Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zlepšime kvalitu zdravotníctva

.štefan Korec .časopis .esej

Kritika nášho zdravotníctva, kvality služieb, financovania či riadenia a korupcie už odznela v každých slušných novinách. A je to dobre. Je to potrebné. Naozaj totiž ide o život.

Štatistiky sú smutné. Úroveň nášho zdravotníctva vážne zaostáva nielen za vyspelými štátmi EÚ, ale neobstojíme ani v porovnaní s našimi západnými susedmi. Naše zdravotníctvo je chronicky nedofinancované. Nedostatočné financovanie však nie je jedinou a ani hlavnou príčinou. Markantne to vidieť v porovnaní efektivity starostlivosti medzi Slovenskom a Českou republikou. Podľa OECD boli per capita náklady na zdravotníctvo medzi našimi krajinami v posledných rokoch porovnateľné. A predsa sme na tom v definovaných a merateľných parametroch podstatne horšie.

Dôležitým indikátorom pre porovnávanie výkonnosti zdravotníckych systémov je parameter, pre ktorý sa na Slovensku ujal názov odvrátiteľná úmrtnosť. Je definovaný ako predčasné úmrtia, ku ktorým nemuselo prísť, ak by bola podaná známa efektívna liečba. V odvrátiteľnej úmrtnosti sme na tom veľmi zle.

Podľa štatistík OECD na 100 000 obyvateľov zomrie u nás na odvrátiteľnú príčinu 188 pacientov ročne. V Česku je to pritom 125 úmrtí a vo Francúzsku dokonca len 59. Podľa prepočtu Ľudovíta Ódora z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť to celonárodne znamená, že u nás zomrie na liečiteľné ochorenie každý rok o 3 000 ľudí viac než v Česku. A po prepočte na celoslovenskú populáciu zomrie na Slovensku každý rok na odvrátiteľnú príčinu takmer 10 000, slovom desaťtisíc našich spoluobčanov. Opakujem, že finančné prostriedky vynaložené na zdravotníctvo v Českej republike a na Slovensku sú rovnaké.

Asi najdôkladnejšiu súbornú analýzu stavu nášho zdravotníctva poskytli Ján Kovalčík a Peter Goliáš z INEKO. Dovolím si citovať dva najsmutnejšie údaje. Po dosiahnutí 65 rokov majú obyvatelia v Českej republike pred sebou v priemere 8 rokov života v zdraví. Na Slovensku je to len polovica: 4 roky. A v bohatom Nórsku je to takmer štyrikrát viac: 15 rokov. Až 78 % našich obyvateľov starších ako 65 rokov udáva, že trpí chronickým ochorením. To znamená, že penzisti si neužijú penziu, ale svoje limitované prostriedky míňajú na lieky a lekárov. Navyše je to obrovská ekonomická záťaž pre štát aj poisťovne.

potrebujeme zmenu pravidiel

Reformovať systém, ktorý sa topí v dlhoch, hrbí sa pod váhou nezmyselných administratívnych predpisov a dýcha vzduch otrávený korupciou bude ťažké. Medzi expertmi jestvuje zhoda v potrebných krokoch. Vypracovať jasné pravidlá, ktoré umožnia optimálnu kvalitu starostlivosti a sú prijateľné pre poskytovateľov aj poisťovne. Ich dodržiavanie treba kontrolovať nezávislým orgánom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite