Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Nižší rast
Prognózy zo začiatku tohto roka, ktoré Slovensku ešte predpovedali budúcoročný hospodársky rast okolo štyroch percent, sú už minulosťou. Po odhade ministerstva financií zo začiatku mesiaca, ktorý našej ekonomike predpovedal rast na úrovni 1,7 percenta, zverejnila minulý týždeň svoju prognózu aj Európska komisia (EK). Tá je ešte pesimistickejšia.  Rast slovenskej ekonomiky dosiahne podľa Bruselu  budúci rok len 1,1 percenta. „Je to predovšetkým dôsledok známok spomalenia v externom dopyte v druhej polovici roka, krátkodobého dopadu fiškálnej konsolidácie a stagnujúcej súkromnej spotreby. Vzhľadom na to, že prognóza na rok 2012 medzi hlavnými obchodnými partnermi sa zhoršila, externý dopyt a obchod zrejme výrazne poklesnú,“ píše sa v materiále Európskej komisie. Výrazné spomalenie ekonomiky a riziko recesie prognózuje EK celej eurozóne. Tá by ako celok mala na budúci rok rásť len o 0,5 percenta, namiesto pôvodne plánovaného 1,5 percenta.
Spomalenie hospodárskeho rastu bude mať podľa vládnych odhadov za následok, že do štátneho rozpočtu pritečie z daní o 665 miliónov menej. Celkový schodok však bude ešte väčší, keďže k tejto sume treba prirátať viac peňazí pre samosprávy, zdravotníctvo a náklady na usporiadanie predčasných volieb vo výške 28 miliónov eur.  Štátu tak môže budúci rok chýbať až viac ako 800 miliónov eur. Podľa ministra financií Ibana Mikloša by sa dodatočné zdroje do rozpočtu mohli získať zvýšením spotrebnej dane z tabaku či schválením zmien v stavebnom sporení, ktoré už raz v parlamente neprešli. Minister chce tiež koaličným stranám navrhnúť, aby sa upustilo od zrušenia povinných odvodov dobrovoľne nezamestnaných, čo by štátu mohlo ušetriť približne 70 miliónov eur. Ďalších sedem miliónov eur by sa malo ušetriť zmarením platov poslancov a ministrov. Mikloša však ešte čakajú tvrdé vyjednávania. Zrušenie povinných odvodov dobrovoľne nezamestnaných je totiž podmienkou strany SaS, aby v parlamente hlasovala za rozpočet.
Podľa ministra financií by tiež Slovensko v záujme ďalšieho hospodárskeho rastu malo zmeniť štruktúru ekonomiky. „Bude nevyhnutné, aby sme čoraz viac náš rozvoj, náš rast stavali na sofistikovanejšej produkcii, ale aj na službách,“ tvrdí Mikloš.
.jm, sita Ešte mzdy!
Po tom, čo prezident nariadil zastavenie transformácie nemocníc, prišla na rad ďalšia požiadavka odborárov – zvýšenie platov. Minister tvrdí, že lekári chcú, aby ich priemerné mzdy vzrástli o 1 900 eur, čo je podľa Uhliarika nereálne. Tvrdí však, že lekárom vzrastie budúci rok plat asi o 400 eur. Šéf odborárov M. Kollár tieto čísla spochybnil, vraj treba rokovať. Situácia je neprehľadná.
.eč, SITA Štátne sviatky
Urobiť z výročia vzniku Československa – teda z 28. októbra – štátny sviatok už nechcú iba poslanci za OKS, ale aj poslanci SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, Ivan Štefanec a Ivan Harman, ktorí predložili do parlamentu novelu príslušného zákona. V ich návrhu už 1. september ako Deň ústavy nebude štátny sviatok. Poslanci by mali o novele rokovať na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí.
.eč, SITA Veľvyslanec domov
Slovensko stiahlo svojho veľvyslanca v Etiópii Milana Dubčeka na konzultácie domov. Urobilo tak po tom, čo sa etiópske úrady nevyjadrili k podivuhodnému zadržaniu nášho veľvyslanca počas jeho prechádzky v blízkosti veľvyslanectva. Náš zastupiteľský úrad bude zrejme bez svojho šéfa, až kým sa Etiópia neospravedlní, alebo svoj krok neobjasní.
.eč, SITA Spoločne
Na kandidátke hnutia Obyčajní ľudia pôjdu do volieb aj členovia OKS a KDS. Za OKS to budú Peter Zajac a Ondrej Dostál, za KDS Vladimír Palko, Rudolf Bauer, Pavol Minárik a František Mikloško. Posledné štyri miesta obsadia Igor Matovič, Erika Jurinová, Jozef Viskupič a Martin Fecko. Zvyšok kandidátky chce Matovič obsadiť nezávislými osobnosťami.
.vag Nezvýšia si platy
Vláda tento týždeň navrhne zmrazenie platov ústavných činiteľov, oznámila premiérka Iveta Radičová. Stotožnila sa tak s návrhom, s ktorým prišiel predseda Smeru Robert Fico. „Tu nejde o to, kto príde s riešením, ale o to, aby väčšina, a želám si aby to bola silná väčšina, podporila takýto návrh," povedal minister dopravy Ján Figeľ (KDH). Konečné slovo pri rozhodovaní o platoch poslancov aj členov vlády však bude mať parlament.
.vag
Jozef Čentéš/
Stále nie je generálnym prokurátorom, hoci parlament ho do funkcie zvolil už v júni. Jeho vymenovanie totiž brzdí prezident Ivan Gašparovič, ktorý nevidí dôvod ani na stretnutie s Čentéšom. Ten už podal na Ústavný súd sťažnosť pre porušovanie jeho práv.    Ivan Gašparovič/
Prezident sa rozhodol vládnuť tvrdou rukou. Členom dočasnej vlády škrtol päť zahraničných služobných ciest, kde sa mu nezdal dostatočný prínos cesty pre Slovensko alebo zloženie delegácie. Prezident si moc, ktorá mu padla do náručia, celkom vychutnáva. Andrej Hrnčiar/
Primátor Martina bude v marcových parlamentných voľbách kandidovať za Bugárovu stranu Most. Podľa informácií Hospodárskych novín už v minulosti rokoval o možnosti kandidovať s Dzurindovou SDKÚ, SaS a naposledy s Obyčajnými ľuďmi Igora Matoviča.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite