Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa môžu pozerať do zrkadla?

.elena Akácsová .názory

Rozmýšľate nad tým, ako niekto môže klamať, zradiť, alebo vykonať aj niečo horšie, a potom pokojne spať?

Elena Akácsová

odpoveď na otázku znie: tak isto, ako ktokoľvek z nás. Nikto si totiž o sebe samom nemyslí že je zlý, ani ten najväčší darebák na svete. To len v hollywoodskych filmoch existujú záporáci, ktorí s potešením a plným vedomím páchajú zlo a ešte o tom majú vo veľkom finále, skôr ako ich hlavný kladný hrdina definitívne zlikviduje, záverečnú cynickú tirádu.

Chybovať je ľudské a každú chvíľu niečo niekto nezvládne, zle sa rozhodne, preto v nás funguje sebaospravedlňovanie, ktoré nás chráni pred kognitívnou disonanciou. Kognitívna disonancia je podľa sociálneho psychológa Leona Festingera stav napätia, ktorý nastáva zakaždým, ako človek zastáva dve kognície, ktoré sú v psychologickom rozpore – napríklad fajčiar, ktorý vie, že fajčenie by ho mohlo zabiť a na druhej strane vyfajčí dve krabičky cigariet denne. Alebo aktuálne napríklad politik, ktorý vie, že ísť do koalície s Ficom je zrada na voličoch i svojich vlastných ideáloch, na druhej strane sú však lákavé výhody alebo nepríjemné tlaky v pozadí.

„Možno to vyzerá, že politik vyhlasuje dôvody vstupu do koalície so Smerom len kvôli voličom, ale s veľkou pravdepodobnosťou v pude sebazáchovy vlastným slovám aj sám uverí.“

Disonancia v nás vzbudzuje duševný nepokoj, od drobných výčitiek svedomia až po hlbokú úzkosť. Upokojíme sa až vo chvíli, keď nájdeme spôsob, ako to zmierniť. Fajčiar prestane fajčiť, alebo si nájde zdôvodnenie – podporuje to myslenie, je to jeho programový odpor voči zákazom a pod. Vyhľadáva štúdie, ktoré škodlivosť fajčenia spochybňujú a ignoruje tie, ktoré ich potvrdzujú. Odborne sa tomu hovorí konfirmačné skresľovanie.

Politik do koalície buď nepôjde, alebo si nájde zdôvodnenie, prečo do nej ísť musí (zodpovednosť, stabilita, predsedníctvo EÚ a hrádza voči extrému). Možno to vyzerá, že to zdôvodnenie vyhlasuje len kvôli voličom, ale s veľkou pravdepodobnosťou v pude sebazáchovy vlastným slovám aj sám uverí.

V prípade cigariet to ohrozuje len fajčiara, v prípade sudcu či policajta, ktorý prehliada dôkazy nepasujúce do jeho predstavy, a naopak vyrába také, ktoré mu do presvedčenia, že niekto je vrah, zlodej, podvodník a on je ten spravodlivý, čo ho chytí a potrestá, môžu byť následky nedozierne.

pamäť prepisuje dejiny

Naša milosrdná pamäť je ako historik víťazného národa, ktorý po vojne prepisuje dejiny – interpretuje ich tak, aby sme zo všetkého vyšli dobre a mohli sami so sebou ďalej vydržať. Ak by sme si totiž nezdôvodňovali svoje rozhodnutie ako jediné správne a nezabúdali na chyby, boli by sme chorobne nerozhodní a utopení v mori výčitiek. Takto fungujeme, či ide o morálne sporné rozhodnutia, alebo o kúpu nových topánok, počítača, domu, výber partnera či povolania.

Zlé rozhodnutia a činy si vieme nielen pekne zdôvodniť, my sme schopní na ne úplne zabudnúť a dokonca mať spomienky na niečo, čo sa nestalo. V niektorých prípadoch sme dokonca schopní aj nespomenúť si na veci, ktoré sa evidentne stali...


 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite