Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Kandidátky
Viaceré politické strany minulý týždeň uzavreli svoje kandidačné listiny pre marcové parlamentné voľby.  Najväčší mediálny rozruch vyvolalo zostavovanie kandidátky KDH.  Podpredseda strany Daniel Lipšic ešte pred definitívnym rozhodovaním Republikovej rady nahlas deklaroval nespokojnosť s umiestnením niektorých ľudí, ktorí sú mu politicky blízki. Dokonca hovoril o možnom odchode z hnutia. Jeho stranícki kolegovia to však na vedomie príliš nezobrali. Z pôvodne navrhovaného šestnásteho miesta posunuli na desiate miesto akurát právnika a poslanca Radoslava Procházku. Podpredsedníčka hnutia Jana Žitňanská ostala na ôsmom mieste a ďalší Lipšicovi kandidáti, energetický analytik Karel Hirman  a vedúci úradu na Ministerstve vnútra Marcel Klimek sa na kandidátku vôbec nedostali. Podobne neuspel ani Lipšicov poradca Milan Krajniak. Minister vnútra však napriek tomu vyhlásil, že z politiky neodchádza. „Z boja v žiadnom prípade neutekám,“ povedal po rokovaní rady médiám.
Definitívnu podobu už má aj kandidátka SDKÚ. Napriek mediálnym šumom sa na nej nakoniec neobjavilo žiadne prekvapivé meno. Do prvej desiatky sa popri súčasných poslancoch a ministroch zmestil ešte bratislavský župan Pavol Frešo. Vyššie, ako sa očakávalo, sa dostal exminister sociálnych vecí Ľudovít Kaník, ktorý sa bude o parlamentný mandát uchádzať z osemnásteho miesta. Vrátiť sa do parlamentu budú mať problém viacerí starí stranícki harcovníci. Tomáš Galbavý, Stanislav Janiš či Martin Pado, ktorí sa nachádzajú až v druhej päťdesiatke kandidačnej listiny. Rezignovať sa však nechystajú a spoliehajú sa na preferenčné hlasy. „Pre mňa je česť byť na kandidátke SDKÚ a urobím všetko pre to, aby mala strana vo voľbách dobrý výsledok,“ reagoval na svoje umiestnenie Galbavý.
Ďalšie nové mená na svojej kandidátke predstavil aj líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. Okrem novinára Eugena Kordu bude na jeho volebnej listine kandidovať aj náš kolega z týždňa Martin Mojžiš a herec Štefan Bučko. „Dva mesiace som nad tým veľmi uvažoval a keď som napokon zistil, že sa tu grupuje skupina ľudí, ktorí sú z rôznych profesijných odborov, tak som vedel, že som v dobrej spoločnosti,“ odôvodnil svoju kandidatúru Bučko.
.jm Zmrazené platy
Poslanci odsúhlasili zmrazenie platov pre seba, ale aj pre členov vlády a prezidenta. Platy týchto ústavných činiteľov, ako aj predsedovi Najvyššieho kontrolného úradu, generálnemu prokurátorovi, ombudsmanovi a ďalším štátnym predstaviteľom, v budúcom roku neporastú. Zmrazenie platov sa nedotkne sudcov a prokurátorov. Uskromniť sa musíme všetci okrem súdnej moci, ku ktorej slovenská verejnosť ani nemá veľkú dôveru.
.eč, SITA Štrajk špecialistov
Akoby nestačilo, že pacienti majú strach z ošetrenia v nemocnici, jednodňový štrajk vyhlásila aj Slovenská lekárska únia špecialistov. Chceli tak vyjadriť podporu protestujúcim lekárom z nemocníc a tiež upozorniť na zníženie poplatku za poistencov štátu, čo ešte zhorší situáciu v zdravotníctve. Štrajk sa výraznejšie neprejavil, mnohé ambulancie pracovali ako v iné dni.
.eč, SITA Agitácia na školách
Nadácia F. A. Hayeka, v ktorej pôsobil poslanec za SaS Martin Chren, získala dotáciu od Ministerstva kultúry, informoval denník Pravda. Nadácia, ktorá doteraz získala nárok na 4 159 eur, predviedla študentom satirickú hru vyzdvihujúcu liberálnu ekonómiu. Ministerstvo tvrdí, že išlo o kultúrno-vzdelávacie aktivity, odborníci hovoria o politickej agitácii v školách.
.vag Nový veliteľ
Novým šéfom slovenskej armády bude súčasný veliteľ Síl výcviku a podpory generálmajor Peter Vojtek. Vo funkcii tak nahradí Ľubomíra Bulíka. Výmena sa uskutoční k 16. decembru. Vojtek je profesionálnym vojakom od novembra 1979. Začínal v protivzdušnej obrane, pôsobil aj v inšpekcii ministra obrany. Od roku 2008 je členom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.
.vag Rozpočet a KDH
Kresťanskí demokrati sa rozhodli nepodporiť v parlamente vlastný pozmeňovací návrh, ktorým by sa platby štátu za jeho poistencov pri zdravotnom poistení zvýšili zo 4 na 4,37 percenta. Návrh by totiž zvýšil deficit budúcoročného štátneho rozpočtu. Minister financií Ivan Mikloš varoval, že predložený rozpočet stiahne, v súvislosti s čím by hrozilo rozpočtové provizórium. Vzhľadom na nepokojné trhy KDH ustúpilo, aby rozpočet prešiel hladko.  
.lk        
Ľudmila Benkovičová/
Poslanci novelou zákona rozhodli, že šéfka Štatistického úradu bude môcť zostať vo funkcii až do vymenovania svojho nástupcu. Funkčné obdobie Benkovičovej sa končí vo februári budúceho roku, poslanci však nechceli túto inštitúciu počas volieb nechať bez šéfa. Ivan Uhliarik/
Minister zdravotníctva ponúkol svoju demisiu, ak by prispela k riešeniu krízovej situácie. Šéf lekárskych odborov vyhlásil, že Uhliarikov odchod nie je pre nich podstatný, hoci by jeho odchod uvítali. Zo svojich pozícií by však aj tak neustúpili. Ľubomír Galko/
Po odvolaní z funkcie ministra obrany sa vrátil do parlamentu ako poslanec. Predseda SaS Richard Sulík chcel, aby sa stal členom branno-bezpečnostného výboru a výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Napokon skončil v školskom výbore.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite