Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Papadémos a udržateľný dlh
Grécko dostalo minulý týždeň novú vládu, ktorú zostavil premiér Loukás Papadémos, ekonóm so vzdelaním z Massachusetts Institute of Technology a bývalý profesor na Kolumbijskej univerzite. Doteraz mohol za vrchol svojej kariéry považovať pôsobenie vo funkcii guvernéra gréckej centrálnej banky – práve v období, keď Gréci pristupovali k eurozóne – a následné podpredsedníctvo Európskej centrálnej banky. Papadémos dostal možnosť, aby sa hneď v prvé dni ako premiér a ekonóm ukázal pri tvorbe štátneho rozpočtu na budúci rok. Keďže je odhodlaný nedopustiť odchod Grécka z eurozóny, a zároveň ešte donedávna hovoril o potrebe prijímania dôrazných opatrení na riešenie krízy, dalo sa čakať, že „jeho“ rozpočet bude stáť na nových šetriacich opatreniach. Aj sa to čakalo – ale márne.
Nová grécka vláda totiž predostrela svoje plány na rozpočet a ich leitmotívom sa stal „koniec úsporných opatrení“. Ako je to možné v krajine, ktorej visí nad hlavou Damoklov meč krachu? Jednoducho. Minister financií Evangelos Venizelos odhadol, že z tohtoročného deficitu (9 % HDP) zostane na budúci rok o málo viac ako polovička: 5,4 % HDP. Tento vývoj podľa neho zaručí odpísanie polovice gréckeho dlhu zo strany komerčných bánk. Premiér Papadémos sa k tejto otázke vyjadril, že dohoda s Európskou úniou, ku ktorej patrí aj odpis dlhu, zaručí „úplnú udržateľnosť“ gréckeho štátneho dlhu. Nová grécka vláda teda vyslala správu, že ďalšie úsporné opatrenia nebudú potrebné.
Papadémos očividne dúfa, že upokojí nielen trhy, ale najmä situáciu doma. Gréci totiž naďalej protestujú a najmä Atény zažili v poslednom týždni nepokojné chvíle. Polícia počas výtržností, keď boli zranení štyria jej príslušníci, zadržala viac ako desiatku osôb. Demonštrácia v piatok bola zvolaná na protest proti pripravovaným úsporným opatreniam, Papadémosov kabinet však napokon žiadne neohlásil, čo sa dá vysvetľovať aj ako ústupok rozbúreným uliciam.
A pokiaľ ide o „udržateľný dlh“, odborníci sú už teraz skeptickí. „To, či sa bude dať budúcoročný fiskálny deficit dosiahnuť, do veľkej miery závisí od hĺbky a závažnosti recesie,“ citovala agentúra Reuters slová Diega Iscara, ekonóma z IHS Global Insight. „V momentálnej situácii očakávame v roku 2012 prudší pokles ekonomiky, a preto sme presvedčení, že tento cieľ bude ťažké realizovať.“
.mg Tuskova vláda
Poľský premiér Donald Tusk bude naďalej vládnuť s roľníckou PSL, jeho vláda však začína šetriť. Musíme reagovať na krízu, vyhlásil na pôde Sejmu, kde zverejnil program vlády. Vek odchodu do dôchodku sa zvýši na 67 rokov a zníži sa počet daňových výhod. Deficit štátneho rozpočtu by sa mal zo 7,9 percenta HDP v roku 2010 dostať do štyroch rokov pod jedno percento.
jd. Bratský zjazd
Moslimské bratstvo usporiadalo v líbyjskom meste Benghází svoj prvý verejný zjazd takmer po štvrťstoročí. Zúčastnili sa na ňom predstavitelia dočasnej správy krajiny, medzi nimi minister pre náboženské záležitosti aj minister obrany. Hnutie nesmelo za vlády Muammara Kaddáfího verejne pôsobiť, s jeho návratom sa však spájajú aj obavy z islamizácie líbyjského života.
.mg Novinky z Wall Street
Hnutie Occupy Wall Street má dva mesiace. Vo štvrtok minulý týždeň sa odohrali zrážky medzi „okupantmi“ a políciou. Veľa ľudí bolo zatknutých, keď sa demonštranti pokúšali počas protestného pochodu priblížiť k budove newyorskej burzy ohradenej policajnými barikádami. Dva dni predtým polícia prinútila protestujúcich opustiť provizórny tábor v Zuccottiho parku.
.mg Irán je hrozba
Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko odhlasovali návrh rezolúcie, aby vyjadrili „silnejúce obavy“ z jadrového programu Iránu, ktorý má „možné vojenské dimenzie“. O Iráne sa bude hovoriť aj na stretnutí Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA). Za prísnejšie sankcie voči Iránu sú aktuálne Spojené štáty a ich spojenci. Rusko je proti.
.mg ECB pod tlakom
Odchádzajúci španielsky premiér Zapatero centrálnu banku vyzval, aby splnila svoju povinnosť a zachránila euro. Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann, naopak, tvrdo kritizoval ECB za porušovanie pravidiel. ECB sa podľa neho nesmie stať nástrojom, ktorý zachraňuje zadlžené štáty eurozóny a nákupy štátnych dlhopisov musia prestať.  Zodpovednosť je na vládach, nie centrálnych bankách, tvrdí šéf Bundesbanky.
.jd
Helle Thorning-Schmidtová/
Dánska premiérka sa stretla s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a oznámila jej, že dôležitejšie ako presadzovať zmeny v Lisabonskej zmluve, ktoré by prísnejšie viazali krajiny eurozóny k finančnej disciplíne, je riešenie dlhovej krízy. Aung San Su-ťij/
Líderka barmskej opozície oznámila, že bude kandidovať v parlamentných voľbách a jej strana, Národný zväz pre demokraciu, opäť vstúpi do politického procesu. Posledné voľby v roku 2010 táto strana bojkotovala. Wolfgang Schäuble/
Nemecký minister financií počas návštevy Davida Camerona v Berlíne predpovedal zánik britskej libry. EÚ bude mať podľa neho jednu spoločnú menu a Briti sa k nej pridajú – udeje sa to vraj skôr, ako si to obyvatelia britských ostrovov dokážu predstaviť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite