Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jana Belišová: Volajú ma kvetinová teroristka

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Autorka projektov ako boli Phurikane giľa, Neve giľa a afterPhurikane, etnomuzikologička Jana Belišová pokračuje v Ústave hudobnej vedy SAV v skúmaní rómskej hudby, teda v práci, ktorú začala a stále robí aj v občianskom združení Žudro. Ideálne tak skĺbila prácu so svojimi záujmami.

Skúmam, ako sa príbehy Rómov odzrkadľujú v ich piesňach.

(To bude aj témou jej prednášky na konferencii World Music Festivalu Bratislava, pozn. red.) Je to zvláštne prepojenie, keď ste s nimi dlhšie, zistíte, že takmer každý Róm má pesničku, ktorá je tá jeho a keď ju zaspieva, spustí to lavínu spomienok a príbehov. Mnohé sú archaické a podobné krváky ako v slovenských ľudových baladách – leží, ona leží, na jej hlave zelená tráva rastie. A podobne. Asi nebudem Rómka, lebo ja svoju životnú pesničku nemám, zakaždým ma zaujme niečo iné.

Som v štádiu života, že na neresti nie je čas.

Zo všetkých strán som zaúkolovaná. Deti ešte nie sú samostatné, mame treba pomôcť, môj deň je veľmi štruktúrovaný, navarím, popritom píšem, porobím na záhradke a potom do druhej do rána zas na počítači. Tým, že môžeme pracovať doma, všetko sa mi to zlieva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite