Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Agromagnát ide do politiky

.gabriel Beer .časopis .profil

Hra na nespokojného občianskeho aktivistu sa skončila. Andrej Babiš, údajne tretí najbohatší Čech, ktorý je pôvodom Slovák, vstupuje do politiky.

České médiá zaplavili pozoruhodné inzeráty. Jeden z najmocnejších biznismenov na českom aj na slovenskom trhu sa prihovoril českým občanom slovami: „Vážení spoluobčané, jmenuji se Andrej Babiš. V Česku zaměstnávám ve svých firmách tisíce lidí, platím stovky milionů korun na daních a jsem naštvaný stejně jako vy. Naštvaný proto, že politici naši zemi od revoluce nejenže neumějí řídit, ale přihlížejí jejímu rozkrádání.“
Podozrenia, že chce vstúpiť do politiky, Andrej Babiš zopár týždňov zanovito popieral. Chcel vraj len združiť nespokojných občanov do občianskeho hnutia, on sám vraj nemá žiadne politické ambície. Lenže napokon priznal, že jeho hnutie pôjde do volieb, chce ich vyhrať a chce meniť zákony a pravidlá, aby bol obmedzený „politický marazmus“. Ten sa vraj rozšíril najmä po roku 2006 a podľa Babiša za to môže najmä bývalý premiér Topolánek a jeho ľudia.
Babiš tvrdí, že hnutie budú tvoriť „dôveryhodné a uznávané osobnosti hospodárskeho a spoločenského životag, on sám bude len manažér a sponzor celej akcie. Určite to nebude tvrdá pravicová strana, skôr sa špekuluje o Babišových ľavicových sklonoch. Podporu mu už vyjadril spisovateľ Michal Viewegh, sociologička Jiřina Šiklová či jadrový fyzik František Janouch. Ich podpora trochu pripomína „užitočných idiotovg – naivných západných ľavicových intelektuálov, ktorí v 30. rokoch dobromyseľne, no s neznalosťou veci robili reklamu Stalinovmu Rusku. Babišov projekt v ťahu proti korupcii pripomína Veci verejné, ktoré vznikali s podobnou rétorikou a napokon dopadli ako nedôveryhodná partička v službách biznismena Bartu.
Uverí opäť česká verejnosť, že silný biznismen môže ísť do politiky s nezištnými čistými úmyslami? .kto je babiš
Andrej Babiš začal skúsenosti s podnikaním zbierať už počas socializmu ako obchodník v podniku zahraničného obchodu Petrimex. Petrimex si v roku 1993 založil v Prahe dcérsku firmu Agrofert. Tú potom ovládol Andrej Babiš a dnes je Agrofert jeho vlajkovou loďou. Tento rozvetvený holding zahŕňa už asi dvestotridsať spoločností pôsobiacich najmä v Česku a na Slovensku, ale vidno ich aj v iných štátoch strednej Európy, a dokonca aj v Číne. Za osemnásť rokov existencie Agrofertu dokázal Babiš v tomto regióne skoncentrovať zaujímavú štruktúru priemyslu. Od výroby agrochémie cez poľnohospodárske podniky a stroje až po výrobcov potravín. Babiš tvrdí, že momentálne je jeho najväčšou prioritou agro-potravinársky sektor.
Slovensko-český magnát sa dlho chváli tým, že nie je štandardným privatizérom, akí u nás a v Česku vznikali po páde socializmu. Nepatrí vraj do tejto politicky vytvorenej kapitálotvornej vrstvy. Väčšinou kupoval podniky od pôvodných majiteľov, alebo niekdajších privatizérov.
S Babišovým podnikaním sa bežne stretávajú aj slovenskí poľnohospodári. Znervózňuje ich najmä takmer zmonopolizovanou výrobou dusíkatých hnojív v celom regióne. Preto musia trpieť jeho cenové nálady. Babiš kontroluje Lovochemiu v Česku aj Duslo Šaľa na Slovensku a podobnú firmu má aj v Nemecku.
Babišov Agrofert sa tvrdo pustil aj do výroby hydiny. V Česku je dominantným hráčom so svojím Vodňanským kuraťom a podobne silné postavenie má na Slovensku jeho firma Hyza. Svoje postavenie v mäsobiznise si upevnil vlani kúpou dvoch podnikov od J&T v Česku. Okrem mäsa je Babiš silný aj v pekárenstve. Ku svojej firme Penam, ktorá pôsobí v Česku aj na Slovensku, prikúpil nedávno od bratov Paříkovcov firmu Delta Pekárny, aj tá má svoje podniky na Slovensku. Babiš sa tak stal akýmsi monopolným veľkopekárom na západnom a strednom Slovensku.
Babiš je známy tým, že potravinárske podniky kupuje pomerne draho. Neváha dať vyššiu cenu, pretože sa mu oplatí monopolizovať veľkovýroby niektorých potravín. Zaplatiť to budú musieť  zákazníci. .čistý podnikateľ?
Andrej Babiš zrejme vo svojej politickej kampani proti korupcii musí ťažko niesť viaceré podozrenia z podozrivej privatizácie. Ide o kauzu, keď Česká republika v roku 2005 odpredávala štátny podiel v rafinérskej skupine Unipetrol. Poľský PKN Orlen, ktorý získal kontrolu nad Unipetrolom, pred privatizáciou podpísal s Babišom dohodu, že po ovládnutí rafinérskej spoločnosti predá Babišovi päť chemičiek z portfólia Unipetrolu. Aféru okolo privatizácie českej firmy začala prešetrovať poľská parlamentná komisia. V  záverečnej správe sa píše, že „poradcovia vedenia poľského koncernu neskrývali, že dohoda (s Agrofertom) je nevyhnutná, aby sa vyhrala súťaž o akcie Unipetrolu. Babiš je v Prahe výborne zapísaný, patrí medzi blízkych známych okrem iných Stanislava Grossa, šéfa
ČSSD, ktorá tvorí vládu," uvádza sa v správe. Bývalý námestník riaditeľa PKN Orlen Slawomir Golonka podľa poslaneckej správy
pripomenul, že využitie kontaktov Agrofertu v ČR bolo neoceniteľné. „Ľahko dokázal presvedčiť českú vládu, aby odmietla ponuku o 40 percent vyššiu, ako bola ponuka PKN Orlen. Rozdiel predstavoval gigantických 180 mil. eur," píše sa v správe pre poslancov.. Poliaci sa však tejto transakcii začali brániť, keď si vyrátali, že ich záväzok by bol pre PKN Orlen mimoriadne nevýhodný.
Babiš je človekom, ktorý systematicky buduje a presadzuje koncentrovaný poľnohospodársky biznis. Jeho predstava, že len obrovské podniky budú efektívne, nie je celkom v súlade s predstavou, ktorú majú západní poľnohospodári. Možno aj preto je niečo pravdy na tom, že Babiš je akýsi socialistický veľkokapitalista, ktorý chce mať celé agroodvetvie pod kontrolou. A na to sa mu dnes môže hodiť aj politika. Autor je šéfreportér Trendu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite