Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Náhoda je sviňa. Alebo nie je, a všetko sa riadi plánom vyššieho rádu. V stredu 30. novembra zomrel Zdeněk Miler, autor Krtka a chvíľu to vyzeralo tak, že Lokal TV, prvý slovenský animovaný seriál pre dospelých, ktorý JOJ s veľkým promom odštartovala 1. decembra, má zamiesené na prvý lokálny škandál. Zavraždili v nej totiž nepekným spôsobom práve Milerovho Krtka. Iste, nešlo o autorský zámer, ale azda už len z piety by som čakal, že Lokal TV odštartuje inou epizódou.

Našťastie, nestalo sa a inak rozpačitá Lokal TV aspoň trocha zarezonovala. Po prvej epizóde je predčasné vynášať akékoľvek hodnotiace súdy, preto zostaňme pri tom, že to najlepšie z nej – školník Pišta Lakatoš, oduševnený Mariánom Čekovským, má nakročené k tomu, aby sa stal skutočnou popkultúrnou ikonou. Zaujímavo vyzerá, ešte zaujímavejšie vraví, a čo je najdôležitejšie, celkom mu chýba akýkoľvek rozmer politickej korektnosti. Pišta je svoj, hviezda z youtube, ktorá konečne našla svoj regulárny televízny domov. Nič lepšie ako Pištu Lokal TV zatiaľ nepredviedlo, asi je dobre, že v rámci tej šou ide vlastne o vedľajšiu postavu a dej majú dopredu hnať iné figúry, len treba počkať, či sa im podarí vymaniť sa z Pištovho tieňa.
Inak je to fajn, a môže to byť ešte lepšie, ak autori zachovajú koncept kopania do všetkých a všetkého, celkom bez chochmesu a akýchkoľvek limitujúcich blokov. Lebo v rámci presne vykolíkovaného územia sa poriadna satira robiť nedá. Ambíciou Lokal TV je navážať sa do slovenského „šoubiznisu“, ide tak trocha o vopred vyhratý boj, nie je problém zosmiešňovať niečo, čo je samo osebe smiešne.
Treba dúfať, že Lokal TV bude čo najextrémnejšia, čo najvyhrotenejšia, čo najmenej korektná akýmkoľvek smerom, a necúvne ani pred fakt kontroverznými témami. Preto je dobré, že nikomu ani len nenapadlo vymeniť diel s mŕtvym Krtkom len preto, že zomrel Krtkov autor.
Pokladám len za absurdné, že ani programovo kontroverzný program, vysielaný dlho po desiatej večer, sa nezaobíde bez vypípaných nadávok. Čo je to za pííííp?   
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite