Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šarlatáni to hrajú na strach

.denisa Gdovinová .filip Olšovský .spoločnosť

Už počas štúdia začal vyvracať najčastejšie medicínske mýty. Napriek tomu, že prívržencov rôznych bláznovstiev stále pribúda, nestráca chuť proti nim bojovať. Lekár Tomáš Ondriga.

Šarlatáni to hrajú na strach Filip Olšovský „Po internete sa šíri množstvo bludov a na všetky sa reagovať nedá," hovorí Lovec šarlatánov Tomáš Ondriga.

pred pár týždňami v Spojených štátoch odsúdili na vyše štyri roky väzenia človeka, ktorý prevádzkoval internetový obchod s Miracle Mineral Solution (MMS). Aká je šanca, že by bol za podobný čin odsúdený niekto na Slovensku?

Veľmi malá. Momentálne na to nie je potrebná legislatíva. Netuším ani, komu by som mal takýchto ľudí nahlásiť.

kde by mala byť podľa vás vytýčená hranica, za ktorou by už predávanie neoverených látok malo byť trestne stíhateľné?

Keď sú vedecky dokázané riziká takejto látky a keď už existuje precedens, keď si niekto takouto látkou ublížil. O jasnej hranici sa už dlho vedú diskusie a ja sám neviem presne povedať, kde by sa mala nachádzať.

mMS za tou hranicou je?

Určite. A nie je to len o užívaní, ale o tom všetkom, čo sú s MMS ľudia schopní robiť. Časté sú pravidelné klystíry, ktoré rodičia aplikujú aj na svojich deťoch. To už je brutálne za hranicou. A celé je to prepojené s ľuďmi, ktorí MMS propagujú a odporúčajú.

môže si také niečo všimnúť pediater?

Môže, ale nedokáže s určitosťou povedať, že je napríklad podráždenie sliznice spôsobené MMS. A otázkou tiež je, či takíto rodičia vôbec chodia s deťmi k lekárom. V niektorých nemeckých spolkových republikách sa o MMS začali zaujímať aj úrady. Rozhodli sa zaviesť extra zdravotné prehliadky pre deti, ktorým rodičia podávajú MMS. Ak im nič nebude, tak OK. No ak bude MMS deťom škodiť, zoberie im ich sociálka.

„Neexistujú dôkazy na to, že by MMS dokázalo pôsobiť selektívne. Aj preto sa občas používa ako ústna voda, pretože vyničí všetky baktérie v ústach.“

aký je vlastne ten príťažlivý princíp MMS, na ktorý naletí toľko ľudí?

V prvom rade je úplne od veci. Spočíva v totálne mylnom predpoklade, že MMS selektívne ničí patogény v tele. Teda baktérie, vírusy alebo parazity, ktoré spôsobujú choroby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite