Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Taliansko na rade?
Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa v piatok večer tesne vyhla nutnosti požiadať o finančnú pomoc. Taliansky senát vtedy odklepol balíček krízových šetriacich opatrení. Ešte chýba súhlas v dolnej snemovni, ten sa očakáva cez víkend. Taliansko tak po období neistoty a politického zmätku dostalo šancu na nový začiatok, pretože prijatím spomínaného krízového balíčka podmienil Silvio Berlusconi svoje odstúpenie z postu premiéra.
Je jasné, že Silvio Berlusconi nadsluhuje – tento kontroverzný politik si postupne vyrobil nepriateľov aj vo vlastnej koalícii (proti jeho zotrvaniu vo funkcii je jeho koaličný partner, Liga severu). Keď takto minulý utorok stratil parlamentnú väčšinu, prisľúbil rezignáciu.
Je tiež pomerne jasné, čo sa v Taliansku dá očakávať. Hovorí sa o vzniku úradníckej vlády, ktorú by mohol viesť bývalý eurokomisár Mario Monti. Táto vláda by sa usilovala nastoliť vo financiách štátu aký-taký poriadok a strhnúť Taliansko z kurzu, ktorý by mohol vyústiť do krachu.
Otázkou zostáva, či odstúpenie Silvia Berlusconiho a vznik úradníckej vlády postačí na to, aby sa trhy upokojili. Taliansko na tom síce nie je tak zle ako Grécko – zatiaľ –, no požičiava si peniaze za vyše šesťpercentný úrok, a to je takmer také zlé. Trhy sa možno mierne potešia nástupu Maria Montiho, na ako dlho im to postačí?
Veľa bude závisieť aj od reality prijatých krízových opatrení – ako sa ich podarí uplatniť a ako ich prijme talianska verejnosť. V balíčku je zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 20 na 21 percent, zmrazenie platov v štátnej sfére až do roku 2014, dôchodková reforma, ktorá prinesie postupné zvýšenie veku odchodu do dôchodku pre ženy (v roku 2026 by mala byť táto hranica už 65 rokov). Samozrejme, štát sa pousiluje o lepší výber daní a zatiaľ je v pláne mimoriadna daň, ktorá by bola uvalená na energetiku.
Výsledkom by mala byť konsolidácia talianskych financií. Všetci dúfajú, že Taliani nedopadnú ako Gréci – najmä keď nie je ešte jasné, ako vlastne Gréci dopadnú.
Mnohí Taliani sa momentálne tešia aspoň z toho, že kríza ich zbaví Silvia Berlusconiho. Jeho dlhoročná kariéra na vrchole však bola odrazom určitej politickej kultúry a táto politická kultúra patrí k príčinám, ktoré Taliansko doviedli na pokraj katastrofy. Kiežby s Berlusconim mohla odísť aj ona, ale také prosté to nebude.
.mg Papademos nastupuje
Nový grécky premiér Lukas Papademos má pred sebou ťažké dni. Muž, ktorý šéfoval centrálnej banke v čase prechodu krajiny na euro, sa teraz bude musieť popasovať s dôsledkami príliš skorého prijatia jednotnej meny. Grécko musí odobriť dohodu s eurozónou o pomoci a odpise časti dlhov, inak nedostane 8 miliárd z pomoci. To by znamenalo bankrot.
.mg Pesimistický Západ
BBC si od firmy Globescan objednala prieskum v 25 krajinách sveta a zisťovala nálady ich obyvateľov v súčasnej ekonomickej situácii. Výsledky možno niekoho prekvapia. V bohatých krajinách (najmä v Japonsku, Francúzsku a Veľkej Británii) bolo viac pesimistov ako tých, ktorí očakávajú pozitívny vývoj. V takmer každej skúmanej rozvojovej krajine prevládali optimisti.
.mg Misia nebude
Sonda letiaca k Marsu v rámci misie Phobos-Grunt vyštartovala z Bajkonuru, došlo však k zlyhaniu motorov. Plánom misie bolo pristátie sondy na Phobose, ktorý je obežnicou Marsu. Sonda tam mala pozbierať vzorky a tie priviezť na vedecké skúmanie na Zem. Ak sa sondu podarí rýchlo preprogramovať, podľa členov vedeckého tímu ešte môže splniť svoju úlohu.
.mg Žaloby postihnutých
V Izraeli sa rozšírili prekvapivé žaloby. Zdravotne postihnutí občania žalujú lekárov za to, že pred ich narodením neinformovali rodičov o ich vrodených abnormalitách. Rodičia by si tak mohli zvoliť potrat a postihnuté osoby nemuseli podľa žalôb viesť „nechcený život“. Spolu ide o stovky prípadov a vláda na riešenie problému vytvorila špeciálnu komisiu.
.jd Koniec Perryho
Republikánsky kandidát na úrad prezidenta a guvernér štátu Texas Rick Perry sa zosmiešnil v televíznej debate medzi kandidátmi. Navrhuje zrušiť tri ministerstvá, pred kamerami si však spomenul len na dve: školstvo a obchod. To tretie zabudol. S ďaším republikánskym kandidátom Hermanom Cainom sa zase spája škandál so sexuálnym zneužívaním. Ťaží z toho ďalšia postava predvolebného republikánskeho boja, centristický Mitt Romney.
.jd
Francois Fillon/
Francúzsky premiér oznámil ďalšiu vlnu šetrenia s cieľom znížiť deficit rozpočtu. Podľa Fillona si Francúzsko žilo uplynulých 30 rokov nad pomery a bankrot krajiny je reálny. Paríž sa desí zhoršenia ratingu, a to všetko krátko pred voľbami. José Manuel Barroso/
Predseda Európskej komisie má bujnú predstavivosť. Minulý týždeň navrhol, aby spoločnú menu euro prijali všetky štáty EÚ, organizácia by sa tak vyhla deleniu na dvojrýchlostnú Európu. Ako môže Únii predsedať niekto tak vzdialený realite? Ellen Johnson Sirleaf/
Prvá žena, ktorá bola zvolená na čelo afrického štátu, sa stáva prezidentkou Libérie aj na druhé volebné obdobie s hlasmi zhruba 90 percent voličov. Opozičný kandidát Winston Tubman druhé kolo volieb bojkotoval na protest proti údajným podvodom v prvom kole.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite