Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Dohoda o rozpočte
Strany dosluhujúcej vládnej koalície sa dohodli na prijatí budúcoročného štátneho rozpočtu. Nepodarí sa však dodržať pôvodný plán konsolidácie verejných financií. Deficit mal byť v roku 2012 na úrovni 3,8 percenta. Namiesto toho sa koaliční lídri zhodli na 4,6-percentnom schodku, čo predstavuje mínus 573 miliónov eur.
Hlavnou príčinou je zníženie odhadov hospodárskeho rastu na 1,7 percenta. Štátny rozpočet tak príde o pôvodne očakávané príjmy vo výške 690 miliónov eur. Samozrejme, len za predpokladu, že hospodársky rast nebude ešte nižší. Odhady sa počas tohto roka už niekoľkokrát korigovali smerom nadol. O ďalších 160 miliónov eur sa prehĺbi deficit v dôsledku zvýšených výdavkov na zdravotníctvo, samosprávy a predčasné voľby. Na druhej strane viac ako štvrť miliardy eur z dividend SPP, eurofondov či zmrazenia platov ústavných činiteľov sa na rozpočte prejaví pozitívne.
Koaličné strany sa tiež dohodli, že keby chcela niektorá z nich deficit znížiť, môže tak urobiť len po dohode a súhlase všetkých ostatných partnerov. Na druhej strane, poslanci pravicových strán nebudú v parlamente predkladať návrhy, ktoré by schodok ďalej prehĺbili. Premiérka Iveta Radičová vníma prijatie štátneho rozpočtu na budúci rok ako dôležitý stabilizačný prvok. Politickú dohodu privítal aj minister financií Ivan Mikloš. Filozofický prístup rezortu k príprave rozpočtu zhrnul do štyroch bodov. Prvým je dodržanie deficitu v roku 2011 na úrovni plánovaných 4,9 percenta. To nie je jednoduché, keďže ekonomika spomaľuje oproti vlaňajším predpokladom už teraz. Druhým bodom je dostať deficit pod tri percentá do roku 2013. Vláda sa tohto záväzku ani teraz nevzdáva, hoci jeho dodržanie bude už záležitosťou novej garnitúry, ktorá vzíde z budúcoročných parlamentných volieb. Tretím východiskovým bodom pri príprave štátneho rozpočtu je presadenie ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Súčasťou plánovanej dlhovej brzdy budú napokon aj samosprávy. Posledným bodom je, aby budúcoročný deficit nepresiahol 4,6 percenta. Zachová sa tak aspoň dojem konsolidačného trendu.
Všetky tieto opatrenia by mali viesť k udržaniu dôvery finančných trhov a veriteľov v schopnosť Slovenska splácať svoje dlhy. Krajina totiž začala mať problém s nachádzaním záujemcov o svoje dlhopisy. Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok spojil opäť strany, ktoré rozhádalo nedávne hlasovanie o eurovale.          
.lk Generál zostáva
Vláda odložila odvolanie šéfa Generálneho štábu generála Ľubomíra Bulíka. Ministri chcú ešte pred definitívnym rozhodnutím poznať meno jeho nástupcu. Minister obrany Galko tvrdí, že už má konkrétnu predstavu o tom, kto by mal Bulíka vystriedať, chce však ešte predtým hovoriť s prezidentom Gašparovičom. Bulík mal pôvodne vo funkcii skončiť na konci novembra.
.jm Biele vrany
Aliancia Fair-play a Via Iuris opäť udelili ceny Biela vrana pre tých, ktorí preukázali občiansku odvahu a upozornili na neprávosti. Ocenenie získala  in memoriam sudkyňa Marta Lauková, ktorá sa vzoprela zásahu do svojho rozhodovania, ochranca prírody z Považskej Bystrice Ivan Cehelský a účtovníčka Erika Lakatošová z malej obce, ktorá upozornila na šafárenie starostu.
.eč, SITA Podnet na Spišiaka
Byvalí funkcionári Úradu boja proti organizovanej kriminalite Ivan Ševčík, Milan Lučanský a Jozef Mičieta podali trestné oznámenie na policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka. Ten sa totiž v minulosti vyjadril, že polícia zadržala mafiána Karola Mella až po výmene funkcionárov na spomínanom úrade. Podnetom sa už zaoberá prokuratúra, informovala STV.
.vag    Byty SDKÚ
Generálny sekretár SDKÚ Štefan Hudec a pokladník strany Igor Kucej sa v minulosti výhodne dostali k bytom od firmy Hornex. Podľa denníka SME za byty zaplatili asi o tretinu menej ako ministerstvo obrany. Hudec s Kucejom odmietli, že to súvisí so zákazkami, ktoré získal Hornex za prvej Dzurindovej vlády. Spôsob nadobudnutia bytov kritizovala aj premiérka Iveta Radičová.
.vag Lekári a peniaze
Minister Uhliarik ponúkol lekárom memorandum, ktoré by malo uzatvoriť ministerstvo a odborári. Prinieslo by zvýšenie platov lekárov v priebehu roka 2012 o 300 eur. Transformácia nemocníc by sa podľa neho mala riešiť po voľbách. O memorande sa ešte vyjednávalo. Minulý týždeň ohlásila prípravu štrajku aj Slovenská lekárska únia špecialistov. Štát vraj zabudol, že v systéme sú okrem štátnych aj súkromní lekári a aj oni chcú viac peňazí.
.eč
Vladimír Vůjtek/
Tréner slovenských hokejistov má za sebou úspešnú premiéru. Omladená reprezentácia na Nemeckom pohári v Mníchove zvíťazila, keď postupne porazila výbery USA, Nemecka a Švajčiarska. Okrem trofeje získali hokejisti aj finančnú prémiu 20-tisíc eur. Ivan Mikloš/
Minister financií chce od nemocníc naspäť tristo miliónov eur, ktoré dostali na oddlženie, ktoré malo predchádzať ich transformácii na akciové spoločnosti. Mikloš tvrdí, že ak k transformácii nedôjde, bude EÚ tieto peniaze považovať za nedovolenú štátnu pomoc. Pavol Rusko/
Expolitik odovzdal svoju nefunkčnú politickú stranu ANO košickej podnikateľke s politickými ambíciami Nore Mojsejovej. Vraj od nej za tento darček nič nechcel, akurát musí nová majiteľka splatiť dlhy strany. Strana sa premenuje na Strana slobodné slovo – Nory Mojsejovej
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite