Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Most nepôjde so Smerom

.štefan Hríb .slovensko

Odvážny nápad založiť maďarsko-slovenskú stranu sa podaril. Ale aký má Most obsah a kam sa zaradí po voľbách? Na predvolebné otázky odpovedal Zsolt Simon.

Most nepôjde so Smerom Boris Németh „Neviem si predstaviť, že si niekto sadne do vlády so Smerom a bude sa tváriť, že jeho kauzy neexistujú,“​ tvrdí Zsolt Simon.

je pár dní pred voľbami, v ktorých je pre mňa od roku 1989 najťažšie rozhodnúť sa, či a koho voliť. Prečo by som mal voliť Most?

Lebo je stabilnou stranou a má hodnoty občianskej strany. A hlas odovzdaný Mostu neprepadne.

hrozí, že Most pôjde so Smerom.

Ak by mal Smer spolupracovať s akoukoľvek stranou, musel by akceptovať jej program. A o tom nie som vôbec presvedčený. Smer sa nezmení. Ako sedliak by som povedal, že zo psa slanina nebude.

s týmto súhlasím, to ale neznamená, že Most s ním nepôjde.

Keďže Smer dotiahol krajinu v oblasti korupcie do krajnosti na každej úrovni, ťažko si viem predstaviť, že jeho pôsobenie sa dá zlúčiť s protikorupčným balíkom, ktorý má v programe Most. Ťažko si tiež viem predstaviť, že by Smer akceptoval náš program regionálneho rozvoja či sociálnej oblasti, napríklad zmenu valorizácie dôchodku na ten, ktorý bol počas Radičovej vlády. Alebo v oblasti evidovania zamestnanosti, kde o tých, ktorí zametajú ulice v rámci aktivačných prác za 60 eur, predsa nemôžeme povedať, že sú zamestnaní. Pre Smer by to všetko bolo obrovskou prekážkou.

to je jedna strana mince. No politická strana je schopná všelijakých zmien postojov, len aby bola vo vláde. Nemusí sa zmeniť Smer, môže sa zmeniť Most.

Nemyslím si, že Most ustúpi od svojich požiadaviek. Neviem si predstaviť, že si niekto sadne do vlády so Smerom a bude sa tváriť, že všetky jeho kauzy neexistujú. Neviem si predstaviť, že by pre koaličného partnera nepredstavovali problém.

prečo je na poprednom mieste vašej kandidátky Elemér Jakab, ak nie preto, že je to človek schopný veľkej biznisovej kooperácie so Smerom?

To vôbec nie je tak. Od Komárna smerom na východ sme dvaja poslanci v parlamente za Most. Ja v Rimavskej Sobote a Elemér Jakab na východe. V strane potrebujeme mať zastúpenie aj z týchto regiónov. A zatiaľ vie voličov na východe najviac mobilizovať Elemér Jakab. Bez preferenčných hlasov však ani z tejto pozície nemusí byť poslancom.

hádam nedá Most na kandidátku prefláknutého politika len preto, že vie najviac mobilizovať voličov na východe. Je to v Moste, ktorý hovorí proti korupcii, cudzorodý prvok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite