Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Médiá

.časopis .médiá

TLAČ Kraus. Provokatér z povolania.
Český mediálny dom Sanoma, ktorý vydáva zväčša tituly pre ženy ako Marie Claire alebo Vlasta, ale aj českú verziu National Geografic, začal vydávať nový politicko-spoločenský mesačník KRAUS. Bodka na konci patrí k nadpisu, a tak ešte výstižnejšie naznačuje, že toto bude časopis plne odrážajúci myslenie a spôsoby svojho duchovného otca a tváre – herca a moderátora Jana Krausa. I keď má časopis redakciu aj šéfredaktorku Simonu Matáskovú, v editoriali Kraus zdôrazňuje, že toto nebude časopis, kde „Luděk píše zahraničí a Zuzka domov“. Oni hľadajú názor a štýl. Štýl časopis rozhodne má, moderné grafické riešenie, elegantnú typografiu aj vynikajúcu prácu s fotografiami. Má tiež vyhranený názor, i keď viac ako o nejaký zrozumiteľný svetonázor tu ide o potrebu byť za každú cenu na hrane, proti všetkým, ale najmä proti vrchnosti a Klausovi, ako aj o potrebu šokovať a provokovať. Nahotou, sexom, mystifikáciami, znevažovaním politikov, Čechov aj národných symbolov. Pravda je však taká, že najlepší je napokon v klasických žánroch ako rozhovor, poviedka či kultúrny servis. Časopis má slušné množstvo inzercie aj promoakcií, uvádzajúcu cenu 49 českých korún a náklad 80 000, takže mu hádam môžeme zapriať, aby mu pri tejto razancii priazeň vydavateľa aj inzerentov dlho vydržala a najmä, aby mu dlho vydržali kontroverzné témy a nemusel sa znížiť k obyčajnej redaktorskej otročine, ani aby nemusel v šokovaní ďalej pritvrdzovať.
.elena Akácsová TELEVÍZIA Kanál s európskymi filmami
Symbolicky – v podvečer 17. novembra sa začalo riadne vysielanie prvého európskeho filmového kanálu Film Europe Channel. Prináša špičkovú európsku kinematografiu z 50 krajín Európy. Vysiela sa v pôvodnom znení s českými titulkami. Za projektom je Ivan Hronec, ktorý má už viacero platených kanálov. Ambiciózny podnikateľ Ivan Hronec je človek nápadov so silným kultúrnym zázemím, dobrým vkusom a zároveň obchodnými schopnosťami. Z nového produktu, ktorý priniesol na mediálny trh, má úprimnú radosť, pretože, ako zdôrazňuje, nič podobné zatiaľ  neexistuje. Film Europe Channel je jeho privátny projekt, investoval doň vlastné peniaze, nemá naň žiadne štátne príspevky, a tak si nová televízia musí na seba časom zarobiť. Ide teda o obchodný projekt,  ale s veľkou kultúrnou pridanou hodnotou. Nemá to byť kanál len pre zopár filmových fajnšmekrov, usiluje sa o vyváženú proporcionalitu medzi diváckymi filmami a náročnejšími umeleckými projektmi. Nová televízia má snahu vyvrátiť tradičné predsudky, že európsky film je nudný či depresívny. Ponúkne najmä filmy, ktoré uspeli na prestížnych festivaloch, a ponúkne ich hneď po kinodistribúcii, čiže skôr, než ich sláva vyhasne. Ročne plánuje odvysielať okolo 500 filmov, prvá várka už je zakúpená. Vysiela sa sedem dní v týždni.  Film Europe Channel šíri satelitná platforma Skylink, Telekom prostredníctvom služby Magio a časom zrejme pribudnú aj iní šíritelia a televízia bude expandovať aj do ďalších krajín.
.eč MÉDIÁ Novinári do politiky
Slovenská žurnalistika zrejme príde po marcových voľbách opäť o niekoľkých novinárov či publicistov. Redakcia .týždňa prišla po posledných voľbách o Františka Šebeja a tentoraz prídeme asi o Martina Mojžiša, ktorý kandiduje za Obyčajných ľudí. Redakcia SME  zas príde o šéfa svojho videospravodajstva Eugena Kordu. Ich odchod – hoci pochopiteľný a logický – bude pre obe médiá stratou. Eugen Korda je človek, ktorému nechýba ani po dlhých rokoch v médiách zvedavosť, vášeň, novinárska poctivosť – a k tomu pridáva svoju skúsenosť a rozhľad. V SME sa s čitateľmi rozlúčil úprimným vyjadrením o slovenských médiách: „Všeobecne sú dosť zdecimované a niektorí novinári sú úplne bezcharakterné svine, lebo sa nechajú ovplyvňovať politikmi.“ Aj odchod Martina Mojžiša bude pre médiá stratou, pretože spôsob, akým dokázal písať o vedeckých témach, je unikátny. A navyše sa stal aj angažovaným novinárom, keď riešil kauzu Cervanová či Planétu vedomostí, a spojeniu „angažovaný novinár“ tak vrátil vážnosť. Samozrejme, novinár nemá byť angažovaný v službách nejakého fešného politika, ale angažovaný v prospech pravdy či spravodlivosti. Mnoho novinárov v politike neuspelo alebo ich politika neuspokojovala a rýchlo ju opustilo, spomeňme napríklad legendárneho českého žurnalistu Ferdinanda Peroutku alebo vplyvného nemeckého vydavateľa Rudolfa Augsteina, aj na Slovensku je zlyhaní novinárov v politike veľa. Korda a Mojžiš majú však veľmi dobré osobnostné predpoklady na to, aby ich politika nezomlela.
.eva Čobejová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite