Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Suverén

.mário Gešvantner .časopis .šport

Sebastian Vettel získal ako najmladší v histórii dva tituly majstra sveta Formuly 1. Môže niekedy prekonať Schumacherove rekordy?

Chladnokrvnosť, sebadôvera, kumšt. A takmer žiadne chyby. To je charakteristika len 24-ročného pilota Formuly 1 Sebastiana Vettela. Jazdec stajne Red Bull Racing vyhral v tejto sezóne jedenásť z devätnástich pretekov a suverénnym spôsobom obhájil svoj majstrovský titul z vlaňajška. Okrem triumfov skončil päťkrát druhý a raz tretí, stupne víťazov sa mu neušli akurát na Grand prix Nemecka, kde skončil štvrtý a v Abu Zabí, kde dostal defekt hneď v prvej zákrute. Ešte suverénnejší bol Vettel v kvalifikáciach – získal 15 pole position, čím prekonal bradatý rekord Nigela Mansella z roku 1992.
Toľko hovoria štatistiky. Spôsob, akým sa však k takýmto číslam nemecký pilot dopracoval, bol ešte impresívnejší. Kým minulý rok podával nevyrovnané výkony, často chyboval a neraz havaroval, tentoraz vyhral po bezchybných jazdách z úvodných šiestich veľkých cien päť a akoby tým súperom zasadil k. o. v prvom kole. Jeho sebavedomie rástlo, chýb bolo ešte menej, a keď k vražedným kvalifikáciam pridal aj kus jazdeckej odvahy v samotných pretekoch, bolo už päť veľkých cien pred koncom sezóny jasné, že kráľ F1 svoje žezlo nepustí.
Seb mal pri zisku titulu 24 rokov a tri mesiace a po tom, čo sa vlani stal najmladším majstrom sveta v histórii, mu teraz patrí aj titul najmladšieho dvojnásobného šampióna. V jeho veku ešte Michael Schumacher,  ikona F1, o takýchto úspechoch len sníval, aj keď neskôr svoj sen naplnil vrchovatou mierou ziskom siedmich titulov. Schumiho rekordy sú pre Vettela ešte stále vysoké, no už dnes sa diskutuje o tom, že je práve tým jazdcom, ktorý by ich mohol minimálne vyrovnať. „Ale kdeže, ja mám ešte od Michaela strašne ďaleko, nemá ani zmysel o tom hovoriť. Opýtajte sa ma na to tak za pätnásť rokov,“ odkázal médiám pilot s prezývkou Bejby Schumi.
Schumacher získal päť zo svojich titulov vo Ferrari a práve v súvislosti s najlegendárnejšou značkou motoristického športu sa skloňovalo aj Vettelovo meno. Dokonca aj samotný bos „efejdnotky“ Bernie Ecclestone vyjadril prianie, že by bolo fajn, keby nemecký zázrak zasadol do kokpitu červeného monopostu. Lenže Vettel pred sezónou predĺžil zmluvu s Red Bullom do konca roku 2014 a ukázal tak vernosť značke, ktorá ho podporuje od dvanástich rokov! Red Bull má totiž svoju vlastnú jazdeckú akadémiu, do ktorej si vyberá talenty už v pretekoch motokár a posúva ich ďalej a ďalej. Aj preto dostal Vettel, ktorý sa parádne ukazoval už v juniorských formulových šampionátoch, krátko pred dovŕšením devätnástich šancu v tíme Sauber, keď v tréningu na Grand Prix Maďarska 2006 nahradil Poliaka Kubicu. Výsledok? Najrýchlejší čas. O rok na to v USA opäť len zaskakoval za zraneného Kubicu, no pri svojom debute hneď aj bodoval na siedmom mieste. Na ďalší rok sa už stal regulárnym členom „mládežníckeho“ tímu Toro Rosso a s podpriemerným autom dokázal zvíťaziť na upršanej Grand Prix Talianska v Monze.
Vtedy to bol šok, dnes jeho dva majstrovské tituly nikoho neprekvapujú. Ba čo viac, mnohí mu ich skutočne prajú – Seb si totiž svojou bezprostrednou povahou získal na svoju stranu väčšinu paddocku, média nevynímajúc. A v tíme Red Bull ho doslova milujú. „Formula 1 je tímový šport, na to nesmiem nikdy zabudnúť. Ďakujem každému z vás,“ vyjadril sa pred nastúpeným tímom v cieli Grand Prix Japonska, kde potvrdil titul. A konkurencii je jasné, že musí poriadne zabrať, aby stačila na tento súzvuk duší... Autor je organizátor festivalu Bažant Pohoda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite