Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Peter Zajac

.peter Zajac .časopis .klub

Bol to nevídaný rozkmit emócií. Prvý zážitok: od pocitu víťazstva po voľbách v júni 2010 k šoku, keď nám Béla Bugár vzápätí oznámil, že ako strana pre neho neexistujeme. Potom každodenná spoločná práca. Posledný zážitok: sedíme s Ondrejom Dostálom v straníckej kancelárii u Bélu Bugára a Lászlóa Solymosa, dozvedáme sa, čo sme vedeli – že s MOSTOM-HÍDOM do predčasných volieb nepôjdeme.

Pokojná atmosféra, možno aj štipka ľútosti. Hovoríme spoločne, že to bola okrem eurovalu dobrá spolupráca. Ešte v ten istý deň čítam odkaz cez médiá, že síce MOST-HÍD v mnohých otázkach našiel s OKS spoločnú reč, ale nemôže súhlasiť s vyhranenými postojmi OKS, ktoré bránili prijímať zdravé kompromisy v záujme dosiahnutia vyšších cieľov.  
Pýtam sa sám seba, o ktoré zdravé kompromisy malo ísť a čo mali byť tie vyššie ciele. Spomínam si na voľbu Roberta Fica za podpredsedu NR SR. Nehlasovali sme zaňho, lebo bol vyšetrovaný pre podozrenie zo straníckej korupcie. V normálnom štáte by ho to diskvalifikovalo. Bola jeho voľba zdravým kompromisom? Pripomínam si hlasovanie o generálnom prokurátorovi. Hlasovali sme proti Dobroslavovi Trnkovi, niektorí koaličníci za. To bol zdravý kompromis? Nezúčastnili sme sa na karteli politických strán, porciujúcich si fleky v štátnej správe. To bolo proti zdravému rozumu? Kriticky sme sa vyjadrovali k nečinnosti rezortu školstva pri reforme vzdelávania. Malo byť ticho okolo ničnerobenia tým správnym postupom? Boli sme proti sankciám pri používani štátneho jazyka. Bolo ich prijatie v poriadku? Bol zdravým kompromisom zákon o jazykoch menšín, neodstránenie Ficovho zákona o dvojakom občianstve, ktoré mali v programe všetky koaličné strany? Vystupovali sme proti plytvaniu verejnými financiami a chceli sme šetriť nad rámec koaličného kompromisu. Bolo to choré? Tlačili sme na zníženie odvodov zamestnancov a nechceli sme dopustiť, aby zmeny daňovoodvodového systému poškodili živnostníkov, dohodárov, ľudí v kultúre a slobodných povolaniach. Nebol toto návrh zdravého kompromisu? Podporovať domáce podnikanie, ľudí, ktorí živia sami seba, nerozširujú armádu nezamestnaných, nezaťažujú štátny rozpočet a nestrácajú pocit dôstojnosti, ktorý dáva práca? A čo vinári, kultivujúci celé regióny? Aj tých ešte postihneme?  
Nie, neboli to v koalícii zdravé kompromisy ani vyššie ciele. Bolo to kompromisníctvo z obavy pred reformami a vlastným vládnym programom. Neboli to vyššie ciele, ale nízke stranícke záujmy. Strach z Fica, zo skutočných reforiem. A utvorenie korupčného politického kartelu krížom cez celé politické spektrum. Ach, úbohá Iveta Radičová. Ach, Béla. Lebo.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite