Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prach si a na prach sa obrátiš

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Čo sa stane s telom po smrti? Vedci z Antropologického ústavu univerzity v Tennessee vedia celkom presne, ako vyzerá mŕtvola po dni, týždni, ale aj mesiacoch rozkladu. Ich výskum nie je samoúčelný, ocenia ho kriminalisti i ďalší odborníci na smrť.

.ak by ste ako títo vedci dennodenne prechádzali okolo tiel v rôznych štádiách rozkladu a dokázali sa oslobodiť od zábran, v postate by ste mohli žasnúť nad tým, že smrť jedného organizmu znamená prežitie pre množstvo ďalších. Posmrtný rozklad sa začína za asistencie tráviacich enzýmov, ku ktorým sa postupne pridávajú baktérie, plesne a ďalší, čo sa zaktivizovali po vypnutí imunitného systému tela. Iná forma skazy sa začína, keď sa na čerstvú mŕtvolu zlietajú muchy. Ako prvé väčšinou dorazia bzučivky, na to, aby objavili korisť, im stačí niekoľko desiatok minút. Najskôr si chvíľu polozia, zorientujú sa v priestore, a potom začnú s kladením vajíčok – využijú na to všetky dostupné telesné otvory, ako sú oči, nos, ústa a podobne. Z vajíčok sa po čase vyliahnu larvičky, ktoré rastú a niekoľkokrát sa zvliekajú, až dospejú do štádia, keď sú dostatočne veľké na to, aby sa zakuklili a aby sa napokon zmenili na dospelé muchy. Popri tomto zároveň prebieha v mŕtvole rad ďalších biochemických procesov, baktérie uvoľňujú rôzne plyny, telo sa nafukuje a začína sa aktívny rozklad. Novovznikajúce prchavé chemické látky (ľudovo nazývané mŕtvolný pach) postupne prilákajú ďalšie druhy nekrofágneho hmyzu, napríklad hrobáriky, mrcináre či syrohlodky. Časom prilietajú aj muchy mäsiarky, ktorých larvy sú v určitom štádiu dravé a svoje chúťky si uspokojujú na larvách iných druhov. V poslednej fáze rozkladu zostávajú z tela mŕtveho zdanlivo nestráviteľné časti ako sú koža, vlasy, ochlpenie a kosti. Niektoré druhy hmyzu však vedia spotrebovať aj tieto zvyšky, napríklad chrobáky kožiare, mole či určité skupiny roztočov. .na mieste činu
Jedným z tých, ktorý môže byť privolaný na miesto činu, aby presne určil čas, čo uplynul od smrti človeka a zároveň sa vie vyjadriť aj k tomu, či s mŕtvym niekto hýbal, je forenzný entomológ. Väčšinou je to zoológ, ktorý sa špecializuje na výskum hmyzu a ako vedľajší džob má práve súdnolekársku entomológiu. Podľa druhov hmyzu, nájdeného na tele, je schopný povedať, či bola mŕtvola prevezená napríklad z odľahlej uličky v meste do odľahlého zákutia v lese, alebo dokonca či ju vrah prevážal z jedného konca republiky na druhý. Podľa prítomnosti alebo neprítomnosti lariev a kukiel sa dá takisto zistiť, či sa do tela obete pred smrťou dostal nejaký jed, lieky, prípadne omamné látky, a to aj vtedy, keď sa klasická toxikologická analýza z tkanív mŕtveho už nedá použiť. Forenzný entomológ prichádza na miesto činu väčšinou so súdnym lekárom. Skôr než sa k telu niekto priblíži, entomológ si odoberie vzorky hmyzu. Neskôr, zatiaľ čo súdny lekár obzerá mŕtvolu, si forenzný entomológ pinzetou a plastovou lopatkou ponaberá larvy z tela obete, jej odevu a z okolia, kde ju objavili. Keďže vie, ako dlho sa larvy bzučiviek a ostatných druhov vyvíjajú v závislosti od teploty a ako sa jednotlivé druhy hmyzu na tele postupne striedajú, je schopný vypočítať, s presnosťou na dni, v ojedinelých prípadoch aj na hodiny, kedy človek zomrel.
Súdny lekár to má v porovnaní s ním komplikovanejšie, pretože iba približne do štyroch dní dokáže pomerne presne určiť čas smrti, a to na základe merania telesnej teploty obete, vysychania rohovky a podobne. Po uplynutí tejto lehoty však môže čas smrti už iba predpokladať. Zatiaľ čo forenzný entomológ sa v čase, keď sa zločin udial, aj po uplynutí mesiaca či dvoch zmýli maximálne plus mínus jeden deň. Presnosť verdiktu forenzného entomológa ovplyvňujú aj také detaily ako počasie a jeho zmeny od predpokladaného času úmrtia, ale aj to, či mŕtvy ležal v tieni, na slnku, pod prístreškom a podobne. Forenzná entomológia okrem toho môže zistiť aj to, či vôbec ide o násilný čin, nehodu, alebo dobrovoľné opustenie tohto sveta. .mlčanie jahniat
O forenznej entomológii sa hovorí málo, z času na čas ju však predsa len spopularizuje nejaký  filmový či seriálový trhák. Isto sa nájde len málo ľudí, ktorí nevedia, o čom je reč, keď sa povie Mlčanie jahniat. Je síce pravda, že pozornosť na seba strhával najmä démonický Anthony Hopkins, napriek tomu však verím, že si mnohí spomenú aj na scénu, keď sa Jodie Fosterová, alias Clarice Starlingová, dopátra až k skladu so zaparkovaným autom s ukrytou mŕtvolou. Dôležitosť práce forenzného entomológa sa tam ukáže v momente, keď experti v ústach obete objavia kuklu motýľa. Vo filmoch sa nájde aj množstvo bludov a odborníkovi je okamžite jasné, že režisér si nedal tú námahu, aby jednotlivé scény obhliadky konzultoval s kompetentnými, pravdou však zostáva, že práve taký detail môže kriminalistov naviesť na správnu stopu. Ako príklad môžeme spomenúť rozľahlé územie Ameriky, ktoré doslova láka k tomu, aby vrah podľahol sebaklamu, že môže beztrestne páchať sériové vraždy, presúvajúc seba i svoje obete z územia na územie. Netuší, že obyčajný drobný hmyz sa vďaka forenznému entomológovi stáva takmer korunným svedkom. Autor je zoológ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite