Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

Treba odhodiť predsudky Motorka na elektrinu Zero S
Ešte donedávna by ste žiadneho poriadneho motorkára nedostali na niečo také trápne, ako je pomalá a lenivá motorka bez spaľovacieho motora, ktorú treba po pár kilometroch dlho dobíjať. Ale aj vďaka nadšencom z kalifornskej garáže, ktorých podnik sa už rozrástol na silnú značku ZERO, by sa už vo februári budúceho roka mala dostať na trh elektrokolka, ktorá cenovo – v základnej verzii už za 8 000 dolárov, slušnou maximálnou rýchlosťou viac ako 140 km/h aj výdržou až 180 km na jedno nabitie už stojí za pozornosť. Na prístrojovej doske sú len tri merače – rýchlosti, stavu nabitia a režimu šport alebo eko. Natankovať elektrinu by sa malo dať kdekoľvek, kde vám dovolia použiť bežnú elektrickú zásuvku. Nemá to prevodovku ani spojku, je to tiché a unesie dve dospelé osoby.
Treba lietať aj ryby môžu lietať
Nie je to síce Hračka roka 2011, ako to tvrdia niektorí predajcovia, napriek tomu video na youtube, kde pláva v rôznych zábavných situáciách, videlo od júla už šesť miliónov ľudí. Výrobca tiež rieši problémy s plagiátormi, ktorí sa objavili na eBay, čo najlepšie svedčí o jej obľúbenosti. Ide o héliom nafúknuté veľké ryby Air Swimmers, Nema a Žraloka, ktoré však nie sú len obyčajné balóny na špagátiku. Ich pohyb nielen dopredu, ale aj hore či dole sa ovláda diaľkovým ovládačom. Ryba sa môže nerušene vznášať dlhé hodiny. Kúpiť sa dá cez internet, ponúkajú ju dokonca slovenské zľavové portály, jediným problémom môže byť fakt, že hélium nie je súčasťou dodávky, a tak sa musíte poobzerať po tom, kde vám ju nafúknu, respektíve si k nej zadovážiť aj fľašku s héliom.
Treba mať ciele Šanghajské múzeum skla
V Šanghaji nie sú žiadni trochári, a tak sa rozhodli, že do desiatich rokov sa stanú dôležitým svetovým kultúrnym a kreatívnym centrom. Chcú to dosiahnuť tak, že do desiatich rokov otvoria sto nových múzeí. V lete začali Múzeom skla, v ktorom chcú dokumentovať neobmedzené možnosti tohto tradičného materiálu. Architektonické riešenie zverili nemeckému tímu Tilmana Thürmera, ktorý sídli v Šanghaji. Ten použil čierne lakované sklo na celý interiér, pričom ponechal nedotknutú konštrukciu budovy, ktorá pôvodne slúžila ako sklárska dielňa. Koncepciu múzea, umelecký a odborný dohľad, koordináciu práce architektov, dizajnérov, filmárov aj multimediálnych špecialistov zverili šanghajskej spoločnosti Coordination Asia. Ak tam nebudete mať tak skoro cestu, navštívte ich aspoň virtuálne na www.shmog.org.
Treba nahliadnuť do zákulisia SNM
Slovenské národné múzeum vo svojej sídelnej budove v Bratislave otvorilo nezvyklú výstavu s názvom Nahliadnite/Peek, ktorej cieľom je odhaliť návštevníkom skrytú každodennosť práce v múzeu. Cez osudy jednotlivých zbierkových predmetov predstavuje profesie v múzeu a vedné odbory spolupracujúce na záchrane kultúrneho dedičstva, teda prácu kurátorov, historikov, kunsthistorikov, archeológovov, pamiatkarov, chemických technológov, fotografov, reštaurátorov a konzervátorov. Na konkrétnych zbierkových predmetoch, ako sú napríklad olejomaľby, pohovky, renesančný servis, busta či džbány ukazuje ich ochranu od uloženia cez konzervovanie, reštaurovanie a následne vedecké zhodnocovanie a prezentáciu. Výstava potrvá do konca februára.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite