Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

(Jeden plus jeden) krát tri

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Výsledok tohto počtárskeho príkladu je jasný. Najprv sa spočíta to, čo je v zátvorke, vyjde nám dva, medzivýsledok sa potom vynásobí troma, to je spolu šesť. V novom filme režiséra Toma Tykwera však takáto aritmetika neplatí.

Možno aj preto, že ide o intímne partnerské vzťahy, a to je pôda, kde všeličo platí inak, ako by sme očakávali. Po dvojhodinovom preratúvaní bude výsledok: Tri.
Tom Tykwer (1965) už nejaký ten rok patrí k najznámejším nemeckým filmárom. Takým, ktorým sa zvykne hovoriť, že sú všestranní. Píše scenáre, komponuje hudbu, je spoluvlastníkom úspešnej produkčnej spoločnosti. Aj žán rovo je rôznorodý. V Tyk we - rovej filmografii je klasický akčný triler International (2009), ale aj ten úplne neklasický (a ten, čo svojmu tvorcovi priniesol zatiaľ najväčšiu slávu a veľa ocenení) – skvelá klipovitá snímka Lola beží o život (1998), kde sa po nezabudnuteľnej titulkovej sekvencii všetko musí tri razy zopakovať, aby sme si vychutnali happyend; dráma Nebo (s Cate Blanchett, 2002), kostýmová výpravná strašidelná adaptácia Patricka Süskinda Parfum: Príbeh vraha (2006); romantická dráma Zimní spáči (1997), poviedka z Paríž, milujem ťa (2006)... Ale napríklad je tam aj film/projekt Soul Boy (2010), ktorý vznikol na Tykwerom organizovanom a finan covanom work - shope s africkými filmármi, niečo medzi čarodejníckou rozprávkou a tvrdou realitou nairobského slumu. Navyše je Tykwer divácky úspešný tvorca, ktorý nerezignoval na kultivovanosť, aktuálnosť a vkus a mozog.
Film Tri má tri hlavné postavy, ktoré tak trochu akoby predstavovali tri verejné segmenty súčasnej spoločnosti, ten štvrtý je súkromný a je v ňom reč o láske a partnerstve. Hanna zastupuje médiá, je novinárkou, má svoj televízny debatný program, chodí na tlačovky... Simon je architekt, je zo sveta umenia, snaží sa pristupovať k práci nekonformne, hoci to aj nie je priveľmi lukratívna cesta. Adam (predstavuje vedu) je biológ, zamestnanec bohatej firmy, zaoberá sa aktuálnym výskumom kmeňových buniek, nečíta, má motorku a loď a chodí na krúžok, má celkom striedmo zariadený byt, na nikoho sa dlhodobo neviaže, voľnosť si zabezpečuje udržiavaním odstupu od druhých. Hanna a Si mon žijú spolu dvadsať rokov v tolerantnom, mierumilovnom, časom už pomerne unavenom vzťahu. Nezosobášili sa, lebo sa im nepodarilo splodiť potomka. Vegetujú si tak trochu každý na svojom piesočku. Zabehané chodníčky narušia pokazené bunky v tele Simonovej matky. Spočiatku Hanna a Simon Adama nepoznajú. Prvá sa s ním zoznámi Hanna, na vedeckej konferencii, kde Adam referuje o rýchlo napredujúcich experimentoch. Neskôr sa s ním na plavárni spozná aj Simon. Ich prvé stretnutie sa zdá Simonovi bizarné. Prevráti mu naruby celý vesmír. Jedny vzťahy sa prehlbujú, iné chladnú, potom zas otep - lievajú... Je to zamotané. A šty - ridsiatka na krku, takže je najvyšší čas konať, lebo potom už bude neskoro.
Tykwer, prostredníctvom svojho príbehu a postáv, premýšľa o všeličom, čo formuje spoločnosť a čo formuje privátnu sféru každého človeka, o tom, ako sa tieto dva svety ovplyvňujú. Rozmýšľa o slo bode jednotlivca, o spolo - čenských konvenciách, ktoré nás zväzujú, a o odvahe vymaniť sa z takých pút, nebáť sa byť nekonvenčný. Hoci Tykwer dumá, nie je zádumčivý, naopak, často deju dodá tempo formálnym obrazovým ozvláštnením, alebo ho presvet - lí humo rom, okorení presne mierenou iróniou: „Niekedy ma prekvapuje, koľko sa zrazu smejem na vlastnom filme. Samozrejme, neviem, či si aj ostatní myslia, že je zábavný. Humor je otázkou vkusu a niekedy sa ocitá aj v dras - tických scénach tohto filmu, a tým nás oslobodzuje od bremena a ťažoby našej existencie.“ Tri (Drei). Nemecko, 2010. Scenár, réžia: Tom Tykwer. Hrajú: Sophie Rois, Sebastian Schipper, Devid Striesow.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite