Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hanba väčšine

.theodore Dalrymple .časopis .klub

Editorial v britskom denníku Guardian, ktorý vyšiel 25. októbra, ukázal podstatu toho, čomu sa zvykne hovoriť Európsky projekt. Chcem tým povedať, že o cieli, o ktorý im ide, sa nikdy nehovorí dostatočne nahlas.

Povedané veľmi skrátene, ide o konštrukciu masívneho mocenského bloku, ktorému dominuje samoudržiavaná politická trieda a k nej pridružená nomenklatúra, ktorá je oslobodená od väčšiny základných demokratických alebo ústavných obmedzení.
Názov tohto editorialu znel Konzervatívci a Európa: nič sme sa nenaučili, nič sme nezabudli, čo je odkaz na slávnu Talleyrandovu vetu o Bourbonovcoch. Konzervatívna strana, píše sa v editoriale, nie je schopná vládnuť, pretože v nej pokračujú vnútorné spory o otázke členstva Veľkej Británie v Európskej únii. Poslednou manifestáciou tohto rozdelenia bolo hlasovanie osemdesiatich konzervatívnych poslancov parlamentu, ktorí žiadali, aby sa o tejto otázke uskutočnilo v Británii referendum. Podľa vlastného výskumu verejnej mienky, ktorý zverejnil Guardian v ten istý deň ako spomínaný editorial, si až sedemdesiat percent populácie myslí, že takéto referendum by sa malo uskutočniť, pričom z Únie by chcelo vystúpiť štyridsaťdeväť percent, zostať chce štyridsať percent a jedenásť percent bolo nerozhodnutých.
Konzervatívnu stranu možno kritizovať za mnoho vecí, ale určite nie za to, že osemdesiat jej poslancov prejavilo znepokojenie vlastné prinajmenšom polovici populácie.  Navyše v otázke, ktorú považujú za najdôležitejšiu tému dneška. Guardian označil týchto poslancov za „hanbu“. To znamená, že názor celej polovice populácie a možno aj viac, by nemalo byť podľa týchto novín v matke všetkých parlamentov ani počuť. Inými slovami, vládcom-filozofom Európskej nomenklatúry by malo byť povolené pokračovať v ich práci bez toho, aby im do toho niekto zasahoval. Pretože, ako napokon nové dôkazy deň čo deň samy o sebe svedčia, robia jednoducho fantastickú prácu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite