Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voda nad zlato

.martin Vystavil ..ako je to (s)právne .lifestyle

Nikdy som nečakal, že zažijem Chinatown. Kdeže, nie ten v San Franciscu, malé turistické geto, mix špiny, exotiky a radosti z toho, že ten neznámy smradkavý chaos je uzavretý do malej štvrte, ktorú možno prejsť poľahky za polhodinu. Myslel som ten filmový, s Jackom Nicholsonom, ktorý v úlohe súkromného detektíva Jacka narazí na obrovský korupčný a vražedný škandál s vodou, zásobujúcou mesto Los Angeles.

Nie som detektív Jack, ale déjà vu je namieste. Kalifornia už pár rokov zápasí so suchom. Dôvodov je veľa – predovšetkým počasie. Suché roky cyklicky prichádzajú a odchádzajú a miestna infraštruktúra stále nie je schopná sa na ďalšie sucho pripraviť. Presne ako našich cestárov vždy nepríjemne zaskočí sneh. Populácia Kalifornie sa za posledných tridsať rokov takmer zdvojnásobila. Priehrady a nádrže však štát nebuduje už od 80. rokov, skôr ich často vypúšťajú, aj kvôli ochrane životného prostredia – teda kvôli chráneným rybičkám. Áno, rybičkám.Len čo udrú suchá, na obrazovkách sa vynoria politici, ktorí žiadajú zvýšenie daní, lebo jedine tie, pravdaže, problém vyriešia. A ako v stokrát omieľanom vtipe, hneď po zvýšení daní zaprší, peniaze sa potichučky vyparia a do ďalšieho sucha už problém nikoho nezaujíma.Problém je, že sucho trvá zopár rokov a po čase sa objavia reštrikcie. Polievať trávnik už v San Jose bude možné len v obmedzenom čase. Na druhej strane, naozaj je to strašne nehospodárna investícia – až tretina spotreby vody v domácnostiach ide hore komínom (presnejšie sa vyparí). Je tiež možné, že nabehnú limity spotreby vody na osobu. Ako teda prežiť vo vznikajúcej púšti? Odpoveď prichádza z Izraela, krajiny, ktorá leží na piesku a na skalách. Kvapkové zavlažovanie, systém hadíc a trubíc, ktoré v presne dávkovanom množstve privádza pravidelne vlahu k rastlinám – zelenine aj stromom. My to už doma prevádzkujeme druhý rok a naša spotreba vody je menšia, ako boli kalifornské limity v časoch najväčšieho sucha. Survivalizmus je úžasné hoby.

Martin Vystavil/Pochádza z Kežmarku, od roku 2000 žije s rodinou v Silicon Valley a pracuje v IT priemysle. Zaujíma sa o konzervatívne a progresívne videnie sveta, sociálne siete, aktuálne dianie a mechanické hodinky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite