Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.časopis .ostatné

Chcel som napísať rozhorčený článok o politike, ale nevládzem, únava už prechádza do apatie. Politici priniesli v uplynulých dňoch príliš veľa sklamaní – čo je najhoršie, hlavne z tej slušnejšej časti.

Chcel som napísať rozhorčený článok o politike, ale nevládzem, únava už prechádza do apatie. Politici priniesli v uplynulých dňoch príliš veľa sklamaní – čo je najhoršie, hlavne z tej slušnejšej časti.
Víťazom je Slota, gratulujem mu. Myslel som si, že takíto ľudia môžu mať percent, koľko chcú, budú nepoužiteľní, lebo ostatní by sa hanbili s nimi spolupracovať. Naopak – chytajú sa aj tí, čo nemusia. Našťastie, z pohľadu všehomíru je to jedno. Napriek deklaráciám o nemennosti sa svet mení, z môjho pohľadu k lepšiemu. To nezmení žiadny politik, politický smer či móda (aktuálne je najviac trendy nacionalizmus, je to ako keď sa vracajú príšernosti v obliekaní vrátane osemdesiatych rokov – poznáte niečo horšie ako plesnivé rifle či mrkváky a do toho účes „Skuhravý“?) So skladateľom Mišom Ničíkom som raz sedel v kaviarni Krym, rozprávali sme sa o hudbe a politike, bolo to za vrcholného obdobia mečiarizmu.
Ja som bol pesimista, Mišo optimista. Možno som tu už o tom písal, bol to totiž mimoriadne dôležitý rozhovor. Na moje sťažnosti Mišo povedal, že môžeme byť najšťastnejší ľudia na svete. Sme krajina, od ktorej nič nezávisí – to je šťastie pre celú zemeguľu, môžeme si tak dovoliť aj Mečiara či Slotu – čo tam po tom, naša nedôležitosť chráni svet i nás tu doma. Veď, viete si predstaviť, že by bol Fico v niečom pre svet významný? Brrr! My si užijeme všeličo, ale aj z toho sa dá vyťažiť. Minimálne aj mladá generácia môže zažiť, aké je to hanbiť sa za svojich politikov, my sme si toho užili až-až. Nedôležitosť oslobodzuje. A to aj v umení, môžeme robiť čokoľvek, môžeme sa aj tvorivo mýliť – a čo? Politický tlak (ak si ho vôbec pripustíme) spôsobí tvorivý protitlak a vo výsledku sa nemusíme snažiť nadbiehať ničomu, iba si plniť svoje sny. Svetu to bude jedno, domáce umelecké médiá v podstate neexistujú, ak aj, tak ich sila je minimálna. Umelci môžu byť najslobodnejší na svete a okrem Stanislava Pánisa nepoznám v hudbe nikoho, kto by mal problém s Bartókom, Másfélom, paprikášom či skvelou maďarskou wilmoškou. Priznávam, s tým optimizmom sa trochu dorábam. Našťastie – s Mišom Ničíkom som sa dohodol, že je čas na ďalšie stretnutie. Vidíte, ako nám pomáhate, milí politici?

.michal Kaščák
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite