Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Csaba Kiss

.csaba G. Kiss .časopis .klub

Predpoludním 23. októbra som sa vybral do Zväzu spisovateľov. Počasie bolo pochmúrne, v meste som sotva videl národnú zástavu. Podivný sviatok. Pred piatimi rokmi som musel vstať skôr. Ráno o siedmej ma zobudil telefón poľského novinára s tým, že pred parlamentom polícia rozohnala demonštrantov, ktorí tam stanovali. Pokladal som to za zlé znamenie.

Okolo deviatej hodiny som bol na mieste. Policajné kordóny, pokojní oslavujúci a zanienení demonštranti. Z očí uniformovaných žiarila odhodlanosť. Národný sviatok v znamení protestu proti Gyurcsányovej vláde. Zlovestné správy križovali mestom. Po spomienkovej slávnosti bolo mimoriadne zasadnutie výboru Zväzu spisovateľov a prijalo vyhlásenie, v ktorom prejavilo svoje obavy. Vydali sme ho o 15. hodine s uvedením času. Obrátili sme sa s výzvou na demonštrantov aj strážcov poriadku, aby sa nedali vyprovokovať. Nenašlo sa médium, ktoré by to zverejnilo.
Popoludní sa zišiel mohutný dav pri hoteli Astória na zhromaždení vtedy opozičného Fidesu. Vedúci činitelia strany odišli, dav sa začal rozchádzať. V pokojnej nálade sme peši vykročili do Budína.  Také šťastie nemali všetci. Večer sme mohli sledovať v rozhlase, čo sa stalo. Uprostred mesta s bezpríkladnou brutalitou rozohnali dav. Pokojných oslavujúcich, náhodných chodcov, hlučných demonštrantov. Ťažko zranili viacero osôb gumovými nábojmi, zadržali stovky ďalších, elitná jednotka polície nevyberane mlátila každého, kto sa jej ocitol v ceste. Razia trvala  do neskorého večera. Neskôr bolo na filmovom zábere vidieť, ako maďarský policajt pošliapava maďarskú zastavu.  
Mladá generácia, ktorá vyrástla v demokracii, sa po prvý raz stretla s politikou, so štátnym násilím. V skrátených súdnych procesoch odsúdili stovky osôb na menšie či väčšie tresty. Rozsudky boli na jedno kopyto. Časom vyšlo najavo čoraz viac porušení práva. Napríklad, na pokyn veliteľa elitných jednotiek policajti sňali  svoje identifikačné čísla. Na súdnych rokovaniach boli ako svedkovia často iba policajti. Vtedajšie vedenie mesta vyznamenalo hlavného policajného kapitána Budapešti. Jeseň 2006 výrazne prispela k vzniku radikálnej pravicovej strany Jobbik.
Nedávno sa zrodil prvý vážny rozsudok proti policajtovi, ktorý nešetril ani spútaného človeka. Lenže objektívne objasnenie toho, čo sa stalo, ešte čaká na svoj čas.  Hlavný policajný kapitán  Budapešti  je už aj úradne obvinený. Podľa vojenskej prokuratúry za zanedbanie povinnej starostlivosti nadriadeného. Ide o veľa. Veď hrubo porušili ľudské práva. Pritom to všetko sa stalo na 50. výročie maďarskej revolúcie roku 1956.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite