Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zločin na vrchole ruskej prokuratúry

.alexej Navalnyj .lenka Beneš .slovensko

Pátranie ruského Fondu na boj proti korupcii viedlo k zisteniu, že na čele ruskej zločineckej siete stojí syn generálneho prokurátora Jurija Čajku. Ponúkame film a sprievodný text.

Zločin na vrchole ruskej prokuratúry Grigoriy Sisoev/AFP/profimedia Ruský generálny prokurátor Jurij Čajka reční na oficiálnom stretnutí k 294. výročiu fungovania prokuratúry.

Kto videl ostatnú výročnú tlačovú konferenciu ruského prezidenta Putina, nemohlo mu ujsť, ako veľmi sa Vladimírovi Vladimirovičovi nechcelo púšťať do témy „Čajka“. Jurij Čajka je generálny prokurátor Ruskej federácie. Prostredníctvom svojho syna je zapletený do obrovskej korupčnej siete, od ktorej by sa mohla poriadne veľa naučiť aj talianska mafia.

Protikorupčný fond Alexeja Navalného nazbieral a vyhodnotil veľké množstvo materiálu o tejto kauze a natočil film Prípad Čajka. Prosím, pozrite si ho. Sú v ňom české titulky (vďaka skvelému Nikolovi Repinovi za preklad) a naozaj stojí za to.


Celý dokumentárny film Čajka si môžete pozrieť v našom Filmovom klube.

Popri samotnom filme ponúkame aj preklad sprievodného textu k filmu, ktorého autorom je šéf fondu Alexej Navalnyj.

Prípad Čajka: Film o vyšetrovaní obrovskej korupčnej siete v Ruskej federácii protikorupčným fondom Alexeja Navalného

Asi pred jeden a pol rokom sme zistili, že Arťom Čajka (syn vrchného štátneho zástupcu Jurija Čajku) vlastní hotel v Grécku. A tak sme sa rozhodli trochu sa v tom povŕtať. Hneď na začiatku nás prekvapilo zistenie, že nikto nevie, ako pán Arťom Čajka vyzerá (nikde na internete sa nedá pod heslom „Arťom Čajka“ nájsť jeho fotografia). Ďalším prekvapením bolo, že hotel je príliš drahý aj na korupčné pomery tolerované u syna generálneho prokurátora. A keď sme zistili, s kým a za aké peniaze Arťom Čajka tento hotel skutočne kúpil, hrôzou nám vstávali vlasy dupkom.

Dvadsaťkrát sme si opakovali „to nemá cenu, však sú z prokuratúry“, ale nakoniec sme sa rozhodli uskutočniť detailné vyšetrovanie a povedať vám o peniazoch pána generálneho prokurátora Čajku.

Na začiatku rozpletania tohto prípadu sme vykonali doposiaľ naše najväčšie vyšetrovanie: v Grécku, Švajčiarsku, Irkutskej oblasti, Krasnodarsku a Kaluze. Preskúmali sme materiály offshore spoločností, registre katastrov nehnuteľností, sliedili sme po colných deklaráciách lodí privatizovaných pred 13 rokmi, Vyhľadávali sme príbuzných zavraždených ľudí a rozprávali sa s ľuďmi, ktorí prišli o svoje podniky. Detailne sme preskúmali životopisy všetkých, ktorí pomáhajú rodine Čajkovcov v organizácii ich zločineckých štruktúr, a to od švajčiarskych právnikov až po podmoskovských štátnych zástupcov a spolužiakov Arťoma Čajku.

„Nedá sa radovať z toho, že deti generálneho prokurátora vašej krajiny podnikajú spoločne so zabijakmi.“

Počas toho jeden a pol roka nám pomáhalo mnoho ľudí, ktorí fotografovali luxusné nehnuteľnosti rodiny Čajkovcov v Európe, rozprávali sme sa so susedmi, s ľuďmi, ktorí pre rodinu generálneho prokurátora pracujú a tiež s tými, ktorí sa s Čajkom za posledných 15 rokov dostali do konfliktu. Všetkým týmto smelým a odvážnym ľuďom patrí veľká vďaka za ich pomoc.

A dnes vám náš Protikorupčný fond s hrdosťou i žiaľom predstavuje vyšetrovanie prípadu „Čajka“. S hrdosťou, pretože sa nám podarilo podrobne opísať a zdokumentovať tento „biznis“, postavený na vydieraní a zločinných praktikách. „Biznis“, ktorý funguje už od roku 1999. A so žiaľom, pretože sa predsa nedá radovať z toho, že deti generálneho prokurátora vašej krajiny podnikajú spoločne so zabijakmi. Nazbierali sme toľko materiálu, že by sa z neho dala napísať kniha. Lenže takú knihu by nám, ako iste uznáte, nikde nevydali. A preto sme natočili film.

K filmu patrí obsiahly sprievodný materiál, v ktorom sa dá nájsť veľké množstvo podrobností, celú dokumentáciu a hromadu zaujímavých detailov o našom vyšetrovaní. Myslíme si, že by vás to mohlo zaujímať tiež: odkiaľ sa ktorá informácia vzala, alebo ako bol odhalený ten či iný fakt.

„Prefíkaný Kremeľ úplne vytesnil zo spravodajstva informácie z vnútropolitickej scény a diskusiu o vnútorných problémoch našej krajiny.“

Myslím, že toto vyšetrovanie je veľmi závažné, a tak vás prosím o pomoc s jeho rozširovaním. Myslím, že sledujete, čo sa v súčasnosti deje. Prefíkaný Kremeľ úplne vytesnil zo spravodajstva informácie z vnútropolitickej scény a diskusiu o vnútorných problémoch našej krajiny. Celá krajina – od politológov až po babičky na priedomí – diskutovala o Ukrajine, potom o USA, potom o Merkelovej, o minských dohodách, o Francúzsku, Sýrii, a teraz o Turecku.

Robia to celkom vedome: je jasné, že máme oveľa vážnejšie problémy, ako je lord Curzon (Curzonova línia – pozn. red.), Antanta (Trojdohoda), Erdogan alebo nejaký Asad, ktorý žije tisíce kilometrov od našich hraníc. Skutočné problémy, ako je rozpad ŽKCH (odvetvie bytového a komunálneho hospodárstva v Ruskej federácii – pozn. red.) a korupcia sa nedajú riešiť reportážou typu „Obama je blbec“. A preto treba vymyslieť vždy znova a znova nejaký druh vojny, hlavne aby sa teraz nehovorilo o korupcii. Takže: Pozor – pozor! Nepriateľ pred bránami! Damask, to pre Rusa posvätné mesto, je v ohrození!

Chceme, aby ten film videl každý. Iba vtedy lepšie porozumie, čo sa naozaj v Rusku deje. Katastrofa. Že nám vládnu tí najhorší z najhorších, že dochádza ku deštrukcii štátu. Pomôcť môžete jednoducho: zdieľajte odkaz s priateľmi, nech sa na to pozrú, alebo prečítajú. Pridajte odkaz do každého svojho e-mailu, alebo správ v messengeri. Zdieľajte na svojom profile na sociálnych sieťach a napíšte pár slov, čo si o tom myslíte.

„Práve v tom je pes zakopaný: všetci všetko vedia, ale mlčia o tom.“

Každý deň je v našej krajine online 50 miliónov ľudí a my sami, pochopiteľne, nedokážeme sprostredkovať náš príbeh 20 miliónom z nich. Náš blog však má každý mesiac 1,3 milióna užívateľov – takže stačí päť minút času a desať klikov každého z nich a dosiahneme náš cieľ. Tak nebuďte leniví a pamätajte , že len jedna vec je nevyhnutná pre triumf zla: aby dobrí Ľudia nerobili nič.

A nakoniec mám pre vás záver:

Pokiaľ ste po prečítaní nášho materiálu dospeli k názoru, že sme vytiahli na svetlo sveta históriu skorumpovanej rodiny Jurija Čajku, svoj cieľ sme nedosiahli. Podľa nás je to totiž najmä príbeh zlyhania moderného ruského štátu, ktorý v tejto podobe nemôže slúžiť ľuďom a plniť svoj účel.

Vážne sa nedá predpokladať, že „biznis“ prokurátorskej rodiny so všetkými úžasnými sprievodnými efektmi – od násilných prevzatí firiem po tajomné vraždy, od štátnych zákaziek po obchodnú spoluprácu s Capkovovým gangom – sa mohol odohrávať bez povšimnutia politického vedenia krajiny vrátane prezidenta Putina. Áno, nepochybne sú mnohé fakty prípadu dôverne známe tak ľuďom vnútri samotného štátneho zastupiteľstva, ako aj Vyšetrovacieho výboru a FSB.

Práve v tom je pes zakopaný: všetci všetko vedia, ale mlčia o tom. A čo je horšie: zdá sa, źe to je zámer – mať generálneho prokurátora namočeného do biznisu s Capkovovým gangom je lepšie, než mať poctivého prokurátora. Poctivý prokurátor by totiž nekryl zločiny svojich kolegov. Korumpovanie má vždy obojstranný efekt. Podľa nás sa toto všetko nekončí len luxusnými vilami generálov a ich synov, ale mizernou vymožiteľnosťou práva vo všeobecnosti.

Ako sa môže bežný človek u nás dovolať spravodlivosti? Očakáva sa, že človek, ktorý je obdarený väčšími právomocami, by mal byť uvedomelejší než priemerný občan. Čestnejší a poctivo dodržujúci zákony, ohľaduplnejší. U nás sa ukazuje, že na vrchole prokurátorskej pyramídy sedia ozajstné monštrá, ktoré spáchali viac zločinov než 90 percent ľudí , ktorí sedia vo väzení.

„Systém vlastne plní len jedinú funkciu – slúži záujmom skorumpovaných úradníkov.“

Myšlienka boja s korupciou vyzerá naozaj smiešne v situácii, keď manželka vysokopostaveného prokurátora má spoločný podnik s manželkami banditov a vrahov. Títo ľudia sa topia v rádovo vyššej korupcii, ako celý zvyšok spoločnosti. Akým príkladom pre nás môžu byť?

Môžeme vôbec viniť lekára za branie úplatku od pacientov a žiadať od nich nápravu správania, keď sa náš hlavný strážca zákona sa podieľa na krádežiach a lúpežiach v takom rozsahu, že je tomu vôbec ťažké uveriť? A protagonisti najväčšej hromadnej vraždy za posledné roky (Capkovov gang) zarábajú peniaze spoločne s vedením prokuratúry – z tohto pohľadu je akýkoľvek skorumpovaný dopravný policajt vzorom cnosti.

Predstavte si mladého človeka, ktorý nastúpil do práce na prokuratúre, aby slúžil ľuďom (nesmejte sa, sú aj takí). Ako mu asi bude v situácii, keď mu vedúci protikorupčného oddelenia (!) opakovane prikazuje pomáhať lúpežníkom s násilným prevzatím firiem? Poctivý úradník nie je v tomto systéme len čiernou ovcou; stáva sa z neho vyvrheľ, ktorý má len dve možnosti: buď odíde, alebo sa stane súčasťou mafie.

„Priznať zlyhanie systému a jeho zvrátenosť je prvý krok k náprave a vytvoreniu nového systému.“

Systém vlastne plní len jedinú funkciu – slúži záujmom skorumpovaných úradníkov. A plní veľkú, zložitú a náročnú úlohu: kryť „vlastných ľudí“ a trestať tých „cudzích“; začínať trestné stíhanie proti „nepriateľom“ a zastavovať ho pre priateľov. O nás, obyčajných ľudí, sa systém nestará. V najlepšom prípade sme totiž len prekážkou v zarábaní peňazí všetkými možnými prostriedkami.

A toto je zlyhanie štátu. Naši čelní predstavitelia nie sú len „nadpriemerne nákladní“, oni sú prehliadkou tých najnemorálnejších a najbezohľadnejších.

A na úplný záver niečo optimistické, prečo nie. Priznať zlyhanie systému a jeho zvrátenosť je prvý krok k náprave a vytvoreniu nového systému. Sme rôzni ľudia s rôznymi znalosťami a rozličnými politickými názormi, ale spoločne nesúhlasíme so zavedením „vlády tých najhorších“ v Rusku. Rusko a jeho občania si zaslúžia normálnu vládu a štát, v ktorom zákon neznamená „ako chceš, aby to dopadlo?“ a jeho nariadenia sú platné pre všetkých rovnako – od študentov po štátnych zástupcov. Korupcia sa nedá úplne eliminovať, ale veríme, že nastane doba, keď bude na ústupe a nebude sa šíriť ďalej. Protikorupčný fond je pripravený urobiť všetko preto, aby taká doba nastala čo najskôr.

Teraz žiadame okamžitú rezignáciu generálneho prokurátora ruskej federácie Jurija Jakovleviča Čajku a celého vedenia generálnej prokuratúry, ako aj začatie rozsiahleho vyšetrovania proti Jurijovi Čajkovi, Arťomovi Čajkovi, Igorovi Čajkovi a ostatným pre podozrenie z korupcie.

Urobíme všetko preto, aby sa čo najviac občanov Ruskej federácie dozvedelo o našom vyšetrovaní a aby podporili naše požiadavky. Budeme radi, ak nám s tým pomôžete. Naša budúcnosť závisí od nášho úsilia a osobného prínosu každého z nás.

A čo je hlavné: pravda je na našej strane, takže víťazstvo je naše.

Alexej Navalnyj

(navalny.com)

Preklad do češtiny: Lenka Beneš, Nikola Repin.

Článok bol publikovaný na internetovej stránke Svobodného fóra a uverejňujeme ho s ich súhlasom.

www.svobodneforum.cz
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite