Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Problém amerických elít v jedinom klipe

.lukáš Krivošík .názory

Väčšina vysvetlení víťazstva Donalda Trumpa sa točí v kruhu bežných ľavicovoliberálnych ideologických schém. No objavilo sa aj pár pozoruhodných sebakritických pohľadov.

Lukáš Krivošík

veľa mediálnych komentárov vo svete i u nás pri analýze víťazstva Donalda Trumpa vychádza z predpokladu, že Američania, ktorí ho volili, nejakým spôsobom nevedeli, čo činia. Že hlasovali akosi proti svojim záujmom, ktorým vraj sami nerozumejú.

Skrátka, hlasovali hlúpo. S nevypovedaným dôvetkom, že možno preto, lebo väčšinou ide o „zápecníckych vidlákov“.

Myslím, že skutočnosť môže byť nielen iná, ale presne opačná. Skúsme jednoducho pripustiť, že odtiaľ, kde jeho voliči stoja, bola voľba Donalda Trumpa racionálnou voľbou. Skúsme pripustiť, že voliči vlastnej situácii rozumejú celkom dobre a svoju voľbu dokážu vykalkulovať tak, aby dosiahli, čo od politiky očakávajú. Aj keby chceli len uštedriť druhej strane facku.

Z tohto pohľadu sú zaujímavé tri články, ktoré podľa mojej mienky vystihujú príčiny Trumpovho víťazstva lepšie, než väčšina iných analýz:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite