Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nenávidí ho celá Amerika. Užíva si to

.filip Olšovský .spoločnosť

Cenu lieku, ktorý zachraňuje životy, zdvihol z 13,5 na 750 dolárov. Ľudia mu želajú smrť a opakovane testujú jeho svedomie. Zbytočne. Martin Shkreli pravdepodobne žiadne nemá.

Nenávidí ho celá Amerika. Užíva si to BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/profimedia Shkreli pri odchode zo štvrtkového vypočúvania, ktoré sa stalo ďalším pódiom na jeho cynické predstavenie.

Vyzerá ako dvojník Moriartyho z populárnej seriálovej adaptácie Sherlocka Holmesa. Slizký mladík s provokatívnym úškrnom, pri ktorom vám automaticky napadne nezvládnutá výchova či psychická porucha. V prípade Martina Shkreliho to môže byť oboje. Podstatnejšie je však to, že na rozdiel od Doylovho záporáka je skutočný. Tak ako jeho bezočivé činy, na ktoré je v zákutiach svojej zvrátenej mysle hrdý.

„Keď skončil v prvej firme, ohlásil vznik spoločnosti Turing Pharmaceuticals pomenovanej po legendárnom anglickom kryptografovi Alanovi Turingovi.“

Pred súd ho dostali podvody s investičnými fondmi, s ktorými začal špekulovať už ako sedemnásťročný. Nebyť však škandálu z augusta minulého roka, jeho infantilný úsmev by pravdepodobne zapadol v mori podobných podvodníkov, akých svet Wall Street produkuje na počkanie. Shkreli však svojím talentom zatienil aj slávneho Moriartyho. Za jednu noc sa mu podarilo znepriateliť si prakticky celý svet.

.licencia na nenávisť
Keď ho omrzelo mámenie peňazí od bohatých investorov, rozhodol sa svoju biednu morálku preveriť inde – pustil sa do obchodovania s liekmi. Po nešťastnom konci v prvej firme Retrophin (spoločnosť od neho stále vymáha niekoľkomiliónové oškodné) prišla jeho hviezdna chvíľa minulý rok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite