Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Andrej Imrich je už emeritný biskup

.eva Čobejová .spoločnosť

Spišský pomocný biskup Andrej Imrich sa zriekol úradu a pápež František jeho zrieknutie sa prijal. „Vyhovel mi a som mu za to vďačný,“ povedal k tomu biskup Imrich.

Andrej Imrich je už emeritný biskup Dušan Hein / SITA Biskup Andrej Imrich (prvý zľava) na zasdnutí Konferencie biskupov Slovenska v roku 2011 na Donovaloch.
pre funkciu biskupa nie je 67 či 68 rokov vysoký vek, o dôchodok sa žiada až v 75. roku života. Aj preto nezvyčajné odstúpenie spišského pomocného biskupa vzbudzuje záujem i špekulácie.

Môže to byť gesto, ktoré má niečo naznačiť. Môže to byť signál, že treba niečo v slovenskej cirkevnej hierarchii zmeniť a môže to byť aj obyčajné ľudské vyčerpanie, ktoré Andrej Imrich zdôrazňuje. „Uvedomujem si, že v mojom veku psychické aj fyzické sily slabnú. Diecéza má dostatočný ľudský potenciál. Má dosť mladších kňazov, ktorí absolvovali postgraduálne štúdiá v zahraničí a sú rozhľadení po každej stránke,“ oznámil Andrej Imrich. „Svojimi schopnosťami i silami dokážu kvalite zastávať služby v Cirkvi, preto moje uvoľnenie z úradu vnímam ako správne.“

Odchádza generácia biskupov, ktorí zažili komunizmus, statočne vzdorovali mečiarizmu a prešli teda trochu inou školou života.

V tom vyjadrení je veľa pokory a aj veľa nádeje, že mladšia generácia duchovných dokáže dať Katolíckej cirkvi na Slovensku nové impulzy. Biskup Imrich má v mnohom pravdu, je tu naozaj veľa mladších kňazov, ktorí majú špičkové školy, prešli svet, poznajú aj iné pomery, ako sú na Slovensku. Napriek všetkému, odchod biskupa Imricha je v niečom veľmi symbolický. Odchádza generácia biskupov, ktorí zažili komunizmus, statočne vzdorovali mečiarizmu a prešli teda trochu inou školou života.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite