčín sa ho rád zbavil, ale našťastie sa ho ujal český agent Jaromír Henyš, ktorý ho cez českú Spartu, kde odohral jediný zápas, dostal do zámoria. V NHL hľadali vysokých obrancov a Chára sa ocitol v nižšej súťaži WHL. V roku 1996 ho draftovali New York Islanders, kde sa postupne prebojoval medzi stabilných bekov. Hokejovo dozrel vo svojom nasledujúcom pôsobisku Ottawa Senators, kde odohral štyri výborné sezóny. Boston Bruins ho dostal už ako zoceleného a rozhľadeného obrancu, ktorý je schopný pokoriť 40-bodovú hranicu za sezónu. V roku 2009 ho vyhlásili za najlepšieho obrancu NHL a dnes je tento obranca, ktorému v Amerike hovoria Big Z alebo „Čára“, jednou z ikon tejto zámorskej súťaže.
„Nemám za sebou jednoduchú cestu, ktorou som sa dostal tam, kde som dnes. Hokej milujem, je to moja vášeň. Snažím sa zvládnuť svoju úlohu čo najlepšie. Na ľade aj mimo neho," povedal pred rokom v Prahe, keď s Bostonom otváral sezónu NHL. To ešte netušil, že na konci sa bude radovať z víťazstva. Keď bradatý Chára zdvihol nad hlavu pohár, jeho otec sa od šťastia rozplakal a povedal: „Môj malý splnil to, po čom som túžil. Vyhral Stanley Cup.”
Marek Hamšík/
Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie a najväčšia hviezda talianskeho klubu SSC Neapol má za sebou ďalšiu veľmi vydarenú sezónu. Svoj klub priviedol zatiaľ do osemfinále Ligy majstrov a v reprezentácii je výkon mužstva úplne deteminovaný tým, ako sa darí tomuto tvorcovi hry. Peter Sagan/
Dvadsaťjedenročný slovenský cyklista sa stal v tomto roku nielen celkovým víťazom pretekov Okolo Poľska, ale dokázal vyhrať aj tri etapy Vuelty. Na majstrovstvách sveta skončil dvanásty a koncom roka mu francúzsky časopis Vélo udelil cenu pre najlepšieho jazdca do 26 rokov.  Hádzanári/
V januári na MS pohoreli, ale mužstvo sa vzchopilo a v lete postúpilo na budúcoročné ME. V príprave na tento šampionát zdolali v novembri Francúzov – majstrov sveta a olympijských víťazov – na ich domácej pôde. František Šulc a Martin Stráňovský patria k najlepším strelcom Ligy majstrov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite