Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Študenti za hranicami 1: Vrátime sa (?)

.redakcia .spoločnosť

Slovenskí študenti v zahraničí reagujú na výsledky volieb. Odpovedali tiež na otázku, či sa hodlajú vrátiť na Slovensko.

Študenti za hranicami 1: Vrátime sa (?) Martin Havran/SITA

slovenských študentov v zahraničí sme vyzvali, aby nám poslali pár riadkov , v ktorých zhrnú svoje pocity z výsledkov volieb. Súčasťou zadania bola tiež otázka, či voľby zmenili ich rozhodnutie vrátiť sa späť na Slovensko. Nič viac.

matej Bílik, International Baccalaurate, United World College, Maastricht, Holandsko

Musíme si jednoducho priznať, že sme ako spoločnosť zlyhali, voľby vyzerali skôr ako súťaž o nápad pre najlepší múr proti imigrantom. Táto frustrácia z politickej ignorancie nás stála zdravý rozum, ktorý preto radšej volil protest, lebo veď aspoň bude sranda.

„My, Slováci v zahraničí sme nie vždy dostali od Slovenska to, čo sme si želali a mnoho z nás preto aj odišlo preč.“

My, Slováci v zahraničí sme nie vždy dostali od Slovenska to, čo sme si želali a mnoho z nás preto aj odišlo preč. To nás ale nezbavuje zodpovednosti za realitu volebnej noci. A preto by voľby nás zahraničných Slovákov nemali odradiť od návratu. Slovensko potrebuje ľudí, ktorí prinesú víziu a tak pomôžu prekonať frustráciu, v ktorej sa mnohí topíme.



juraj Šott, Sociálna a kultúrna antropológia, University College London, Spojené kráľovstvo

Výsledok volieb vo mne vzbudzuje pocit zodpovednosti, aby nám politická apatia, podpriemerné vzdelávanie a ekonomická nestabilita neukradli demokraciu, ktorú nám naši rodičia vyštrngali v novembri 1989.

„K pohnutej histórii dvadsiateho storočia sa naši študenti často dostanú, až keď zvýši čas strávený fantazírovaním nad Veľkou Moravou.“

V porovnaní s nádejným februárovým zhromaždením na podporu štrajku učiteľov pred slovenskou ambasádou v Londýne predstavuje výsledok volieb budíček do tvrdej reality. Predstavitelia ĽSNS v slovenskom parlamente sú výzvou nielen do našich škôl, kde sa k pohnutej histórii dvadsiateho storočia študenti často dostanú, až „keď zvýši čas“ strávený fantazírovaním nad Veľkou Moravou.

Mám to šťastie, že do Londýna ma nevyhnala zlá ekonomická situácia, ale „len“ hľadanie vzdelávacieho systému, ktorý nepodporuje priemernosť a apatiu. Som vďačný, že my takéto rozhodnutie vďaka otvoreným hraniciam a členstvu našej krajiny v EÚ urobiť môžeme. A môžeme sa aj vrátiť.


peter Vaník, Geography & Politics, University of Glasgow, Spojené kráľovstvo

Výsledok volieb na chuti vrátiť sa určite nedodáva – je to akoby mal fanúšik Celticu chcieť permanentku Rangers len preto, aby sledoval viac futbalu.

„Tu prichádza dilema. Prečo by som sa mal vrátiť, keď som práve celý život na sebe makal, aby som žil v zahraničí lepší život?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite