Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.diskusia: Chceme stranu, nie nové projekty

.filip Olšovský .michal Magušin .časopis .týždeň doma

O potrebe nových politických strán sa rozpráva už nejaký rok. Nedávno vznikol think-thank Progresívne Slovensko a onedlho by svoje plány mal ohlásiť Richard Rybníček, ako i ďalší pravicoví hráči. Rozprávali sme sa s Pavlom Sibylom, Fedorom Blaščákom a Martinom Luteránom.

.diskusia: Chceme stranu, nie nové projekty Boris Németh

čo vám v súčasnej ponuke politických strán najviac chýba?

Pavel Sibyla: Dôveryhodní predstavitelia a programy. Táto kombinácia jasne absentovala pri posledných voľbách.

Martin Luterán: Tiež s tým súhlasím a za seba hovorím, že teraz by som nemal koho voliť. Som jeden z tých, ktorí volajú po novom riešení. Medzi súčasnými stranami nevidím takú, ktorá by reprezentovala nejaký ucelený myšlienkový systém, s ktorým by som sa vedel stotožniť.

Fedor Blaščák: Systém politických strán nám tu nefunguje, ako by mal. Za 25 rokov slobodného vývoja máme jednu demokratickú politickú stranu, ktorá si ten vývoj pamätá a aj tá je dnes mimo parlamentu. Všetko ostatné sú projekty. Dnes už takmer úplne absentuje to svetonázorové podložie, ktoré robí stranu čitateľnou. Ideológie sú nahrádzané ad hoc populizmom. O stranách nie je jasné, čo sú zač a to nám ohrozuje demokraciu.

PS: Časť problému by som videl aj v myšlienkovom nastavení ľudí, ktorí by nás dokázali osloviť. Ivan Mikloš svojho času zvykol hovoriť, že dôležité nie sú strany, ale myšlienky. To sa dosť prejavovalo aj smerom k SDKÚ a koniec strany je aj dôsledkom tohto prístupu. Od istého času nebola v strane ambícia mať viac členov a v určitom štádiu sa stala tiež už len projektom.

FB: Keď sa ideme baviť o nových projektoch, ktoré majú prísť, ich cieľom by malo byť urobiť to poriadne. Aby to boli naozajstné politické strany, ktoré budú sčasti diskusným klubom a sčasti „firmou“, ktorá exekuuje politický život.

nespĺňa takéto požiadavky aj Smer?

FB: Smer to celkom úspešne simuluje. Darí sa mu to, lebo má dosť moci v regiónoch aj v centre, no neprebieha v ňom vnútorná diskusia. Vôbec ju nevidno. To vidíme aktuálne aj na prípade Borisa Zalu. Poznáme napríklad dôvody, prečo sa nacionalizmus v Smere presadil za posledné roky viac, no zistíme to z bilbordu alebo ex post z nejakého rozhovoru. Ako voliči nie sme pri tom a nemôžeme tú debatu sledovať. Straníci síce tvrdia, že prebieha, ale my netušíme ako, a preto im ani nemáme dôvod veriť.

PS: Chýba tu strana, ktorá by bola predvídateľná. S predstaviteľmi, ktorí by boli pevní v postojoch a kľúčových otázkach.

FB: Predvídateľná, ale predvídateľná aj v zmenách. Môžu svoj postoj upraviť, no bude to kontrolovateľné, lebo môžeme vnímať debatu okolo toho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite