Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Referendum-nereferendum
Skúste päťkrát za sebou povedať referendum-nereferendum. Nuž, aj grécky premiér Georgios Papandreu musel v priebehu niekoľkých dní neraz pošliapať vlastné slová, ale nie vďaka milému jazykolamu. Papandreu minulý pondelok reagoval na „veľkorysosť“ Európy (ktorá sa usiluje pomôcť najmä vlastným bankám) odkazom, že balík pomoci (ktorý, samozrejme, nie je bez podmienok) prijme, až keď ho občania Grécka odobria v referende. Už v stredu večer sa však v Cannes stretol na večeri s Nicolasom Sarkozym a s Angelou Merkelovou v pozícii karhaného žiaka. Vypočul si tvrdé slová a vo štvrtok oznámil, že sťahuje späť návrh ľudového hlasovania. Ani na domácej pôde totiž nenašiel podporu.
Je celkom možné, že sa predstavou referenda len pokúsil vystrašiť grécku politickú scénu, Európu a svet. Málokto si totiž vie rozumne predstaviť, že by Gréci, popudení tvrdými reformami a tým, čo považujú za nátlak zo strany Nemcov a Francúzov, balík opatrení spojený s balíkom pomoci odsúhlasili.  „Nie“ v referende by však grécky štát pripravilo o ďalšiu tranžu finančných prostriedkov, z čoho by mohol vyplynúť krach a odchod z eurozóny. Grécki politici sa preto aspoň na chvíľu prestali hašteriť a poskytnú – zdá sa – Papandreovi ešte mandát. Tranža peňazí na november sa takto do Atén dostane – nech už ju tam čaká osud, aký chce.
Nemcov a Francúzov muselo pre zmenu dosť vyplašiť varovanie zo strany Číny, ktorá sa pôvodne chcela angažovať a potiahnuť starý kontinent z krízy. Na vyhrážku gréckym referendom Peking reagoval spiatočkou – nebude predsa liať peniaze do takejto neistej výbušnej zmesi európskych hádok a emócií.
Dvojhlavá bytosť menom Merkozy však dosiahla svoje a Papandreu si referendom vyvzdoroval akú-takú podporu na domácej scéne: presne ten „konsenzus“ na prijatie pomoci a podmienok s ňou spojených, ktorý predtým chýbal. Skutočnú stabilitu pre svoju vládu však nezískal.
A kým si Georgios Papandreu usilovne šliapal po jazyku, Angela Merkelová usilovne prekračovala vlastný tieň. Ako inak sa totiž dajú zhodnotiť jej slová po večeri v Cannes: „Ak Grécko nechce zostať v eurozóne, budeme to rešpektovať.“ No konečne!
.mg Útok na Irán?
Agentúry priniesli správu, že Izrael uvažuje o preventívnom útoku na Irán. Nie je jasné, či nejde o informačnú taktiku vlády premiéra Benjamina Netanjahua, ktorá pred uverejnením správy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu púta viac medzinárodnej pozornosti k problému agresívneho iránskeho režimu. Podľa prieskumov verejnej mienky však Izraelčania prípadný zásah podporujú.
.mg Tunisko po voľbách
V povolebnom Tunisku znejú aj hlasy za práva žien. Stovky žien zo všetkých vekových kategórií a spoločenských vrstiev, niektoré s moslimskými závojmi, iné bez nich, dve hodiny demonštrovali na vládnom námestí v metropole za to, aby budúca ústava Tuniska zaručila aj ich práva. V Tunisku zvíťazila v prvých slobodných voľbách islamistická strana Ennahda.
.mg Boje v Sýrii
Liga arabských štátov presvedčila sýrsku vládu prezidenta Bašára Asada, aby stiahla z ulíc tanky, ktoré pálili do demonštrantov požadujúcich väčšie slobody. Plán na ukončenie nepokojov, o ktorom sa LAŠ dohodla s Asadom, počítal aj s prepustením politických väzňov a dialógom medzi režimom a opozíciou. Takmer ihneď však prišli správy o pokračovaní paľby do civilistov v meste Homs.
.mg Proti globalizácii?
Titulky časti médií urobili z Václava Klausa človeka, ktorý chce poslať českých vojakov bojovať proti globalizačným silám. Pritom prezident Česka sa ukázal v štátnickejšom svetle, keď upozornil, že armáda musí byť aj v ére globalizácie schopná brániť krajinu, a nesmie sa scvrknúť len na poľné nemocnice a protichemické jednotky podľa potrieb spojencov.
.mg Znižovanie rastu
Perspektíva miernej recesie núti k znižovaniu odhadov hospodárskeho rastu. Eurozóna budúci rok porastie podľa OECD len o 0,3 percenta. Pôvodné odhady boli okolo dvoch percent. Americká ekonomika má vzrásť o 1,8 percenta, čínska o 8,6 percenta. Vývoj v eurozóne spomalí aj slovenskú ekonomiku na 1,7 percenta, ako odhaduje ministerstvo financií. Začiatkom roka 2012 by malo dôjsť k miernemu prepadu, ktorý by vytiahol koncoročný vývoj.
.lk Barack Obama/
Rebríček najmocnejších ľudí sveta, ktorý každoročne pripravuje časopis Forbes, sa vrátil k tradícii oceňovania amerických prezidentov. Kým minulý rok sa Barack Obama prepadol, teraz je na prvej priečke. Za ním je prezident Ruska a na treťom mieste prezident Číny. Júlia Tymošenková/
Kým Európska únia protestuje proti súdnemu procesu s expremiérkou Ukrajiny, ona sama sa rozhodla pripomenúť listom, že jej osobná sloboda by sa nemala stať podmienkou asociačnej dohody Ukrajiny s Úniou. Viac o prípade aj o  minulosti Júlie Tymošenkovej, ktorá nebola vždy čistá,  v rubrike Svet. Silvio Berlusconi/
Keď už starého manipulátora opúšťajú spojenci, nemá zrejme veľa možností. Hlasov za odstúpenie talianskeho premiéra v jeho vlasti stále pribúda. Iste ho nepotešil ani komentár českého ministra zahraničia Karla Schwarzenberga, že čas na reformy v Taliansku „prošoustal“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite