Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Koniec transformácie nemocníc?
Situácia okolo lekárskych výpovedí bola minulý týždeň neprehľadná, menila sa zo dňa na deň. Premiérka stále obhajovala rozbehnutý proces transformácie nemocníc ako dôležitý ekonomický krok k zlepšeniu ich hospodárenia. Pripustila však, že problémom môže byť transformácia koncových nemocníc, kde sa koncentrujú najťažšie a najdrahšie zásahy. Preto vláda bude ešte o transformácii koncových nemocníc diskutovať a ohlásila, že sa termín tranformácie v tomto prípade presunie na budúci rok. To sa však nepáčilo Ľubomírovi Galkovi (SaS), ktorý sa razantne postavil za dokončenie transformácie.
Potom do hry zasiahol prezident. Využil svoje posilnené právomoci a začal rokovať aj s lekárskymi odborármi, s vládou aj so Slovenskou lekárskou komorou. Tá ho požiadala o zastavenie transformácie, pretože ak odídu z nemocníc vyše dve tisícky lekárov, hrozí kolaps zdravotníctva. Prezident najprv iba vyzval vládu, aby zvážila, či v situácii, keď sa čaká na predčasné voľby a nikto nevie, aké názory bude mať nová vláda na reformy zdravotníctva, treba pokračovať v transformácii. Prezident intenzívne vyjadroval svoje pochybnosti a vyzýval na odklad, ale koncom týždňa to už povedal jasne: „Po stretnutí s ministrom zdravotníctva a telefonickom rozhovore s pani premiérkou som sa rozhodol, že transformácia nebude ďalej prebiehať. Vláde som odporučil, aby neprijala zriaďovacie listiny, a aby táto transformácia bola odložená až do volieb."
Turbulentná situácia okolo odchodu lekárov naštartovala aj Smer, pre ktorý je táto téma veľmi zaujímavá v súvislosti s predčasnými voľbami. Získať na svoju stranu vystrašených pacientov či znechutených lekárov je lákavá predstava. A tak poslanci NR SR za Smer podali v piatok návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s jediným bodom programu, ktorým má byť zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti.
Z nemocníc stále prichádzali rozporuplné správy o tom, koľko lekárov svoje výpovede stiahlo. Rozhodnutie menili najmä mladí lekári pred atestáciou, ktorí sú v nevýhodnejšom vzťahu k svojmu zamestnávateľovi. Pri téme tranformácie nemocníc trochu zanikli ďalšie požiadavky lekárov – napríklad zvýšenie miezd. Môže sa stať, že parlament zastaví transformáciu nemocníc, ale ďalšími požiadavkami lekárov sa už nikto nebude zaoberať. A lekári budú musieť zvažovať, či im stačí koniec transformácie, alebo chcú aj vyššie platy.
.eč
Platinový Černák
Nominantka SDKÚ na čele Štátnych hmotných rezerv Eva Hrinková odstúpila z funkcie. Dôvodom je tzv. platinová kauza, na ktorej mala zarobiť firma Heneken, blízka SDKÚ. Premiérka Radičová poslala do rezerv kontrolu Úradu vlády, prípad preveruje aj polícia. Pred vyvezením do Anglicka skladovala platinové sitká firma, za ktorou stojí exminister hospodárstva Ľudovít Černák.
.vag Rozchod 
Dlhé roky nerozlučná štvorica poslancov OKS bude vo voľbách kandidovať na troch rôznych kandidátkach. Peter Osuský prijal ponuku kandidovať od SaS, ktorá však neoslovila OKS ako stranu, ale len jeho a Ondreja Dostála. S OKS sa už predtým rozišiel aj František Šebej, ktorý bude kandidovať za Most. Peter Zajac a Dostál pôjdu do volieb na kandidátke Obyčajných ľudí.
.jm Štrajk odložený
Učitelia pred predčasnými voľbami štrajkovať nebudú. Školské odbory sa rozhodli, že by to nemalo zmysel, keďže vláda Ivety Radičovej má mandát iba do marca budúceho roku. Svoje požiadavky však stále považujú za nesplnené. Učitelia žiadali zvýšiť HDP na školstvo a navýšenie platov na 1,2- až 1,6-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve.
.jm Diera v rozpočte
Ministerstvo financii informovalo, že hospodársky rast bude nižší, ako sa očakávalo. Rozpočtový deficit sa zvýši z plánovaných 3,8 na 4,6 percenta. Znamená to, že štátu vznikne dodatočná rozpočtová diera okolo šesťsto miliónov eur. Minister Mikloš tvrdí, že ak by neboli predčasné voľby, plánovaný schodok by sa napriek spomaleniu ekonomiky podarilo naplniť.
.jm Podvody s DPH
Polícia obvinila zločineckú skupinu 17 ľudí z podvodu s DPH za 26 miliónov eur. „Deväť miliónov už bolo vyplatených, 17 miliónov sme však zachránili,g informoval minister vnútra Daniel Lipšic. Medzi obvinenými figuruje aj bývalá šéfka jedného z daňových úradov. Podvodníci fiktívne obchodovali s webkartami, koženými topánkami a kalendármi, čo im umožnilo realizovať nadmerné odpočty DPH. Polícia zaistila aj nelegálne držaný samopal.
.vag
Igor Matovič/
Líder Obyčajných ľudí vyhlásil, že Víťazoslav Móric, ktorý sa mu snaží trikom zabrániť zaregistrovať stranu pod týmto názvom, je len nasadeným bielym koňom. V skutočnosti vraj v pozadí celej akcie môže byť niekto z trojice Dzurinda,  Fico alebo Slota. Mikuláš Dzurinda/
Predseda SDKÚ bude aj  volebným lídrom. Stal sa ním automaticky z titulu funkcie predsedu strany. Do stanoveného termínu totiž nikto z členov nepodal návrh na iného volebného lídra. Prezídium SDKÚ následne zrušilo primárne voľby, ktoré mali byť 12. novembra.  Iveta Radičová/
Premiérka verejne ohlásila odchod z politiky. Vyhlásila, že sa už nechystá kandidovať ani v prezidentských voľbách v roku 2014, pretože sa už raz dala nahovoriť na prezidentskú kampaň a nevyšlo to. Chystá sa opäť učiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite