Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

Ste deprimovaní sychravým počasím? Nemáte náladu? Ak sedíte pri počítači, nájdite si pesničku Láďu Křížka Vzdálená. Je dobré vychutnať si dielo celé, ak ale nemáte čas, skočte rovno na tretiu minútu. Zaručujem, že sa vám deň rozjasní, ak sa neusmejete ani raz, vrátim vám pomernú časť ceny za tento časopis. Zároveň vám bude jasné, prečo sa zo mňa nestal svojho času metalista.

Celé to pásikavonohavicové kučeravovlasé šialenstvo v rifľových bundách mi bolo na smiech. Lebo som poznal iba túto časť scény. Metalisti mi to oplácali, neznášali zas našu skupinu, vznikla z toho veľmi pekná rivalita.
Nastal čas, aby som sa priznal, že svoju antimetalistickú minulosť mám dávno za sebou, začalo sa to počúvaním starej Metallicy u Ľuba Ferenca (album ...and Justice for all s fenomenálnou inštrumentálkou To live is to die) cez nadšenie z ich čierneho albumu po krátke očarenie skupinou Napalm Death (robili sme im koncert v Banskej Bystrici). A pred časom mi ďalší z karpatských géniov – Štefan Chrappa – dodal CD jeho skupiny Čad. Je to zvláštne, Čad ako krajina fascinoval kedysi aj mňa, Pišta si po nej pomenoval skupinu. Poznám ho z jeho ďalšej kapely Vandali, podobne ako Braňo Jobus, ani on si nevystačí s jedným hudobným projektom, ani s hudbou ako takou, aj on píše knižky pre deti i dospelých. A má famóznu metalovú kapelu. Keby som namiesto Křížka počul v mladosti Čad, možno by som mal teraz nastrelenú na mieste mojich garáží (výraz Matúša Valla pre kúty na hlave) bohatú metalovú hrivu. Šliape to nekompromisne, ako ťažobné mechanizmy v Mosteckej panve, drví to zem - skú kôru pod nohami, bicie Valéra Tornáda sa skutočne valia ako tornádo, z niektorých pasáží sa vám až zatočia končatiny. Basia basuje s pasiou, zvuk má dokonale kovový a dopredu ide nemilosrdne a s ľahkosťou ako tank cez kukuricu. A Pišta? Škrieka, až váhate, či toto môže vydržať dlhšie ako pol minúty, on ide ďalej ako šmirgeľ, ako cirkulár a najmä, ručí slovenské texty, výborné texty, vulgarizmy na rozdiel od väčšiny iných pokusov fungujú a veríte mu každé slovo. Takže – na pobavenie zo zlého metalu si pusťte Láďu Křížka. Na očarenie z toho dobrého Čad.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite