Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aké otepľovanie?

.martin Mojžiš .spoločnosť

Patrí k zástancom teórie vlažného globálneho otepľovania, o ktorej prednášal v Bratislave. Klimatológ a riaditeľ Centra pre vedecký výskum v Cato Institute Patrick Michaels.

Aké otepľovanie? Boris Németh Americký klimatológ nevidí globálne otepľovanie príliš kriticky. Je podľa neho pravdepodobné, že teplota stúpne za sto rokov len o jeden a pol stupňa.

čo znamená anglický pojem „global lukewarming“, ktorý sa do slovenčiny prekladá ako vlažné globálne otep­ľovanie?

Ide o názor, že planéta je teplejšia, ako bola pred sto rokmi, že je to spôsobené čiastočne – ale určite nielen – ľudskými aktivitami, a že pozorované oteplenie je zjavne podstatne nižšie, než predpovedali rôzne klimatické modely. Dôsledkom je, že tieto modely treba upraviť. Prinajmenšom treba upraviť hodnoty parametrov vstupujúcich do týchto modelov. A keď sa to urobí, dostaneme oveľa menej dramatické predpovede globálneho otepľovania.

nedôvera ku klimatickým modelom alebo k hodnotám ich parametrov však nie je medzi klimatológmi všeobecne prijímaná. Je možné, aby boli v nejakej vedeckej komunite používané modely, o ktorých sa vie, že nesúhlasia s pozorovaniami?

Áno, je to možné, aj keď je to úplne proti duchu vedy. Keď som prednášal meteorológiu, hovorieval som študentom, že ak majú dva modely, ktoré dávajú rôzne predpovede, a chcú zistiť, ktorý z nich je správny, majú sa pozrieť von z okna. Stačí porovnať predpovede s realitou a hneď vieme, na čom sme. A v meteorológii sa to vždy tak robí. Aj keď máme k dispozícii počítačové modely, ktoré umožňujú veľmi spoľahlivé predpovede, tieto predpovede sa neustále porovnávajú so skutočnými dátami a prispôsobujú sa im. A tak je to správne. Ak chceme predpovedať vzdialenejšiu budúcnosť a vidíme, že sa nám v minulosti nepodarilo dobre predpovedať súčasnosť, musíme prispôsobiť parametre modelu tomu, čo vidíme v realite.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite