Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gloria in extremis Deo

.anton Vydra .názory

Ten portál vyvoláva otázky a už dávnejšie znepokojuje. Gloria.tv je formát, ktorý využíva viacero európskych krajín. Vraj je katolíckejšia a lepšia. No vo vzťahu k čomu?

Anton Vydra

už pôvod tejto internetovej televízie je pofidérny. Vznikla v roku 2005, no kto ju založil, to sa nevie. Keď si kliknete na kontakt, dozviete sa len to, že adresa smeruje na „Office 1461, Udaltsova 52, 19607 Moscow, Russia“ (uvedené po anglicky). No choďte to tam overovať!

Doména .tv odkazuje zas na Tuvalu, a nie na skratku televízie „TV“. Zrejme je to však len šikovné využitie tuvalskej domény. Televízny portál šíri extrémne tradicionalistický katolícky obsah (silne sa zdôrazňuje mariánsky kult, predkoncilová rétorika, odkazy na tridentskú liturgiu, kritika pápeža Františka a tak ďalej).

„Gloria.tv podsúva pod rúškom radikálneho katolicizmu návštevníkom stránky úplne iný a scestný radikalizmus.“

Na stránke sa uvádza, že ide o „internetový portál pre katolíkov a internetových užívateľov z celého sveta“. Stránka sa vraj riadi katolíckym učením a medzi jej tematické oblasti patria tieto: „zachovanie, propagácia a rozširovanie Katolíckej cirkvi a katolíckeho učenia, ochrana malých a nenarodených detí, udržanie manželstva a rodiny“. Text dopĺňa trochu alibistická informácia, že ide o súkromnú iniciatívu, takže portál „nie je striktne napojený na hierarchiu Katolíckej cirkvi“, hoci chce byť nepochybne „viac katolícky a lepší“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite