Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

..ako je to (s)právne .lifestyle

Treba vedieť, treba mať

TREBA VYSTOPOVAŤ: Folklór v súčasnom dizajne

Existuje šanca nájsť spoločnú tradíciu kvalitnej remeselnej práce, a to bez negatívneho vnímania folklóru? Tú otázku si kladie výstavný projekt Folklor is Alive!, s podtitulom Folklórne stopy v súčasnom dizajne krajín Vyšehradskej skupiny. Exponátmi, ktoré spája inšpirácia tradičným materiálom alebo remeselnými technikami, dáva hneď aj odpoveď, že áno. Mladá generácia českých, poľských, maďarských a slovenských dizajnérov, nezaťažená vnímaním folklóru ako nekonfliktnej výkladnej skrine komunistickej starostlivosti o kultúru, nemá žiadny problém hľadať vo folklóre hravú a zdravú inšpiráciu. Ľudovosť a tradícia, nezaťažená ideológiami, je to, čo nám dáva jedinečnosť v globalizovanom svete. Výstavu, ktorá sa už predstavila v Česku,  si až do 3. septembra môžete pozrieť v Galérii ÚĽUV v Bratislave. 

TREBA SA BOZKÁVAŤ: Svetový deň bozkávania

Podľa zoológa Desmonda Morrisa, aj u nás v šesťdesiatych rokoch presláveného knihou Nahá opica, sa bozkávanie pravdepodobne vyvinulo z opičieho predžúvania potravy mláďatám. Z najnovších štúdií vyplýva, že prvý bozk je taký dôležitý, že nádejný vzťah dokáže nielen významne posunúť vpred, ale ho aj úplne zničiť. V tom okamihu si totiž vymieňame okrem množstva baktérií aj všetky dôležité informácie, umožňujúce rozpoznať geneticky kompatibilný a zdravý náprotivok. Aj po úspešnom výbere má však význam pokračovať v tejto praktike, pretože to nie je len veľmi príjemné a vzrušujúce, ale podľa iných viac či menej vedeckých štúdií aj zdravé, antistresové, podporuje to prevenciu proti paradentóze a ak sa budete fakt snažiť, tak si môžete vybozkávať až o päť rokov dlhší život! Svetový deň bozkávania pripadá na 6. júl.

TREBA TLAČIŤ: Trojrozmerné plavky

Trojrozmerné tlačiarne, teda 3D, sú zariadenia, ktoré vyrábajú reálne modely z digitálnych dát. Tlačiarenské hlavy sa nepohybujú len zľava doprava, ale aj v priestore všetkými smermi a pritom vytláčajú tenkú vrstvu prášku spájanú lepidlom. To umožňuje vytvárať prototypy výrobkov či trojrozmerné modely vecí bez toho, aby bolo treba čokoľvek ručne vyrábať, vyrezávať a lepiť. Nie je to už žiadna hudba budúcnosti ani záležitosť projektantov. Kam to speje, ukazujú plavky, ktoré sa dajú rovno obliecť a nosiť. O ich pohodlnosti sa dá asi sporiť, v každom prípade sa dajú uliať dokonale priamo na telo. Bikini N12 od Continuum Shapeways sú podľa 3D modelu pospájané vláknami z tisícov drobných nylonových plátkov. Tieto plavky sa ešte nedajú tlačiť priamo doma, ale už čoskoro si sami vytlačíte, ak nie auto, tak aspoň plastové vedierko.

TREBA SA PODOBAŤ: Majiteľ a pes z útulku

Niektorí ľudia akoby z oka vypadli svojím psím miláčikom. Podobné sa pravdepodobne podvedome priťahuje, len nie vždy je to natoľko silné, aby sme si to uvedomili aj vo chvíli, keď si vyberáme psa v útulku. Pre výrobcu známeho psieho krmiva vyrobila reklamná agentúra stránku so softvérom Doggelganger, ktorý pomáha podľa počítačovej analýzy tváre šťastne spárovať opusteného psíka s novým majiteľom. Stačí si nahrať do softvéru svoju fotku alebo sa rovno odfotiť cez webkameru, napasovať tvár do vodiacich značiek, a potom už nechať pracovať počítač. Podľa vašich očí, nosa a tvaru lebky vám už čoskoro ponúkne obrázok konkrétneho psíka, aj so špecifikáciou jeho veku, pohlavia, povahy a kontakt na útulok. Stačí poň vyraziť. Jediný problém vidíme v tom, že stránka aj všetky psíky sa nachádzajú na Novom Zélande.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite