Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

História sa opakuje v obmenách

.lukáš Krivošík .spoločnosť

V novom čísle .týždňa píšeme o paralelách medzi dnešnou situáciou Európy a zánikom Rímskej ríše. Ako bonus pre webových čitateľov prinášame rozhovor s archeológom Jánom Rajtárom.

História sa opakuje v obmenách Martin Havran/SITA Vedúci výskumu Ján Rajtár pred jedným z archeologických nálezísk Kelemantia v Iži, neďaleko Komárna.

pre väčšinu ľudí je vzostup a zánik civilizácií trochu abstraktná téma. No archeológ nájde trebárs starodávne sídlo a z obhorených zvyškov si zrejme dokáže poskladať aj príbeh jeho zániku, nie?

Áno, často sa to tak interpretuje. Akurát nevieme vždy, čo stojí v pozadí tých vecí. Najmä tam, kde nemáme žiadne písomné pramene, sa stáva, že archeológovia odkryjú veľké sídlisko a vidia niečo zhorené. Domyslia si, že k zániku došlo požiarom. Samozrejme, dá sa uvažovať aj o tom, že niekde začalo náhodou čosi horieť. No ak sa na mieste nájdu aj pozostatky po telách, môžeme usudzovať, že išlo o dôsledok nepriateľského aktu. Napokon aj v bájnej Tróji našiel Schliemann podobné doklady. V takom prípade spájame poznatky, získané z archeologických nálezov s písomnými prameňmi alebo eventuálne aj s mýtmi.

dnes Európa čelí utečeneckej vlne zo Sýrie. V minulosti bolo viac období, keď sa dali do pohybu celé národy. Pripúšťate ako archeológ vôbec možnosť porovnávania alebo hľadania paralel medzi dnešnými migračnými vlnami a niečím takým vzdialeným ako bolo sťahovanie národov v 5. storočí?

Určite to paralely má a v histórii je množstvo podobných príkladov pohybov celých skupín obyvateľstva. O niektorých ani nemáme písomné správy a dozvedáme sa o nich iba z archeologických nálezov. Spomenuli ste sťahovanie národov. Je to historické obdobie, keď sa do pohybu dala veľká časť európskych kmeňov a úplne sa zmenila kultúrna a etnická mapa starého kontinentu. V tomto zmysle určite paralely možno hľadať. História sa vždy v nejakých obmenách opakuje. Nie v kruhu, ale v špirále. Lenže naša spoločnosť je založená na humanistických princípoch a na rozdiel od minulosti sa zdá, že túto výzvu budeme schopní zvládnuť pokojnou cestou.

„Európa sa zmení. Ohradiť sa nemôžeme. Pevné hranice nezachránili napokon ani Rímsku ríšu.“


takže pri narábaní s minulosťou netreba hľadieť len na podobnosti, ale aj na to, čím je každá udalosť jedinečná?

Naša súčasná situácia je formovaná aj našimi hodnotami. Poviem otvorene, nevieme, aké bude mať súčasné dianie následky. Na jednej strane sú utečenci zo Sýrie, ktorí utekajú pred vojnou. Na druhej strane je to populačná explózia v Afrike. Boje o zdroje a životný priestor sa v minulosti vždy riešili násilne. Dochádzalo k mnohým katastrofám. Dnešný svet, poučený druhou svetovou vojnou, sa konflikty snaží riešiť inak. No určite to Európu zmení. Ohradiť sa nemôžeme. Pevné hranice nezachránili napokon ani Rímsku ríšu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite