Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Citrón v steble

.jozef Koleják ..ako je to (s)právne .lifestyle

Kto by si nepamätal tú skvelú chuť a vôňu thajských jedál, kde sa na jemnom, citrónovom vankúši prelieva kokos s vôňou exotických bylín. Ten vankúš však nie je kyslý. To preto, že ho nevytvára citrón, ale citrónová tráva.

Treba hneď na začiatok povedať – nie je to žiadna metafora, ide o obyčajnú trávu. Síce ju nenájdeme u nás na záhumienku, no keby sme sa pozreli na záhumienky v juhovýchodnej Ázii, tam takých tráv bude isto habadej. Veľká pichľavá burina rastúca v trsoch, ktorá by hneď šla nemilosrdne von, keby tak krásne nerozvoniavala a nelákala natrhať si ju a pohádzať ju do všetkého, čo buble na sporáku. V Ázii je táto odporne pichľavá a prsty režúca tráva vo veľkej obľube. Nielen preto, že dokáže robiť divy vo všetkých možných jedlách servírovaných od Barmy cez Kambodžu, Laos až po Vietnam.

V prvom rade ju vždy považovali za liečivo. Citrónová tráva má totiž v sebe silice, ktoré dokážu upokojiť popálenú či zranenú pokožku a dokonca aj rany dezinfikovať. Nehovoriac o tom, že vie robiť nevídané kusy s moskytmi a iným hmyzom, ktorý v trópoch roznáša všakovakú pliagu. Napríklad takú maláriu alebo horúčku dengue. Citrónová tráva je v tomto prípade mimoriadne účinná, a tak sa jej esenciálne oleje pridávajú do všetkých repelentov, ktoré turista nájde v exotickej cudzine na trhu. A potom sa čuduje, že ten jeho, zakúpený v Európe, na tie hnusoby vôbec nefunguje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite