Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premárnená príležitosť činiť dobro

.bjørn Lomborg .spoločnosť

Koncom tohto mesiaca sa odohrá jedna z najdôležitejších konferencií desaťročia. V New Yorku sa zíde viac ako 150 svetových lídrov, aby rozhodli o smerovaní globálnych rozvojových výdavkov. Žiaľ, vyzerá to na malér.

Premárnená príležitosť činiť dobro Li Muzi/Action Press/Profimedia

suma, ktorá sa bude na rozvoj distribuovať, činí viac, ako 2,5 bilióna dolárov – od súčasnosti do roku 2030. V skutočnosti sa však od hláv štátov na konferencii príliš veľa neočakáva. Vzhľadom na to, že v minulom mesiaci diplomati a byrokrati OSN dokončili Agendu pre trvalo udržateľný rozvoj, očakáva sa od vodcov len úsmev pre kamery a podpis na vybodkovanom riadku. Bohužiaľ, prepasú tým generačnú príležitosť urobiť oveľa viac dobra.

.všetko v jednom
Agenda je výsledkom celých rokov vyjednávania. Aby ju OSN urobilo čo najkomplexnejšiu, hovorilo s každým. Avšak akokoľvek je to obdivuhodný prístup, neukázal sa ako úspešný. Skutočne, keď sa totiž pozrieme na agendu, ktorú vytvorili – viac ako 15 000 slov a bolesť vyvolávajúcich 169 rozvojových cieľov – tak zistíme, že do dokumentu jednoducho nahádzali všetko, čo počuli.

"Zeleň je krásna, ale v čase, keď 1,2 miliardy ľudí žije v žalostnej chudobe, je zeleň naozaj tou najvyššou prioritou?"

Porovnajme to s poslednou globálnou rozvojovou agendou, pomerne úspešnými Rozvojovými cieľmi tisícročia (MDG). MDG obsahovali len 18 jasných cieľov, keď v podstate sľubovali zníženie hladu, chudoby a detskej tehotenskej úmrtnosti, a to pri zvýšení počtu detí v školách a zlepšení prístupu k vode a hygiene. Nie je to tak, že by novým sľubom chýbal dobrý úmysel. Problémom je, že nereflektujú efektívnu prioritizáciu, ktorá je pri limitovaných zdrojoch kľúčová.

.zeleň pre každého
Agenda napríklad volá po zabezpečení „celosvetového prístupu k bezpečným, inkluzívnym a prístupným zeleným verejným plochám, najmä pre ženy a deti či osoby s obmedzeniami" do roku 2030.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite