Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Realitný boom

.alev Scottová .časopis .klub

Keď idete po ulici v južnom Turecku, nevyhnete sa miestnej angličtine, ktorá útočí na všetkých turistov. „Hello, lady, nice fish for you. You like beer?“ Každý obchod, krčma, bar či reštaurácia je ovplyvnená tým, že tu v lete chodia Briti. V miestnom tescu si môžete kúpiť magazíny Hello, OK! či bulvárny Daily mail.

U Alibabu majú v ponuke celý deň anglické raňajky a veľkú plazmu, kde dávajú Zápas dňa. V noci prístavisko ožije, odvšadiaľ počuť Rihannu a ďalšie hity anglických hitparád. O pár míľ ďalej, v horách Taurus, sú dedinky s názvami Islamar (Moslimovia), nikto tu nehovorí po anglicky a Ramadán sa striktne dodržiava. Kalkan, Bodrum či Marmaris sú pre dnešných turistov skvelá voľba. Sú to turecké ekvivalenty k Malage a Marbelle, ale lacnejšie, za libru tu dostanete viac lír, ako v Malage eur a slnko tu pritom svieti rovnako jasne. Turecko zažíva obrovský úspech a mnohí turisti si tu kupujú aj svoj druhý dom. Na rozdiel od Španielska tu prebieha realitný boom. Nanešťastie, východná utópia nie je vždy presne tým, čím vyzerá. Ako hovorí Barry Kartal, turecký investičný manažér, turisti si často zabudnú svoju inteligenciu v lietadle. Chamtiví Briti sa nevedia nasýtiť, najmä keď sa dozvedia o jedinečnej ponuke, sprostredkovanej od priateľa, ktorého im predstaví developer. Stačí, aby do súkromnej banky vložili depozit, obyčajne niečo medzi 20- až 40-tisíc eur, a je to. Bankový účet sa náhle vyprázdni, realitný agent sa stratí a turecký súdny systém je príliš odstrašujúci. Väčšina cudzincov už nikdy svoje ukradnuté peniaze neuvidí.
Tento rok sa len v oblasti Bodrum a Milas predali reality v hodnote 400 miliónov eur, prevažne cudzincom. Kartal odhaduje, že približne päť až desať percent z toho boli podvody. Miestni to berú pragmaticky. „Nie sú to žiadne podvody, toto je biznis,“ hovorí mi farmaceut Hasan Bey. „Ak je niekto taký hlúpy, že vloží toľko peňazí na účet v neznámej banke, je to poctivá hra.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite