Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Etymologický slovník

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

Nikdy by som nebol veril, že sa slovník dá čítať ako dobrodružná kniha. Že človek vezme slovník do ruky nie preto, aby v ňom niečo vyhľadal, ale aby si v ňom čítal.

A ono nielenže sa to dá, ale je to dokonca úplne vzrušujúce.

Keď som začal listovať Stručným etymologickým slovníkom slovenčiny od Ľubora Králika, padol mi hneď na tretej strane zrak na slovo adut. Už dlho som to archaicky znejúce slovo, znamenajúce v kartách tromf, nepočul. Teraz som sa dozvedel, že pochádza z nemčiny, ktorá ho prevzala z francúzštiny, kde „à tout“ znamená „za všetko“. A že nie je až také archaické, keďže je v slovenčine písomne doložené až od 19. storočia. Častejšie používané slovo tromf je staršie, písomne doložené už od 18. storočia. Pochádza tiež z nemčiny, kam sa vraj dostalo z latinského „triumphus“.

Hneď som si spomenul aj na iný kartársky archaizmus, konkrétne na slovo túz, označujúce eso. Dozvedel som sa, že toto slovo je písomne doložené už v 18. storočí, opäť z latinčiny cez nemčinu, pričom východiskom bolo slovo „duōs“, akuzatív od duo, čiže dva. Pôvodným významom vraj bola dvojka na hracích kockách, vznik dnešného významu je nejasný. Modernejšie znejúce slovo eso, písomne doložené až v 20. storočí, k nám prišlo rovnakou cestou ako túz, pričom latinské „assis“, znamenalo rímsku mincu. V stredoveku sa vraj slovo „ās“ používalo ako označenie jednotky na hracích kockách alebo karty s jedným bodom.

írečité

Po kartárskych výrazoch som začal hľadať rýdzo slovenské írečité slová. Mimochodom, slovo rýdzi pochádza z praslovanského „rūd-“, ktoré je odvodené z indoeurópskeho „reudh-“ a znamená červený.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite